Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kancellár elsőre próbálta letekerni a túlzóan optimista várakozásokat a jelenlegi zárlatot követő enyhítésekkel kapcsolatban. Továbbra is szigorú korlátozásokra lehet számítani, és a kormány nem tervez elsietett nyitást.

"Mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy még heteken, hónapokon át megszorítások mellett kell élnünk" - mondta Kurz a járványhelyzetről és az intézkedésekről. Szerinte a reális cél az, hogy december 7-e után "óvatos lépésekkel" kinyithassanak az iskolák és a kereskedelmi egységek - tette hozzá. A kormány nyitási stratégiáját azonban a járványgörbe alakulása döntően befolyásolhatja.

A jövő héten kezdődő tömeges tesztelésről is beszélt a kancellár, amelynek célja, hogy lokalizálják a tünetmentes megbetegedéseket, és ezek felderítésével megszakítsák a fertőzési láncolatokat.

A kormányfő szerdára ígért cselekvési tervet a sípályák nyitásáról kialakult vitát illetően. A sípályák jelenleg is zárva vannak, és bármennyire is sajnálja, a szabadidős és sporttevékenységet szolgáló létesítmények nem az elsők között fognak újra nyitni.

Mindazonáltal a kormány feltett szándéka, hogy belátható időn belül több sportot tegyen lehetővé az emberek számára, különösen, ha szabadtéri és egyéni sporttevékenységről van szó. Ami viszont biztos, hogy a sípályák esti zárása utáni összejövetelek csak a jövő téli szezonban lesznek újra engedélyezettek - tette hozzá Kurz.

Ausztriában november 17. óta van érvényben a 24 órás kijárási korlátozás, amelynek értelmében az iskolák, üzletek, éttermek, kulturális és szabadidős létesítmények zárva tartanak, csak az alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok és a gyógyszertárak lehetnek nyitva, mindez előreláthatóan december 6-ig tart.

Orbán Viktor miniszterelnök Magyarország víruslaborjaként szokott hivatkozni Ausztriára, akik egy-két héttel a hazai állapotok előtt járnak, így onnan lehet jósolni a várható intézkedéseket tekintve.

A lenti grafikon alapján Magyarországon viszont továbbra is romlik a járványhelyzet, miközben a szomszédos országban lassú javulás látható.