Orbán ismét beszólt az EU-nak

Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Bizottságot hibáztatja az Európai Uniót sújtó válság miatt a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német konzervatív napilapban hétfőn megjelent cikkében, és azzal a felhívással fordul a tagországokhoz, hogy vegyék vissza a hatalmi jogköröket Brüsszeltől.
MTI, 2016. július 11. hétfő, 08:02
Fotó: Napi.hu

A kormányfő Te a béke ellen vagy? című cikkben kifejtette: 2005-ben az uniós alkotmányszerződés elutasítását eredményező franciaországi és hollandiai népszavazással "valami megroppant", a 2008-ban elmélyült világgazdasági válság pedig az addig a gazdasági sikerek által legitimált európai elit kudarcát jelentette, és ez a folyamat 2014-ben az ukrán "geopolitikai válságban", majd 2015-ben a migrációs válságban érte el a tetőpontját. Így érkezett el az EU a brit referendumhoz, amely fordulópont, mert ez az első eset a "dezintegrációra".

A megmaradó 27 ország 444 millió polgárral továbbra is "hatalmas potenciál", de a közösség sikeréhez minden emberre, nemzetre és tagországra szükség van, és nem ellensúlyozhatják őket az intézmények - emelte ki Orbán Viktor.

Az intézmények nem szoríthatják háttérbe a tagállamokat - húzta alá a kormányfő. Szerinte szakítani kell a "nemzetietlenítéssel", az "európai projekt idealizálásával és az ebből fakadó hamis önképpel", és be kell látni, hogy az uniós intézmények "közvetlen, vagyis a tagállamokat megkerülő demokratikus legitimációjának" megteremtésére irányuló kísérletek "éppen ellentétes hatást" váltottak ki, és hozzájárultak ahhoz, hogy a britek többségének "elege lett az EU-ból".

A kormányfő hangsúlyozta, hogy "a magyar alapgondolat és stratégia egyszerű". Az EU gazdag, de gyenge, ami a legrosszabb kombináció, ezért el kell kerülni a terméketlen ideológiai vitákat arról, hogy több vagy kevesebb Európa kell-e. "Ahol több szükséges, ott többre van szükségünk, ahol kevesebb, ott kevesebbre" - írta.  Hozzátette, hogy vissza kell térni az uniós jog következetes alkalmazásához, ami azt is jelenti, hogy "egymással szemben ugyanazokat a mércéket alkalmazzuk és tiszteletben tartjuk a nemzeti parlamentek szerepét".

A válság és az elbizonytalanodás fő oka, hogy a szabályok figyelmen kívül hagyása miatt veszélybe került a két legnagyobb európai vívmány: a közös valuta és a Schengen által védett közös piac, "vagyis életformánk és gazdasági modellünk". A stabilitási paktum, valamint a schengeni és a dublini szabályok szisztematikus megsértése gyakorlattá vált, ráadásul az EB "hallgatólagos jóváhagyásával" - írta Orbán Viktor.

Az EU egyszerre érték- és felelősségközösség, erre példa az államháztartási szabályok sora és a közös külső határok védelmi rendszere, azonban "a felelősség egyik esetben sem Brüsszelben kezdődik, hanem a tagállamokban" - húzta alá. Hozzátette, hogy a "rugalmas integráció" elve alapján erősíteni kell az uniós együttműködést azokon a területeken, ahol a "józan ész" ezt diktálja, így a külső határok védelme, a digitalizáció és az iparpolitika, a közös kül-, biztonság- és védelmi politika, és a fejlesztéspolitika területén.

A másik alapvető feladat a polgárok biztonságérzetének helyreállítása - tette hozzá, rámutatva, hogy míg a "spanyol módszer" megmutatta, hogy meg lehet védeni a "kék határt", a magyar módszer azt mutatja, hogy a zöld határt is meg lehet védeni.

A kormányfő szerint minden korábbinál nagyobb szükség van a tagállamok összetartására, és be kell látni, hogy Németország "centrális pozíciója" tovább erősödik majd.

Németország számíthat Magyarországra, és "ez akkor is igaz, ha egy fontos dolgot tisztáznunk kell magunk között". Ezt az ügyet "egy szóval lehet leírni: kerítés" - írta. A többi között hangsúlyozta, hogy a kerítés megépítésével Magyarország védi az "európaiak élet- és gazdasági modelljét", valamint biztonságát, és a magyarok így "jó, a szabályokat követő európaiként" járnak el. Hozzátette, hogy a magyar álláspont szerint az Európára nehezedő migrációs terhet nem megosztani kell, hanem "felszámolni és megszüntetni". Aláhúzta, hogy a magyar törekvések révén ma már egyetértés van a külső határok védelmének ügyében.

A kerítés mellett beszélni kell egy másik szóról is, az önkéntességről - fűzte hozzá Orbán Viktor, kiemelve, hogy a brüsszeli intézmények szerint a migrációs válságot meg lehet oldani a "kényszerkvótákkal", holott "az elosztás minden formája meghívó, amíg nem vagyunk urai a helyzetnek a külső határainkon, amíg nem mi határozzuk meg, hogy ki léphet területünkre". Továbbá a kényszerelosztás nem is lehetséges, "ha az embercsempész vagy a migráns maga határozza meg, hogy hova akar menni", harmadrészt pedig a brüsszeli szándékokról szóló hír miatt "gazdasági migránsok milliói indulnak útra".

Hangsúlyozta, hogy az Európai Tanács már többször elfogadta az önkéntesség elvét, de ezt más brüsszeli intézmények nem akarják tudomásul venni, ráadásul az EB a legutóbbi javaslataival megpróbál összekeverni három, egymástól elkülönülő dimenziót, a menedékjogot, a legális bevándorlást és a demográfiát, ami "súlyos hiba".

A kormányfő írásában kiemelte azt is, hogy az EU gyengülésének "legfontosabb paramétere a gazdaság", ezért a biztonság mellett növekedésre is szükség van.

A költségvetési fegyelemre, a versenyképességre és a szerkezeti reformokra épülő német megoldásban és "egy új európai növekedési programban" Magyarország és egész Közép-Európa "megbízható partner" - hangsúlyozta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy lehetséges az "európai gondolat reneszánsza", és Magyarország a visegrádi országokkal együtt érzi a kellő határozottságot, erőt és elkötelezettséget, hogy megfelelő, arányos szerepet játsszon ebben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

HauserArnold, 2016.07.12 13:47

@David Dakota:

Ezt te honnan vetted?

A nemzeti zseni mondta neked?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

a nagy hohoohooo, 2016.07.12 13:29

@David Dakota: Jó lenne, ha lenne egy népszavazás az EU alapító-országaiban arról, hogy akarják-e még az ottani adófizetők továbbra is kitartani, segíteni a 2004-ben belépett kelet-európai országokat, melyek csak bomlasztanak, fütyülnek az európai törvényekre - melyeket belépéskor aláírtak - nem ismerik az európai szolidaritást, s sokba kerülnek, hiszen eurók milliárdjait kapják, s nem hogy nem is hálásak ezért az ajándékért, hanem még azt is hajtogatják, hogy ez járna nekik.
Nem, hölgyeim és uraim, ez nem jár.
S akinek nem tetszik az EU, annak kívül tágasabb...hehee.
Seggem vertem a földhöz a röhögéstől volt a fércbukon egy faékegyszerűíkúvitéz mihígmélymagyarkommentje,..heheeee..miszerint lépjünk is ki az Unióból, és ne adjunk több hitelt nekik. Mi ne adjunk több hitelt az EU-nak.
A brit kiválás után meg fogják magyarázni nekünk, hogy naugye nem is jártak ők ott rosszul. Már hallottuk is, hogy az EU-n kívül is van élet. Akkor fognak csodálkozni, ha mi is kilépünk és kiderül, hogy a mi gazdaságunk valamivel szerényebb a britek gazdaságánál.Szerencsétlen kommentelő agyában az van, hogy mi hitelezünk az EU-nak. Mi sokszor nem is tudjuk, milyen sötétség van egyes agyakban. Ők pedig állítom elmennek szavazni.
Nincs kötelezö kvóta.
Ennek mindenki utána nézhetne - de úgy látszik, hogy túl kényelmesek a választók - vagy inkább elhiszik, amit a néphülyítő nemzetmegvezető mesél nekik. NINCS kötelező kvóta a menekültekre, hanem ajánlott, s ezt az ajánlást Orbán Viktor miniÁlnok is aláírta - ugyanúgy mint a többi 27 ország vezetöje tavaly összel az Európa Tanács gyülésén.. Csak mindezt elfelejti mondani a népének - szándékosan, hiszen most, így azt hirdetheti, hogy megmenti őket.
Höhöööö..jah..és az eredményt ki lehet már perelni közérdekű információra való hivatkozással?
Az eredmény már meg van, csak nekünk még nem árulják el.
Pedig könnyen lehet ,hogy ebből nem jöhetnek ki rosszul.
Ha a többség csakazértis azt szavazza meg, hogy fogadjuk be őket, akkor Orbán recsegő derékkal meghajolva a nép akarata előtt teljesíti a nemzetközi szerződésekben foglaltakat....na ezt nem hiszem,Orbán sose ismeri be,hogy hibás termék...heheee...
Ha a várható eredmény bejön, és a többség elutasítja a menekülteket, akkor ugyanúgy beengedi őket, és mutogathat a csúnya EU-ra, hogy ő mindent megtett. Esetleg kigolyóztatnak minket Európából.
De hát most is vannak olyan bevándorlók, akiket igencsak szeret a FideSS. És most is nagy örömükre szolgál a betelepedési kötvényekből befolyó milliárdocskák.
..és még vissza is kapják a pénzüket! A magyar állam meg bukja az off-shore barátok zsíros jutalékát!
Ennyi hülye van az országban?
Ja,október 2.? az még odébb van,addig még tömegesen fognak az m1-en,a 888-on,a Amagyar időkön,kuruttyon ártatlan civileket ölni világszerte a muzulmánok.
És az október másodikai magyar népszavazás után már soha többet nem fognak ártatlan civileket ölni a muzulmánok.
Szép volt!
És hányan mennek el szavazni?...hááát úgy 2/3 ..+ egy ,..heheee...mint Szent Péter előtt a meny kapujában ...hehee..."asszonyok azt a süketet is vigyétek magatokkal"...brhühüüü...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

David Dakota, 2016.07.12 13:08

@pastorius: Nem, hauser agyán járt túl. Meg a tiéden. De észre is vetted, és ideges vagy tőle. :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

David Dakota, 2016.07.12 13:08

@pastorius: Ne hazudj, nem 1000-ről van már szó, régen nem. A menekültek számarányával együtt nő az arány, már most bőven 20 000-nél járnánk.
De miért is kellene elbírálnunk egyet is, amikor világosak a szabályok? Az bírálja el, akinél az unió területére lépett. Ez a schengeni szabály. Ennyike.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

David Dakota, 2016.07.12 13:06

@pastorius: Ja, nem az autó gurul, hanema kereke, :P
Nézz utána. Több döntés is van. egy részüket már elfogadták, ezt megtámadtuk az Európai Bíróságon.
Más részüket pedig még nem fogadták el. Ha bukják a magyar népszavazást, nem is fogják.

És mi van, ha azt mondom, hogy annyira hajtjuk végre a szabályokat, mint a náci németek és a fasiszta franciák a schengeni szabályokat? :P Vagyis, ahogy nekünk tetszik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html