Orbán jelöltje miatt bukhat az új Európai Bizottság

Több tagállam sem támogatja Trócsányi László leköszönt igazságügyi miniszter megválasztását az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottságba. Ha őt nem fogadják el, akkor az egész testület bukik. Orbánnak állítólag női jelöltjei vannak a helyére.
Szabó Dániel, 2019. augusztus 28. szerda, 08:06
Fotó: MTI Fotó

Ahogy közeledik az Európai Bizottság tagjainak megválasztása, úgy egyre nagyobb a variálás a tagállamok részéről. Bár először Franciaország rúgta fel a szabályokat azzal, hogy nem jelölt senkit, mivel Emmanuel Macron elnök addig nem akar választani, amíg nem tudja, hogy melyik bizottságot kapná a francia biztos, de most mégsem ez akasztja meg a von der Leyen-féle testület megalakulását.

Az Egyesült Királyság kilépése körüli bizonytalanság mellett ugyanis még három tagállam esetében vannak problémák. Lengyelország épp hétfő délután, szinte az utolsó pillanatban cserélte le a jelöltjét. Pontosabban az magától mondott le, ugyanis Varsó delegálhatná az agrártestület vezetőjét, az eddigi Krzysztof Szczerski jelölt pedig azt mondta, ehhez a területhez nem ért, így őt Janusz Wojciechowskire cserélte a lengyel kormány, aki brüsszeli veterán és járatos a mezőgazdasági ügyekben - derül ki a 444 összefoglalójából.

A második problémás tagállam Olaszország volt, ahol egy időközbeni kormányválság miatt már biztosan nem az Orbán Viktorral szövetséges Matteo Salvini-féle radikális Liga euroszkeptikus jelöltjét küldik ki, hanem a szintén populista, de az olasz háziversenyben mérsékeltnek mondható 5 Csillag Mozgalom jelölhet valakit.

A harmadik probléma viszont a magyar jelölttel van, és ez a legszorultabb helyzet Leyen számára. Orbán Viktor miniszterelnök ugyanis kitart egykori igazságügyi minisztere, Trócsányi László mellett, viszont őt a legtöbb országból nem tartják elfogadhatónak. Bár karrierjét tekintve a politikus hiába lenne tökéletes biztos - volt nagykövet, alkotmánybíró és politikai rutinja is van - pont olyan ügyekben képviselte Magyarországot az elmúlt időszakban, amelyek miatt sokak ellenzik a megválasztását.

"Ő volt az, aki váltig ragaszkodott ahhoz, hogy a 2015 szeptemberi kvótadöntés szembemegy az EU-s joggal. Trócsányi szakmai irányításával támadta meg a magyar kormány a menekültek elosztásáról szóló határozatot az EU bíróságán, de a pert Magyarország 2017-ben elvesztette. Trócsányi olyan alkotmánymódosításokért is felelős, amelyek a magyar szuverenitást az EU-s jogalkotás fölé helyezték. Miközben az EU-s biztosok fő feladata éppen az volna, hogy őrködjenek az EU-s jog betartatásán, és eljárásokat indítsanak, ha egy tagállami törvény az EU-s jogot sérti" - foglalja össze a vele kapcsolatos problémákat brüsszeli forrásokra hivatkozva a 444.

Ha csak egy tagot nem választanak meg az EB-be, a testület akkor sem kezdheti meg a működését. Vagyis éppen Trócsányi miatt maradhatna a Leyen-bizottság helyett a Jean-Claude Juncker alatt felállt biztosi kör.

A magyar kormány egyébként készül a bukásra/cserére: a kormányzati szivárogtatásoknak kedvező környezetet jelentő Magyar Nemzetben már a nyáron írtak arról, hogy Trócsányi László helyett a kormány lehet, hogy más jelöltet delegál majd. Akkor ezt a kormányzati források azzal indokolták, hogy ha túl kevés lesz a nő, akkor Orbán Viktor női jelöltet akar. Az már más kérdés, hogy Ursula von der Leyen maga kérte, hogy jelöljön nőt, de azt korábban elutasította.

Erre pedig ketten jöhetnek szóba: Járóka Lívia EP-képviselő, vagy Győri Enikő. Utóbbi 2010-14-ben a budapesti külügyminisztériumban EU-államtitkár volt, ő irányította 2011-ben a magyar EU-elnökséget, korábban római, legutóbb pedig madridi nagykövet volt, és 2009-10 között is EP-képviselő is volt már.

HOZZÁSZÓLÁSOK