Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az olasz nacionalista Matteo Salvini gondolkodik rajta, hogy ő lehet az új Jean-Claude Juncker. Ezzel a címmel számol be a Bloomberg arról, hogy a radikális jobboldali Liga vezetője, a római kormány belügyminisztere, egyben miniszterelnök-helyettese egy sajtóinterjúban elárulta: lehet, hogy megpályázza az Európai Bizottság elnökének posztját. A 2019. májusi európai uniós választások után biztosan új vezetője lesz a testületnek, mert Jean-Claude Juncker jelezte, hogy nem indul az megbízatás meghosszabbításáért.

Tetszik neki

Salvini beszámolója szerint a hozzá hasonló nacionalistának minősülő vezetők szerte az Európai Unióban arra biztatják, hogy induljon Juncker megüresedő székéért. Az elképzelés tetszik neki. A Bloomberg emlékeztet rá, hogy az olasz politikus az elmúlt időszakban találkozott Marine Le Pennel, a radikális jobboldali francia Nemzeti Gyűlés vezetőjével és Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel is. A hírügynökség szerint keresik a jövő májusi európai parlamenti választás előtti együttműködés lehetőségét.

Ez a szavazás fogja meghatározni, hogy európai nemzeti pártjai, illetve a belőlük összeálló európai pártcsaládok milyen súllyal lesznek jelen a következő öt évben az Európai Parlamentben, ami jelentős hatással lehet arra is, hogy ki állhat Juncker helyére a megújuló Európai Bizottság élére 2019 októberében.

- Igen, igaz, különböző európai országokban élő barátaim arra kértek induljak, javasolnák a megválasztásomat - mondta a La Repubblicában megjelent interjújában a 45 éves politikus. - Bóknak veszem a részükről, hogy eligazodási pontnak tekintenek az emberek védelméért folyó politizálásban Olaszországon kívül is. Ugyanakkor az is kiderült a szavaiból, hogy még nem döntött, induljon-e a jeles posztért. Az Európai Bizottság elnökét egyébként az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács választja meg, de az Európai Parlament pártcsaládjai jelölteket indíthatnak.

A múlt emberei?

Salvini ellenpontja Emmanuel Macron francia államfő, aki Európa integrációjának erősítésére, az uniós alapértékek védelmére biztatja a mérsékelt pártokat. A napokban felszólította hozzá hasonlóan gondolkodó politikustársait, hogy ébredjenek már fel, vegyék észre a veszélyt, amelyet Salvini és Le Pen jelent. Szerinte nehéz idők jönnek a kontinensen, ha a radikálisok kerülnek hatalomra.

Salvini június óta Olaszország belügyminisztere. Azóta megtagadta néhány menekülteket szállító hajó kikötését az olasz kikötőkben, ami alaposan megdobta a népszerűségi mutatóit. Figyelmen kívül kívánja hagyni az EU követelményeit az eurótagállamok költségvetésével kapcsolatban és nemrégiben bejelentette, hogy meg akarja akadályozni az Oroszország ellen 2014-es ukrajnai beavatkozása miatt hozott EU-s gazdasági szankciók meghosszabbítását.

Szerinte Macron a megszemélyesítője annak a globális elitnek, amely képtelennek bizonyult a választók akaratának érvényesítésére és Európának új irányt kell vennie. Szerinte ezek a politikusok csak védekeznek, mert tudják, hogy bő fél év múlva haza fogják őket zavarni a szavazók.

A fotó forrása: Marco Bertolerro/AFP