Orbán hátba támadta Lengyelországot

Egy lengyel hírportál szerint azzal, hogy Orbán Viktor a Gazprom szerződés érdekében ellenzi az európai energetikai uniót és leállítja a reverz gázszállításokat Ukrajnának, hátba döfte a lengyeleket és az európai szolidaritást.
Napi.hu, 2015. február 19. csütörtök, 14:19
Fotó: Napi.hu

Az onet.pl hírportál szerint Orbán meg akarja hiúsítani az európai energetikai unió létrehozását, amit a lengyelek javasoltak, Putyin pedig az Európai Uniót döfte hátba Budapesten, ezért a magyar kormányfő varsói látogatásán a lengyeleknek valamit tenniük kell. A lengyel forrás a Bloombergre hivatkozva állítja, hogy Orbán Viktor ígéretet tett a reverz gázszállítások leállítására Ukrajnának. - Lengyelországot Budapesten hátba szúrták. Ezt a tényt nem hagyhatja világos válasz nélkül a lengyel politika - írja az onet.pl.

Nehéz helyzetbe hozta Orbán Viktor politikája a lengyel radikális jobboldalt, főleg a legnagyobb ellenzéki pártot, a Jog és Igazságosságot (PiS) és vezetőjét, a szélsőségesen oroszellenes Jaroslaw Kaczynskit, aki évek óta példaképének tekintette a magyar miniszterelnököt.

Ennek ellenére parlamenti frakciójának vezetője, Mariusz Blaszczak bejelentette: Kaczynski visszautasított a magyar kormányfő környezetéből érkezett meghívást az Orbán Viktorral való találkozóra, mert annak politikája megsérti az európai szolidaritást. - A politikai helyzetre való tekintettel értékelésünk szerint egy ilyen találkozónak nem volna értelme - mondta a jobboldali politikus, akit a konzervatív Rzeczpospolita idézett.

Kopacz: Ukrajna ügyében alapfontosságú az Európai Unió és a visegrádi országok egysége
Őszinte és nehéz beszélgetést tartottunk az Európai Unió Oroszországhoz és Ukrajnához fűződő viszonyáról - közölte Ewa Kopacz lengyel kormányfő csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnökkel Varsóban folytatott megbeszélése után a két politikus közös sajtóértekezletén.
Kopacz elmondta, hogy a találkozón alapvető fontosságúnak nevezte az Európai Unió és a visegrádi országcsoport egységét Ukrajna ügyében és emlékeztette vendégét az 1848-as szabadságharc, valamint az 1956-os forradalom idején megnyilvánuló lengyel-magyar szolidaritásra.
Magyarország továbbra is eltökélt a lengyel-magyar barátság mellett, a magyar és a lengyel mindig is szabadságszerető népként tekintett egymásra - jelentette ki Orbán Viktor kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel miniszterelnökkel folytatott megbeszélést követő közös sajtótájékoztatón. Ukrajna ügyében Orbán Viktor azt mondta: Magyarország üdvözli a közelmúltbeli második minszki megállapodást.
"Üdvözöljük, hogy múlt héten az Európai Unió ezt a megállapodást tette a közös európai álláspont alapjává. Az európai egység ma a Minszk 2-es megállapodás körül jött létre" - fejtette ki a miniszterelnök, hozzátéve, hogy "Magyarország ezt az európai egységet, amely erre a minszki megállapodásra épül, a végsőkig támogatni és védelmezni fogja, és (...) Lengyelország e tekintetben számíthat is Magyarországra".
A fegyvereket le kell tenni, a fegyvereket ki kell vonni a veszélyes zónából, Ukrajnának alkotmányos reformot kell végrehajtania, és Európának dolgoznia kell azon, hogy Oroszországgal közösen egy eurázsiai gazdasági térséget hozzon létre - sorolta a minszki megállapodást idézve.
Orbán Viktor jelezte, "gyakorlati kérdésekről" is szót ejtettek a lengyel kollégájával folytatott megbeszélésen, így például a visegrádi négyek együttműködéséről, az energiaunió kérdéséről és a közös fellépésről az EU különböző színterein a közös érdekek alapján. Utóbbira példaként említette a német minimálbér hatását a közép-európai szállítmányozási iparágra.
A magyar kormányfő hozzátette, hogy "Lengyelország mindig is egy speciális helyet foglal majd el a szívünkben". Ez még olyan nehéz pillanatokban is lehetséges volt - idézte fel -, amikor a magyarok a lengyelek ellenségeivel voltak szövetségben, "mégis megtaláltuk a módját annak, hogy a lengyel-magyar barátságot fenntarthassuk".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

foldnyuzo, 2015.02.22 15:36

Tökéletesen igaz. ha megnézzük minden bunkó vezető valahogy mélyen alulról jött Schicklgruber köztisztviselő(Finanzwach-oberaufseher) fia a tizedesig vitte egy normál hadseregben majd lett ami lett. Dzsugasvili, kirúgott papnövendék is lett ami lett. Egy magyar falú átlagos parasztjának fiából is lett ami lett, de a világ szerencséje, hogy nem áll mögötte 80 vagy 200 millió ember, hogy újra lángoljon a világ. De ha csatlakozna a nagy Oroszországhoz és kiütné Putyint mint ahogy Trockijt kiütötték még ő is kaphatna szobrot a Hősök terén, amit a forradalmi ifjúság ledönthetne.

De félre a viccel, a lengyelek szemében ő a pocsék magyar, amivel sokan egyetértenek itthon is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2015.02.22 14:46

@krix: " célja a saját biztonság megóvása lenne, ehelyett egyre több háborúban vállal aktív támadó szerepet."

Kb. 45 évvel ezelőtt az iskolaigazgató szólt az anyámnak, hogy beszélgessen el az öcsémmel, mert elkalapált egy nála idősebb, erősebbnek tűnő srácot...Anyám felelősségre vonta a renitenskedőt, és megkérdezte miért csinálta. Mire az öcsém közölte vele, hogy azért tette, nehogy később eszébe jusson az illetőnek, hogy rátámadjon:))
Most megelőző csapásnak hívják.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

juliann, 2015.02.22 03:34

@Abbe: Amivel kevered az a Békepartnerség.

okay
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2015.02.21 21:47

@Abbe:
"a tagállamok minden politikai és katonai eszközt igénybe vesznek a tagországok szabadságának és a biztonságának megőrzése érdekében"

A szövetség célja a saját biztonság megóvása lenne, ehelyett egyre több háborúban vállal aktív támadó szerepet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2015.02.21 21:33

@juliann: " 1995-ben lett aláírva...Taszár miatt..."

Tévedsz barátom. 1997-ben volt a tagságról ügydöntő népszavazás.

"A NATO 1997. július 8-án három közép-európai országot, Magyarországot, Csehországot és Lengyelországot hívott meg a szervezetbe.
Az Országgyűlés 1998 februárjában határozatba foglalta a népszavazás eredményeit. Magyarország ? Lengyelország és Csehország mellett ? 1999. március 12-én a NATO teljes jogú tagjává vált."

Amivel kevered az a Békepartnerség. Az tartott a 90-es évek elejétől a teljes jogú tagságig. A csatlakozási szerződést a csuti írta alá.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html