Orbán: áprilisban lehet meg Horvátország csatlakozási dátuma

Horvátország európai uniós csatlakozási tárgyalásai során a márciusnak sikerhónapnak kell lennie, és áprilisban "végre el kellene hangoznia a bűvös dátumnak" - jelentette ki Orbán Viktor kedden Zágrábban, miután megbeszéléseket folytatott Jadranka Kosorral, Horvátország miniszterelnökével.
NAPI, 2011. február 8. kedd, 13:48
Fotó:

Közös sajtótájékoztatójukon a magyar kormányfő úgy fogalmazott: Horvátország és az unió jövője szempontjából is "sorsdöntő" két hónap előtt állunk. Ha áprilisban nem tudjuk elérni a dátum kitűzését, "akkor halasztást fog szenvedni a csatlakozás". Egy kérdés kapcsán azután hozzátette: nem szükséges jósolni, hogy meddig halasztódhat a csatlakozás, "mert áprilisra lesz dátum" - jelentette az MTI.

A Balti-tengertől az Adriai-tengerig tartó sáv lesz az európai gazdasági növekedés motorja, a válság előtti évekhez hasonlóan - közölte Orbán Viktor kedden Zágrábban, miután a horvát kormányfővel aláírták a gazdasági együttműködésről szóló kétoldalú kormányközi megállapodásokat.

Sajtótájékoztatóján a kormányfő hangsúlyozta: most még mindenki a gazdasági válságról beszél, de elfeledkezünk arról, hogy a krízis kirobbanása előtt az egész európai gazdaság növekedési motorja Közép-Európába került át.

"Ha a válság előtti utolsó néhány évben Közép-Európa nem növekedett volna, egész Európa gondban lett volna" - jelentette ki, hozzátéve, hogy véleménye szerint ez a korszak fog most visszatérni.

HOZZÁSZÓLÁSOK