Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Orbán Viktor Magyarország miniszterelnök felsértette Európa alig begyógyult sebeit az európai konzervatív pártokat tömörítő Európai Néppárt (EPP) máltai tanácskozásán - kezdi beszámolóját a Finanial Times. Beszédében kőkeményen ostorozta az EU 2015-ös válaszát az óriási bevándorlási hullámra.

A menekültválság európai kezelése segítette a terroristák bejutását a kontinensre és azzal a kockázattal járt, hogy a milliós nagyságrendű muszlim bevándorló befogadásával veszélybe kerül Európa "keresztény önazonossága" - fejtegette.

Szörnyű volt

Néhány perces felszólalásában, amely az Európa jövője témakorban hangzott el, arról értekezett, hogy a migráció a terrorizmus trójai falova, és arra figyelmeztetett, hogy Nyugat-Európában még a ma élő generációk életében dominánssá válhat a muszlim vallás jelenléte. Szerinte a bevándorlás nyomán párhuzamos társadalmak alakulnak ki Európában, amelyek erőteljes antiszemita szellemiséget hordoznak.

Bírálta az EU tagállamait azért, mert a 2011-es arab tavasz idején felkarolták a Líbiában és Szíriában kibontakozó változásokat, amelyek belpolitikai káoszhoz és polgárháborúhoz vezettek ezekben az országokban. Végül ez nyitott utat a menekülthullám előtt. Ha szétrúgsz egy hangyabolyt, ne lepődj meg, hogy elárasztanak a hangyák - vezette elő egyik dakota közmondását.

Feszengés

A beszédet kínos csendben hallgatták a mérsékelt jobboldali pártok vezetői, miután a tanácskozás fő témája a populizmus visszaszorítása és Európa egysége, az Európa-projekt megerősítése volt. A küldöttek azonban láthatóan feszengtek Orbán Viktor beszéde alatt.

Angela Merkel német kancellár, aki a magyar miniszterelnök megszólalásának fő célpontja volt, hiszen ő döntött úgy 2015 nyarán, hogy országa fogadja be az Európába érkező sok százezer szíriai menekültet, jegyzetek írásával foglalta el magát.

A magyar kormányfő után felszólaló néppárti vezetők nem konfrontálódtak vele, Merkel azonban, aki nagyjából egy órával utána lépett a pódiumra, határozottan megvédte az EU bevándorlási politikáját. A határok kvázi megnyitása 2015-ben a korábbi hibák korrigálása volt: akkor azt kellett tenni - magyarázta.

A múlt "bűne"

Az az igazság, hogy korábban félrefordítottuk a fejünket, amikor finanszíroznunk kellett volna az Európán kívül kialakult menekülttáborokat - fejtegette. Nem figyeltünk oda arra, hogy mi folyik ezekben a táborokban, ami megalapozta egy humanitárius katasztrófa kialakulását. Ezért fogadtuk be a bevándorlókat.

Ezután védelmébe vette az EU és Törökország között létrejött megállapodást, amely gyakorlatilag lezárta a balkáni bevándorlási útvonalat, igaz, azon az áron, hogy több tízezren Görögországban rekedtek. (Mindehhez hozzájárult a görög-macedón határ lezárása is - a szerk.). Végül leszögezte, hogy nem ismétlődhet meg 2015 migrációs válsága.

Enda Kenny, Írország miniszterelnöke emlékeztette hallgatóságát, hogy az egyik európai alapérték a rászorulók segítése. Gondjainkba vesszük a kisemmizetteket és üdvözöljük az idegeneket.