Új típusú együttműködést javasol a Fidesz EP delegációja és az Európai Néppárt (EPP) parlamenti frakciója között Orbán Viktor abban a levélben, amelyet Manfred Weber frakcióvezetőnek írt. A Népszava birtokába jutott irományban a kormányfő arra hivatkozik, hogy a nézet- és érdekkülönbségek, valamint a kommunikációs problémák elkerülése érdekében a jövőben fűzzék lazábbra a fideszesek és a néppártiak kapcsolatait.

A pártcsalád és a Fidesz között már feszült a viszony, legutóbb Deutsch Tamás EP-képviselő miatt ment üzengetés a felek között: a magyar politikus reagált Weber egy Orbán Viktornak címzett kérésére, melyben azt kezdeményezte, hogy a magyar kormányfő, ha jogállamnak tartja országát és nincs félnivalója, álljon el az uniós költségvetés megvétózásától, de Deutsch szerint ilyen felhanggal a Gestapo és az ÁVÓ kommunikált. Néppárti frakciótársai közül 30-an emiatt kezdeményezték az EP-s politikus kizárását, aki végül bocsánatot kért Webertől. A Fidesz tagsága viszont már 2019 márciusa óta fel van függesztve az EPP-ben, azóta nem vehetnek részt a párt döntéshozatalában.

Most már se döntés a kizárásról, se béke nem akar születni az ügyben, ahogy az látszik Deutsch magán konfliktusa mellett a miniszterelnök múlt pénteki leveléből is, amit Webernek írt. Ebben a kormányfő felsorolt sérelmeket, majd abban csúcsósodik ki panasza, hogy azt veti az EPP frakcióvezetőjének szemére, hogy "Ti vagytok az elsők, akik balfácánnak néztek bennünket!"

Most tehát a Népszava birtokába került levél szerint Orbán szerint az EPP-s viszony lazítása - ez gyakorlatilag kilépésként értelmezhető, mert a jelenlegi állapot és a "kívül tágasabb megoldásnál" között nincs opció  - megoldaná a felfüggesztés problémáját is, amit végül soha nem tárgyaltak meg rendesen a felek. "Orbán Viktor egy olyan együttműködési formulát javasol, mint amilyen 1999-2009 között az EPP-sek és a brit konzervatív párt EP-képviselői között állt fenn. Ebben a tíz évben a szigetországiak a néppárti frakcióhoz külső szövetségesként csatlakoztak, abban egy külön csoportot alkottak. Akkoriban a politikai csoportot Európai Néppárt és Európai Demokraták Képviselőcsoportjának (EPP-ED) nevezték, az utóbbi a tory pártiakat jelölte" - írja a lap.

A módszer buktatója, hogy így a brit konzervatívok nem voltak tagjai egyetlen európai pártcsaládnak sem, vagyis most a Fidesz képviselőinek ki kéne lépnie, hogy aztán kívülről csatlakozzanak újra. Ehhez viszont el kell fogadni az EPP által vallott demokratikus értékeket és kell a másik fél akarata is.