"Semmin sem változtat, ha Orbán meghátrál"

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) jelöltje az Európai Bizottság élére három pontban szabta meg annak feltételeit, hogy ne zárják ki a Fidesz-KDNP-t a szövetségből. De a Bloomberg publicistája szerint sem a CEU amerikai képzéseinek maradása Budapesten, sem a bocsánatkérés, sem a jelenlegi Brüsszel-ellenes kommunikációs kampány befejezése nem hozna fordulatot Orbán Viktor és kormánya - a szerző által autoriternek - tartott politikájában.
Szabó Dániel, 2019. március 15. péntek, 11:11
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A furmányos Orbán Viktor miniszterelnök mindent megtesz annak érdekében, hogy biztosítsa a tekintélyelvű rendszerét és a muszlim bevándorlással szembeni elképzelhetetlen álláspontjával együtt is a főáramú, jobboldali politikusok egyikének adja el magát. Szembesülve azzal, hogy kizárhatják az Európai Néppártból, a kormányfő egy bocsánatkérést adott ki, de nem olyan dolgokért kért feloldozást, amelyek valóban mérgezővé teszik - kezdi elemzését Leonid Bershidsky, a Bloomberg európai ügyekért felelős publicistája.

Mivel a szakérő úgy látja, hogy a maradás feltételeként megszabott három kitétel - vagyis hogy a CEU amerikai diplomát adó képzései Budapesten maradhassanak, hogy Orbán kérjen bocsánatot a plakátkampánya miatt, amelyen Jean-Claude Junckert, az EPP tagját rossz színben tünteti fel, valamint hogy kérjen bocsánatot a Néppárttól - nem a valódi problémával foglalkoznak. Ugyanis bár a magyar kormány egy jobb-közép erőnek adja el magát, valójában az EPP több szervezetét már régen zavarja, hogy illiberális berendezkedés alakult ki Magyarországon: a kormány szerintük uralma alá vonta az állami médiát, üzletembereken keresztül pedig a független szerkesztőségeket is bevette, kedvére szabta át a jogállamiságot, Orbán pedig beszédeiben rendszeresen vádolja birodalomépítéssel és elnyomással azt Európai Uniót, amelynek tagja, és ilyet eddig csak a radikálisok mertek megtenni.

A kizárást kezdeményező EPP-tagok számára azért frusztráló ez különösen, mert valódi mérsékelt jobboldaliként épp a magyar miniszterelnökhöz hasonló populistákkal kell harcolniuk otthonukban. Az EPP vezetése azonban eddig csitította ezeket a hangokat, azzal érvelve, hogy a centrista ernyőpártban a vélemények viszonylag széles spektrumának meg kell jelennie. A bajor CSU - melynek tagja maga Weber is - különösen támogatta Orbánt: amit mondott, különösen a bevándorlásról, olyasmi, amit sok CSU-tag szeretne nyíltan felvállalni, de nem meri megtenni.

A Juncker-elleni támadás azért vált mégis vörös vonallá, mert az EPP egy vezetője ellen irányult, ami a szövetség egységének megbontását jelenti. Amit Orbán csak tetézett azzal, hogy a kommunista Lenint idézve "hasznos idiótáknak" titulálta azok a pártokat, amelyek a kizárását kezdeményezték. A keddi Weberrel folytatott találkozó után végül is a magyar kormányfő írt egy bocsánatkérő levelet, de ebben csak az idiótázás miatt kért elnézést. A kritikusok pedig jelezték is, hogy ezzel nem elégszenek meg. Ha pedig Orbán ennél erősebb megbánást mutat és teljesíti a pontokat is - véli Bershidsky - nem tesz zablát Orbánra, ahhoz sokkal több dolog miatt kellene megkövetnie magát.

"Ezek egyike sem fogja kényszeríteni Orbánt arra, hogy lemondjon semmilyen álláspontjáról, és meghátráljon belföldi tevékenységében. Ha nem hajlandó feladni ezeket, akkor semmi nem indokolja a Fidesz tagságát az EPP-ben" - magyarázza a szakértő, aki szerint a következő napokban mindkét fél aktívan keres majd kompromisszumot: mert az európai politika nem a tiszta harci vonalakról szól, hanem a koalícióépítésről. Orbán pedig teszteli a maximálisan megengedett mértékű toxicitást.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Józsi1111, 2019.03.17 19:12

@Panzerkraftwagen_Drei: 2019. március 17., vasárnap 18:25!
Azért akkora hülye nem lehetsz, hogy azt hidd, azért mennek Angliába, mert éppen kilépnének?! az EU-ból.
Vagyis marad a természetes vagy fizetett, de mindenképpen meglévő EU ellenességed.
Meg persze az ostobaságaid.

De belátom , nehéz dolgod van.
A hülyeségeket és féligazságokat, csúsztatásokat kellene okosságként eladnod.
Ehhez nemhogy a tiéd, de még 150-es IQ is kevés lenne.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.03.17 18:25

@OV: "A fiatalok-akik esetleg életszakaszuk egy részét az EU-ban töltik vagy tanulással, vagy munkával-akár mosogatással) azok már sokkal ELFOGADÓBBAK, NYITOTTABBAK az EU felé"

Azért mennek legtöbben az épp kilépő Angliába, ugye Móricka?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

OV, 2019.03.17 18:07

Így valóban igaz, hogy az égadta világon semmin se változtat, hogy Orbán-és a Fidesz a Néppárt tagja marad-e vagy sem!
Ilyen formán-ha ezt történelmi trauma tanulság okaként nem s engedélyeznék- a Fidesz szavazók ETIKÁJÁBA és ERKÖLCSÉBE simán beleférne, hogy Orbán egy n@ci pártszövetséget hozna létre az EPP-ben.
Orbán jól tudja ezt: és ki is használja híveinek torz idegenellenességét, gyűlöletingereit, szélsőjobboldali retorikáját, és még inkább egyre radikalizálódó retorikáját!
Orbán jól tudja, hogy egy dolog veszélyezteti hatalmát, ha kilépünk az EU-ból: ugyanis lassan felnő az a generáció, aki vagy így vagy úgy de élvezi az EU előnyeit(lásd szabad utazás az EU határain belül)
Intő példa lehet számára V4-ek egyik országának, Szlovákiának elnökválasztása: ahol egy új politikai-fiatal elit váltja le épp a régi politikai-megcsontosodott elitet: akik már az EU polgárai, akik EU szimpatizánsok, és a fiatalok...lásd a Szlovák Momentum" párt tagjaként indult szlovák elnöknő fölényes győzelmét az első forduló után.

Nem véletlen, hogy Orbán IGAZI terepe, a vidéki lakosság, akik igazán nem érezték meg eddig az EU csatlakozás előnyeit, akik nem tudták kamatoztatni ezen potenciált.
A fiatalok-akik esetleg életszakaszuk egy részét az EU-ban töltik vagy tanulással, vagy munkával-akár mosogatással) azok már sokkal ELFOGADÓBBAK, NYITOTTABBAK az EU felé, mint azok, akik alig hagyták el falujukat/kisvárosukat.

Sajnos még egy emberöltő kell ahhoz, hogy a fiatal generáció leváltsa az Ős Fideszeseket(...lásd Kövér László milyen ETIKA potenciált, és MINTÁT tud átadni a 2000-2010 után születetteknek-semmilyent)
Addig Orbán marad hatalmon!
NEM VÉLETLEN, HOGY MAGA ORBÁN 2030-ig tervezi hatalmát! Ugyanis akkora érik be az új generáció, akkora kopok ki társadalmunkból a TEKINTÉLYELVŰSÉGRE alapozott késő Kádári zsigerek, és ekkor váltódik le a Fidesz Ős elitje!
Lásd:
a Fidesz FIATAL tagozata, a FIDELITAS tagjaiból értékelhető karizma, MINTA nem került ki, nem kerül ki...beleszürkülnek a megélhetési politikusok sorába!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

OV, 2019.03.17 17:50

Kedves nemecsek!
Azon kérdésfelvetését, hogy mi okozza, hogy Orbánt kies kis hazánkban ennyire "szeretik", ennyire vakon rajonganak érte, azt remek tanulmányában Csepeli György társadalomszociológusunk-és társadalompszichológusunk válaszolja meg.
Ő tanulmányában arra keresi a választ, hogy MIÉRT alakult ki ez a fajta autokrácia, ez a fajta VEZÉRBE vetett hit, az erős vezető szimbolikájába vetett hit hazánkban.
Ő párhuzamot von sajátságos történelemszemléletünkkel (Horthy kultusztól kezdve a Kádár korszakig)
Mi magyarok úgy vagyunk történelmileg szocializálva, hogy mindig kell egy TEKINTÉLYELV által vezérelt VEZETŐ, aki irányít bennünket.
Ha megfigyeli KÁDÁR tekintélyelvűsége, az MSZMP pártba vetett HIT ugyanazon emberi zsigeri érzetekkel opponált, mint Orbán "keresztény-konzervativizmusa"
A kártyajáték ugyanaz, csak mások a kártya felíratok!
Hogy ne lepleződjön le Orbán-hogy Kádárhoz hasonló rendszert épít- kitalálta a a Horthy korszak sematikus nosztalgiáját, és visszakanyarodott a keresztény-konzervatív ideológiákhoz.
Ugyanakkor zseniálisan rájött, hogy a VÁLSÁGBAN az emberek biztonságra vágynak, és a szűkülő újraelosztó mechanizmusban egymást gyűlölik az emberek, és egymás társadalmi pozícióit féltik.
Lásd mit mondott Orbán a nagy újraelosztó rendszerek reformjaként: a szegények maguk tehetnek arról, hogy szegények(=mindenki annyit ér, amennyije van toposz), a segélyesek, rokkantak, romák ellenlépett fel: majd amikor csökkent szavazóbázisa 2012-ben, gyorsan JÓLÉTI lépéssel élt(emlékeznek Orbán maga mondta, hogy a jóléti társadalmaknak vége, jön a munkaalapú társadalom-ez szociológiai és gazdasági hablaty-minden kutató így tanítja egyetemen, hogy ez őrültség)...ez lett a REZSIHARC...majd amikor ez lecsengett, jött a migránsozás, és Soros György!
Mindenki tudja, hogy a FIdesz hívők-még a POLGÁRI KÖRÖKBE JÁRÓK SE- tudták 2015 előtt, hogy ki Soros György-de mint tudjuk, a gyűlöletkampány erős pszichika! Lásd Hitler a zsidóellenességgel!
A Fidesz szavazóiban UGYANAZ AZ ÉRZELMI TÖLTET munkált, mint a zsidóellenesekben 1930-as évek Németországában!
Zseniálisan rájött Orbán, hogy ez bőven elég! Így minden bajunkért, a leszakadásért, a kilátástalan jövőért MÁST hibáztatni-és gyűlölni!
Tökéletes Kádári politika (lásd a gaz kapitalisták toposz hasonlóság)
Majd, amikor Orbán meghal-majd lesz egy új ellenség, egy új "mumus", ahol lesznek már akkor a Fideszesek! Ugyan már, arra se fognak emlékezni, hogy ki volt Soros György: majd gyűlölnek mást...mert az emberi zsiger az már csak ilyen!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hermelin, 2019.03.17 17:00

@zana: Ez mind igaz.Ilyen népet én még nem láttam,ekkora sötétet,mindent megérdemelt a sorstól,amit eddig kapott és amit még kapni fog.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html