Orbán úgy látta, az előzetes értékelés szerint jó esély van arra, hogy az események "a rossz ösvényről a jó ösvényre váltsanak". "Jobb nap a mai, mint a tegnapi volt" - jegyezte meg. A kormányfő felhívta a figyelmet, hogy pénteken ő maga is Kijevbe utazik.

Emlékeztetett, hogy az Európai Tanács meghallgatja majd Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök beszámolóját a Minszkben történtekről, és Petro Porosenko is találkozik a tagállamok vezetőivel. A kormányfő kiemelte, hogy köszönet illeti Merkelt és Hollande-ot a diplomáciai erőfeszítésekért és az eredményes tárgyalásokért.

Az ukrajnai helyzet mellett az uniós csúcstalálkozó napirendjén szerepel még a gazdasági és monetáris unió jövője, ezt érintve a görögországi helyzet, valamint a terrorizmus elleni küzdelem is.

Az ukrajnai válságról, a Minszkben kötött megállapodásról Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök mellett Petro Porosenko ukrán államfő is beszámol az Európai Tanács tagjainak. Ezt követően a 28-ak immár Porosenko nélkül értékelik a helyzetet, és azt, hogy milyen további lépésekre van szükség az Oroszországgal fenntartott kapcsolatokban.

A terrorizmus elleni küzdelem a januári párizsi merényletek apropóján került a csúcs napirendjére. Ezzel összefüggésben az állam- és kormányfők Martin Schulz-cal, az Európai Parlament (EP) elnökével is folytatnak megbeszéléseket a légi utasok adatainak rögzítését lehetővé tévő uniós rendszer jóváhagyásáról, amelynek elfogadása az EP-re vár.

A megbeszélésekre az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő eurócsoport elnöke, Jeroen Dijsselbloem és az Európai Központi Bank vezetője, Mario Draghi is meghívást kapott. Velük az EMU jövőjéről, illetve a Görögországról folytatott vitában váltanak majd szót a tagállamok vezetői.

Merkel: a szavakat tetteknek kell követniük

Angela Merkel a csúcstalálkozóra érkezve arról beszélt, hogy a szavakat tetteknek kell követniük. A német kormányfő reménykeltőnek, "nem többnek és nem kevesebbnek" minősítette a minszki eredményeket. Francois Hollande szerint az elkövetkező órák döntő jelentőségűek lesznek abból a szempontból, hogy miként lehet majd értékelni a tűzszüneti megállapodást.

"A jövőben is kellő nyomást szükséges kifejteni az ukrajnai béke biztosítása érdekében" - fogalmazott a francia köztársasági elnök. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke óvatosan üdvözölte a minszki megállapodást, és szintén azt hangsúlyozta, hogy annak hatékonyságát a helyszínen, Kelet-Ukrajnában lehet majd csak felmérni. A volt lengyel miniszterelnök kiemelte, hogy az orosz agresszió egyértelműen fenyegetést jelent Európa békéjére. Federica Mogherini, az EU külügyi főképviselője arra az álláspontra helyezkedett, hogy a minszki megállapodás a helyes irányba tett lépés, nem old meg mindent, "de a jobb hír is jobb, mint a rossz hír".

A korábbi olasz külügyminiszter hangsúlyozta, hogy ki kell várni, hogy a tűzszünet hatályba lépjen, és a megállapodás többi pontjának végrehajtását is ellenőrizni kell. Azt mondta, ennek érdekében konkrét uniós intézkedéseket is javasolni fog. "Egy megállapodás aláírása fontos dolog, de még fontosabb a megvalósítása" - húzta alá Mogherini. Az Oroszországgal szemben alkalmazandó további esetleges büntetőintézkedésekről szólva rámutatott, hogy a Mariupol elleni rakétatámadást követően már születtek ilyen döntések, ma viszont nem erről van szó, hanem arról, hogy az Európai Unió hogyan tud konstruktívan hozzájárulni ahhoz, hogy a minszki egyezség csak az első legyen sok pozitív lépés sorozatában.

A Minszkben elfogadott intézkedéscsomag volt a fő téma a visegrádi országok miniszterelnökeinek szokásos, az EU-csúcstalálkozót megelőző egyeztetésén csütörtök délután Brüsszelben - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-vel.

Orbán Viktor magyar, Robert Fico szlovák, Ewa Kopacz lengyel és Bohuslav Sobotka cseh kormányfő megbeszélése optimista légkörben zajlott - mondta a sajtófőnök. Hozzátette: a V4-miniszterelnökök szerint Közép-Európa szempontjából mindenképpen jó hír a megállapodás, és abban bíznak, hogy az abban leírtak a gyakorlatban is megvalósulnak.

 

A délkelet-ukrajnai válság rendezésével foglalkozó kontaktcsoport tagjai csütörtökön Minszkben aláírták a szeptemberi megállapodások végrehajtásáról szóló 13 pontos intézkedéscsomagot: a dokumentum rendelkezik egyebek mellett a tűzszünet betartásáról, a nehézfegyverek visszavonásáról, a foglyok teljes cseréjéről, illetve arról, hogy Ukrajna helyreállítja az ellenőrzést a teljes orosz-ukrán határszakaszon.