Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ha Donald Tusk, az Európai Tanács jelenlegi elnöke, volt lengyel kormányfő lesz az Európai Néppárt (EPP) elnöke, akkor alighanem kemény vitát kezdeményez Orbán Viktor miniszterelnökkel a jogállamiság magyarországi csorbításáról - idézi a Népszava a brit Guardianban megjelent információt. Ha ő lesz a befutó az EPP zágrábi kongresszusának elnökválasztásán, akkor rá hárul a feladat, hogy mi legyen a Fidesszel, amelynek felfüggesztették a tagságát a pártcsaládban.

A magyar kormánypárt jelenleg nem gyakorolhatja jogait a Néppártban, mert a párcsalád többsége úgy látja, hogy Magyarországon csorbul a jog uralma, korlátozzák az ügyészség, a bíróságok, a civil szervezetek és a sajtó szabad működését. Tusk egyik legnehezebb teendője az lesz új tisztségében, hogy döntsön a Bölcsek tanácsának jelentéséről - ezt a tekintélyes politikusokból álló, háromtagú bizottságot bízták meg, hogy tekintse át a jogállamiság helyzetét Magyarországon.

Eközben Petri Sarvamaa, az egyik olyan finn EP-képviselő, aki tavasszal kezdeményezte a magyar párt tagságának felfüggesztését, úgy nyilatkozott: nem jó az, hogy változatlanul napirenden van a magyar kérdés. Szerinte az év végéig dűlőre kell jutni az ügyben, hogy maradjon-e vagy menjen a Fidesz, mert ha a bizonytalan helyzet átnyúlik 2020-ra, akkor megint kikezdi a pártcsalád hitelét. Tusk az Európai Tanács élén nem rejtegette aggályait a magyar és a lengyel demokrácia csorbításával kapcsolatban.