Orbán: az EU elvesztette globális vezető szerepét

Az Európai Unió drámai pillanatokat él át, ugyanis Nagy-Britannia kilépése miatt elvesztette globális vezető szerepét - hangsúlyozta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a visegrádi országcsoport (V4 - Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) kormányfőinek csütörtökön Varsóban tartott csúcstalálkozója utáni sajtótájékoztatón.
MTI, Napi.hu, 2016. július 21. csütörtök, 14:28
Fotó: Napi.hu

Orbán szerint az unió azért jutott ebbe a drámai helyzetbe, és minősült vissza regionális szereplővé, mert az Európai Bizottság a migráció kérdésében a lehető legrosszabb válaszokat adta, és ezzel aláásta az egyik uniós állam tagsági viszonyát. A magyar miniszterelnök szerint most azt kell megmondani, mit kell tenni az uniónak annak érdekében, hogy ismét globális szereplővé válhasson.

A csütörtöki visegrádi kormányfői találkozó megteremtette az alapját annak, hogy a szeptemberi pozsonyi EU-csúcstalálkozón a V4-ek közös európai programmal lépjenek fel - jelentette ki a magyar kormányfő. Az alapvető értékek terén, mint például a nemzeti hagyományok, kereszténység, biztonság, alapvetően eddig is egyetértés volt a visegrádi országok között - tette hozzá.

A csütörtöki csúcson arról egyeztettek, hogy ezt a jövőt, ezt az Európát megpróbálják közösen képviselni Pozsonyban - mondta Orbán, majd hozzátette ennek érdekében a következő hetekben komoly munkát kell még végezni, "de a kezdő lépést megtettük".

Szydlo: az EU ma nem teljesíti az európaiak elvárásait

Az intézményesített Európai Unió ma nem teljesíti az európaiak elvárásait, a brit kilépésről szóló népszavazás után ezért Európában új megvitatandó kérdéskört kell nyitni - jelentette ki Beata Szydlo lengyel kormányfő.

"Az Európai Unió (EU) érték az európaiak számára, melyet őrizni kell, de változtatni is kell rajta" - hangsúlyozta a lengyel kormányfő. Úgy vélte, a brit népszavazás eredménye lehetőséget jelent az EU működésének megváltoztatására úgy, hogy "jobban vegye figyelembe a szuverén nemzeti parlamentek döntéseit, és kevésbé foglalkozzon saját intézményes működésének kérdéseivel".

A megbeszélést Szydlo az Európai Tanács szeptember 16-án esedékes, a Brexit utáni helyzetnek szánt pozsonyi informális ülésének előzményeként minősítette, a visegrádi csoport (V4 - Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) közös álláspontját egyeztették ezzel kapcsolatban.

Sobotka reméli, emberibb arcot kap az EU

Csehország azt várja az Európai Unió szeptemberi pozsonyi csúcstalálkozójától, hogy olyan döntések születnek, amelyek nyomán az EU emberibb arculatot kap - jelentette ki Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök. A pozsonyi csúcson az Európai Unióból csak 27 tagország vezetői lesznek jelen, az Egyesült Királyság, amelynek polgárai a június 23-i népszavazáson megszavazták az unióból való kilépést, nem vesz részt a találkozón.

"Egyetértettünk abban, hogy a pozsonyi csúcsnak pozitív változásokról szóló találkozónak kell lennie, amelyek következtében az EU akcióképesebb lesz, jobban megfelel a polgárok elvárásainak, s ezek alapján az unió demokratikusabbá, emberibb arculatúvá fog válni" - mondta Sobotka. Hozzátette: a V4-ek Pozsonyban közös álláspontot fognak képviselni.

A cseh kormányfő szerint Prága számára három téma - a biztonságpolitika, a gazdasági növekedés biztosítása és az uniós intézmények eredeti szerepének betöltése - kiemelten fontos.

"Az Európai Uniónak meghatározó szerepet kell játszania az Európa jövőjéről szóló vitában, az EU-nak irányítania kell ezt a vitát" - szögezte le.

Sobotka nyilatkozatában "kivételesen jó regionális csoportnak" nevezte a V4-eket, amelynek tagjait a közös tapasztalatok, valamint a világ aktuális problémáinak hasonló megítélése tartja össze. "Varsói találkozónkon is megállapíthattuk, hogy a V4 az európai gazdaság motorja, s mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez így is maradjon" - jelentette ki.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy mennyiben fogja befolyásolni az amerikai elnökválasztás eredménye a NATO szerepét, Sobotka kifejtette: Csehország a NATO-t biztonságának biztosítása tekintetében kulcsfontosságúnak tartja. A V4-ek között egyetértés van abban, hogy a NATO nagyon jól működik, s ezt Nagy-Britanniának az Európai Unióból való kilépése sem fogja befolyásolni.

"Bárki is lesz az amerikai elnökválasztás győztese, meggyőződésem, hogy az Egyesült Államok továbbra is stabil és fontos partnerünk lesz a NATO-ban" - hangsúlyozta a cseh miniszterelnök.

Fico: Magyarország számíthat Szlovákiára

Robert Fico szlovák kormányfő Varsóban arról biztosította a hallgatóközönséget, hogy a magyar kormány számíthat Szlovákia segítségére a határvédelemben. A szlovák kormányfő a migránsválsággal összefüggésben helyezte kilátásba a Magyarországnak a határvédelemben nyújtandó további szlovák segítséget, rámutatva: a két ország között eddig is nagyon hasznos volt az együttműködés e téren.

Fico a migránsválsággal kapcsolatban, a bevándorlással járó biztonsági kockázatok növekedésére utalva úgy vélekedett, hogy a veszélyekről végre nyíltan kellene beszélni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

foldnyuzo, 2016.07.22 22:43

@krix:
A gyarmatosítást pontosan a civilizációs előny tette lehetővé. Európa messze fölé nőtt a világ többi részének. Árut tudtak kínálni, vásároltak a helyiektől, jobbal voltak a fegyvereik stb.
Ez az előny most is megvan. Lásd a nyugatias Izrael és az elmaradott arab kultúra közötti különbség, itt fantasztikus fejlődés, amott vallási düh, más semmi már ami a gazdaságot illeti.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2016.07.22 21:24

@foldnyuzo:
"A Nyugatot a civilizációja tette naggyá és nem a hadserege"

Amennyiben a civilizáció gyarmatosít, akkor igen a válasz...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2016.07.22 18:34

@David Dakota:
Ne is kíséreld meg amit nem írtam azt nem lehet feldolgozni.
A Nyugatot a civilizációja tette naggyá és nem a hadserege, amely lehetővé tette a szabad gondolkodást, beleértve az USA-t is.
Ez a példátlan gazdasági előny tette lehetővé a gyarmatosítást is. Ezzel szemben a despotikus kelet megfojtotta az innovációt, a gazdasági elmaradottság tette azt, hogy lemaradtak.
Az európai(nyugati) vívmányok mind a mai napig és még sokáig előnyt biztosítanak. Azok az országok amelyek átvették a Nyugat vívmányait, elsŐsorban a szabad alkotás lehetőségét, vezetik a világ gazdaságát. Kelet-Európa bizonyos értelemben élősködő társadalmi gondolkodásuk elmaradottsága miatt. Még inkább az a muszlim országok világa, ahol a tudomány fejlődését a vallás teszi lehetetlenné, olyan mértékben, hogy nem átvevői, hanem pusztítói a nyugati civilizációnak, annak, ami egyáltalán lehetővé teszi az elitjük luxusát.
India más, ők sokkal inkább vevők mint rombolók, Japán meg Kína és a kistigrisek gyors fejlődése a nyugati vívmányok gyors alkalmazásában rejlik!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

David Dakota, 2016.07.22 16:07

@foldnyuzo: Ezt az enyhén raaszista (kelet = rabszolgaság) zöldséghalmazt nehéz feldolgozni, inkább meg sem kísérlem.

Még egyszer: nem igaz, hgy a Nyugat pénzel minket. Éppen fordítva: mi pénzeljük őket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

David Dakota, 2016.07.22 16:06

@HauserArnold: Hát persze, hiszen az objektíve kizárt. :PPP

Legalább is az ostoba, dilettáns bolsihívők szerint. :P
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html