Jean-Claude Juncker az európai parlamenti választásra vonatkozó kérdésre azt mondta: nem érdekli az ellene folytatott kampány, sokkal jobban aggasztja, hogy a magyar miniszterelnök "a túlzott nacionalizmus lejtőjén halad, másokkal szemben politizál, elutasít másokat, nem enged be szerencsétleneket, mivel a menekültek mindenekelőtt szerencsétlenek, (...) és én az idegengyűlölet minden formáját ellenzem".

Ez a fajta nacionalizmus és mások elutasítása háborúhoz vezet. Hangsúlyozta, nem a nemzeti szuverenitást kritizálja.

"Szeretem a nemzeteket, történelmet, tájakat, kultúrát, a diverzitást, (...) de a nemzeti identitáson túl figyelembe kell venni az európai identitást is".

Juncker aggodalmát fejezte ki Olaszország gazdasági helyzete miatt. Példaértékűnek nevezte viszont azt, amit az ország tett a migráció ügyében. Az EU legalább egymilliárd euróval segítette Olaszországot. Talán az európai szolidaritás elégtelen volt, de minden lehetségest megtettünk.

A mandátuma végéhez közeledő Európai Bizottság elnökét hétfőn Rómában Giuseppe Conte olasz miniszterelnök, kedden Sergio Mattarella olasz államfő fogadja. Jean-Claude Juncker találkozik Giorgio Napolitano volt olasz elnökkel, de nem szerepel programjában találkozó a két olasz kormánypárt vezetőjével, se Luigi Di Maióval, az Öt Csillag Mozgalom, se Matteo Salvinivel, a Liga vezetőjével.