BUX
39006

Orbán: el kell kerülni a versenyképesség és a szolidaritás szembeállítását

Az Európai Uniónak el kell kerülnie, hogy belső vitáiban szembeállítsák a versenyképességet és a szolidaritást, mert akkor az utóbbi veszíteni fog - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Brüsszelben, az Európai Bizottságnak az unió felzárkóztatási (kohéziós) politikájáról rendezett konferenciáján.

MTI-Eco, 2011. január 31. hétfő, 18:09

Egynapos brüsszeli látogatásán a kormányfő a konferencián való részvétele mellett megbeszélést folytatott Herman Van Rompuy-jel, az Európai Tanács elnökével, valamint John Monks-szal, az Európai Szakszervezetek Szövetségének (ETUC) főtitkárával.A kohéziós tanácskozáson a kiemelt előadók között felszólaló Orbán Viktor hangoztatta: azt is ki kell mondani, hogy a kohéziós politika nem egyszerűen redisztribúciós, a forrásokat újraelosztó politika, hanem egyúttal versenyképesség-javító rendszer is. Az ebből eddig részesedő régiók jelentős eredményeket tudtak felmutatni - tette hozzá. Orbán Viktor szerint a kohéziós politikáról szóló vitának nem szabad megelőlegeznie a 2013 utáni, többéves EU-költségvetésről nyáron kezdődő vitát, és mindkettő kereteit úgy kell kialakítani, hogy azok az EU egészének erősödését szolgálják.A miniszterelnök arról is beszélt, hogy az EU-ban az euróövezet válságát még nem kezelték. Az euró talpon tartása éppen elég politikai konfliktust okoz Európa vezetői számára ahhoz, hogy újabb konfliktusokkal a jelenlegieket már ne terheljék - fejtette ki. Horvátország ügyét Orbán Viktor szerint már márciusban "világos perspektívába kell helyezni", hogy a kohéziós politika alakításakor látni lehessen, milyen ütemezésben kell számolni az ott érintett régiókkal.Fontosnak tartotta a miniszterelnök azt is, hogy a kohéziós politika ne csak a legszegényebb országok régiói számára legyen nyitott, hanem minden EU-tagállam számára. A kormányfő azt is javasolta, hogy az EU kösse pénzügyi és strukturális reformokhoz a kohéziós politikából való részesedés lehetőségét. Kiemelte, hogy igyekezni kell ugyan a kohéziós politikát a lehető legjobban összhangba hozni a középtávú uniós versenyképességi és foglalkoztatás-növelési programmal (EU 2020), de a lemaradó régiók speciális szükségleteit a jövőben is ettől függetlenül is figyelembe kell venni .

Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője közleményében arról tájékoztatott, hogy a konferencia előtt Orbán Viktor és Van Rompuy egyebek között a soros EU-elnökségi teendőkről és az elmúlt egy hónap tapasztalatairól egyeztetett. Hozzátette, hogy a megbeszélésen téma volt a hét végén esedékes Európai Tanács-ülés is, amelynek napirendjén az energiapolitika fontos kérdései szerepelnek.John Monks ETUC-elnökkel Orbán Viktor az általa soros EU-elnökként kezdeményezett európai konzultáció keretében találkozott. A szakszervezeti szövetségtől származó információ szerint a két fél kötetlen jellegű megbeszélést folytatott. A kormányszóvivő közleménye szerint a találkozón elhangzott, hogy az Európai Unió gazdasága nagyon nehéz időszak előtt áll, melynek során minden erőt mozgósítani kell a válság leküzdése és az euró megerősítése érdekében. A találkozó résztvevői egyetértettek abban, hogy a mostani gazdasági válságra olyan választ kell adni, amely új munkahelyek teremtésével jár. Orbán Viktor elmondta, hogy Magyarországon rendkívül alacsony a foglalkoztatás, ezért minden eszközt megragad új munkahelyek létrehozása érdekében. A miniszterelnök világossá tette, hogy a szakszervezetekkel közös cél az 55 százalékos foglalkoztatottsági szint megemelése legalább az EU átlagát jelentő 65 százalékos szintre - közölte Szijjártó Péter.