Csatába indul Orbán - dönthet a Fidesz-tagságról a Néppárt

Az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójából olyan hangok szűrődnek ki, amelyek szerint az év végéig el kellene dönteni, hogy a Fidesz tagja maradjon-e a pártcsaládnak vagy sem.
Komócsin Sándor, 2019. november 7. csütörtök, 08:34
Fotó: AFP

Ha Donald Tusk, az Európai Tanács jelenlegi elnöke, volt lengyel kormányfő lesz az Európai Néppárt (EPP) elnöke, akkor alighanem kemény vitát kezdeményez Orbán Viktor miniszterelnökkel a jogállamiság magyarországi csorbításáról - idézi a Népszava a brit Guardianban megjelent információt. Ha ő lesz a befutó az EPP zágrábi kongresszusának elnökválasztásán, akkor rá hárul a feladat, hogy mi legyen a Fidesszel, amelynek felfüggesztették a tagságát a pártcsaládban.

A magyar kormánypárt jelenleg nem gyakorolhatja jogait a Néppártban, mert a párcsalád többsége úgy látja, hogy Magyarországon csorbul a jog uralma, korlátozzák az ügyészség, a bíróságok, a civil szervezetek és a sajtó szabad működését. Tusk egyik legnehezebb teendője az lesz új tisztségében, hogy döntsön a Bölcsek tanácsának jelentéséről - ezt a tekintélyes politikusokból álló, háromtagú bizottságot bízták meg, hogy tekintse át a jogállamiság helyzetét Magyarországon.

Eközben Petri Sarvamaa, az egyik olyan finn EP-képviselő, aki tavasszal kezdeményezte a magyar párt tagságának felfüggesztését, úgy nyilatkozott: nem jó az, hogy változatlanul napirenden van a magyar kérdés. Szerinte az év végéig dűlőre kell jutni az ügyben, hogy maradjon-e vagy menjen a Fidesz, mert ha a bizonytalan helyzet átnyúlik 2020-ra, akkor megint kikezdi a pártcsalád hitelét. Tusk az Európai Tanács élén nem rejtegette aggályait a magyar és a lengyel demokrácia csorbításával kapcsolatban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

toferi41@freemail.hu, 2019.11.07 19:39

Szerintem az olyan szövetségnek amelyben a tagállamok a nekik tetsző döntéseket végrehajtják, a nem tetszőket pedig minden különösebb hátrány nélkül negligálhatják, semmi értelme nincs.A tagállamoknak meg kellene határozni azt az alapvető érték rendet amelyet minden körülmények között be kellene tartaniuk, és még érdekeik ellenére is , az értékeket figyelembe véve kellene dönteniük!Ha feladjuk ezt az elvet, akkor mindig lehet olyan érdeket találni ami miatt úgy gondoljuk, hogy az alapvető értékeket nem kötelező betartanunk, s ekkor már a szövetség nem ér semmit!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2019.11.07 14:26

Neki szórakozást jelent, ha a biztos eredményeket is eljátsza fecsegésével
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html