Orbán Viktor Achilles-sarkáról beszél egy amerikai szakértő

Erős megjegyzéssel kommentált Orbán Viktor miniszterelnök egyik régi amerikai bírálója azt a hírt, hogy a magyar parlament gyors államfői szignóval konkrét határidő nélkül felhatalmazta a kormányt a rendeleti kormányzásra.
Komócsin Sándor, 2020. március 31. kedd, 12:20
Fotó: Getty Images

A külföldi sajtót továbbra is foglalkoztatja az Orbán-kormány rendeleti kormányzása. A Washington Post, a BBC, a Politico és az amerikai National Public Radio (NPR) hírportálja majdnem szó szerint ugyanazzal a címmel számol be a parlamenti szavazásáról: a budapesti kormány átfogó felhatalmazást kapott a kormányzásra. Megemlítik a 137-53-as szavazati arányt, és úgy értelmezik a törvényt, hogy abban nincs időkorlát, azaz azt a határt, miszerint a rendkívüli felhatalmazás a járvány végéig tart nem tartják konkrét időhatárnak.

A BBC tudósítója idézi Orbán Viktort, Magyarország miniszterelnökét, aki azt ígérte, hogy a kormány a rendkívüli felhatalmazással arányosan és észszerűen fog élni. Ezt követően Jakab Péternek, a Jobbik elnökének megjegyzését osztja meg olvasóival, miszerint a felhatalmazási törvény egész Magyarországot karanténba helyezte. A brit sajtóorgánum megemlíti, hogy több mint száz ezer aláírás gyűlt össze arra a petícióra, amely kérte a parlamentet, hogy ne fogadja el a vitatott jogszabályt.

Süketek párbeszéde?

A BBC kormányhoz közeli közvélemény-kutató intézetként említi a Nézőpontot, felidézve annak felmérését, amely szerint a magyarok 90 százaléka támogatja a járvány miatt érvényben lévő korlátozásokat, és 72 százalékuk a büntető törvénykönyv szigorítását akarja. Ugyanakkor az ellenzéki pártok és civil szervezetek azzal vádolják a kormányt, hogy olyan elemeket foglalt a felhatalmazási törvénybe, amely egy demokráciában még veszélyhelyzetben sem elfogadhatóak (ilyen például hogy nincs konkrét lejárati időhatára).

A BBC idézi Kiszelly Zoltánt, akik a Fideszt támogató elemzőként említ. A politológus szerint a kormány nem akarja korlátozni a szólásszabadságot vagy a média szabadságát, csupán szabad kezet akart a pandémia elleni fellépéshez. A törvény bírálói viszont úgy értelmezik a jogszabályt, hogy az lehetővé teszi, hogy rémhírterjesztés címén börtönbe zárjanak olyan újságírókat, akik csak a munkájukat végzik.

A Politico Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke és Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár megjegyzéseit állítja szembe. Az előbbi szerint rá kell szorítani a magyar vezetést, hogy belássa: a végrehajtó hatalom nem működhet meghatározatlan ideig korlátok nélkül. Meg kell előzni, hogy az egészségügyi válság alkotmányos válsággá váljon. Az utóbbi úgy véli, hogy hamisak, sőt rágalmak azok az állítások, amelyek szerint a magyar kormány ki akarná sajátítani a hatalmat. A gyanúsítgatás akadályozza a kormányt a koronavírus-járvány megfékezésében.

Éles bírálat

A NPR megszólaltatja a Magyarországot jól ismerő Kim Lane Scheppele amerikai jogász professzort, aki 2010-es hatalomra kerülése óta figyelemmel követi Orbán Viktor tevékenységét, és hosszú elemzésekben bírálta a magyar közjogi berendezkedést átalakítását miniszterelnöksége alatt. "Bolsanaro Brazíliában, Kaczynski Lengyelországban és Trump az USA-ban - mindhárman megfontolták, hogy rendkívüli hatalmat vegyenek igénybe, de egyikük sem ment olyan messze, mint Orbán, aki valóban lelakatolta a demokráciát abban az értelemben, ahogy azt ismertük Magyarországon korábban" - fejtegette a professzor.

A cikk ezután idézi Győri Gábort, az NPR szerint baloldali irányultságú Policy Solutions kutatóintézet elemzőjét, aki szerint Orbán Viktor ugyan népszerű politikus a hazájában, de még a Fidesz támogatóit is aggasztja az ország egészségügyi rendszerének helyzete. Kollányi Zsófia, az ELTE egészségpolitikával foglalkozó szakértője az ismert problémákat sorolta (nincs elég orvos, ápoló stb.), kihegyezve arra, hogy az elmúlt években az állami költségvetésből egyre kevesebb forrás jutott az egészségügyi ellátás folyamatos működtetésére.

Scheppele valószínűleg erre gondolva fogalmazta meg azt a véleményét, miszerint az egészségügyi rendszer gyengesége Orbán Viktor hatalmának Achilles-sarka.

Hirtelen egy óriási nyílvessző csapott le az égből és elérte a kormányfőt éppen az Achilles-sarkánál

- fogalmazott az NPR-nek a koronavírus-járványra célozva.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2020.04.01 14:15

@Bartleby: semjénzsóti törvénytervezetei mind a vírus elleni védekezést szolgálják.
Ezek közül néhány:
- indulhat a Városligetben az építkezés: múzeumok és utak építése.
- fel kell jegyezni a gyerek születéskori nemét a személyibe... csakis vírusvédelmi okokból, ugye?

gerinctelen fidesznyikek
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

CoolKoon, 2020.04.01 11:48

"72 százalékuk a büntető törvénykönyv szigorítását akarja" - Hiába, Magyarországon ugyan fasizmus (egyelőre még) nincs, de igény az még mindig lenne rá, nagyon is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bartleby, 2020.04.01 01:35

"a magyarok 90 százaléka támogatja a járvány miatt érvényben lévő korlátozásokat, és 72 százalékuk a büntető törvénykönyv szigorítását akarja"
Mégis milyen célból? Fegyházba zárjuk a vírust, vagy esetleg tarkón lőjük?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.03.31 20:59

@ekeke: "From April 1996, Orbán was chairman of the Hungarian National Committee of the New Atlantic Initiative (NAI).

In September 1992, Orbán was elected vice chairman of the Liberal International."

"Orbán has a close relationship to Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu, having known him for decades. He is described as "one of Mr Netanyahu's closest allies in Europe."[84] Orbán received personal advice on economic reforms from Netanyahu, while the latter was Finance Minister of Israel (2003?2005).[85] In February 2019, Netanyahu thanked Orbán for "deciding to extend the embassy of Hungary in Israel to Jerusalem".

https://en.wikipedia.org/wiki/Viktor_Orb%C3%A1n#Early_career_(1988%E2%80%931998)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ekeke, 2020.03.31 20:44

Szemérmesen ennyit írnak a wikipedián(mondjuk ennyi is bőven elég) : " Scheppele worked in Hungary in the 1990s, during which she met Viktor Orbán. During the socialist-liberal coalition government of Gyula Horn, she was a researcher at the Constitutional Court and served as an expert advisor to the constitutional drafting committee of the Hungarian Parliament in 1995-1996. She was the founding[ Co-Director of the MA Program in Gender and Culture at Central European University, when the program was first accredited."
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html