Orbán kudarcáról ír a Bloomberg

Hiába sorolták a hitelminősítők a befektetésre ajánlott kategóriába a magyar adósságot, és hiába igyekszik a kormány adókedvezményekkel becsalogatni a külföldi tőkét, a magyar gazdaság kilátásai a budapesti vezetés kiszámíthatatlan viselkedése miatt halványak - írja a Bloomberg.
Napi.hu, 2016. december 16. péntek, 15:45
Fotó: Napi.hu

A magát büszkén Európa fekete bárányának valló Orbán Viktor magyar miniszterelnök lendületben van. Legalábbis a politikai játékban - kezdi a magyar gazdaság kilátásait elemző (A populista varázslat hatása meglátszik Európa nagy Trump-rajongójának gazdaságán című) cikkét a Bloomberg.

Orbán úgy látja, hogy kemény bevándorlásellenes fellépését és az Európai Unióval szembeni kritikáit igazolta Donald Trump elnökké választása az USA-ban, illetve a Brexit győzelme a brit népszavazáson. Hazájában a kormánypárt megkérdőjelezhetetlen dominanciája alapján ő az abszolút esélyese a következő parlamenti választásoknak.

Más a gazdaság

Ha azonban a túllépünk a politikai propagandán, akkor mást láthatunk. A gazdasági kilátásokat beárnyékolják azok a vádak, amelyek szerint az országban az uram-bátyám viszonyok uralkodnak, illetve az állandó állami beavatkozás, ami aláássa a versenyképességet. Ezek a jelenségek lefékezik a gazdasági növekedést, és szembe fordítják a külföldi befektetőket Magyarországgal annak ellenére, hogy az államadósságot immáron az összes hitelminősítő a befektetésre ajánlott kategóriában tartja számon.

Magyarországot a növekedés és a növekedési kilátások fokozatos gyengülése jellemzi, aminek hátterében az országban kialakult rövid távú beavatkozásokkal operáló államkapitalizmus van - derül ki Evghenia Sleptsova, az Oxford Economics közgazdásza értékeléséből.

Orbán-sztori

Az 53 éves Orbán - az európai populisták mintaképe - visszautasítja a liberális demokráciát, lázad az EU elitje ellen és rátámadt a multikra. Mindennek ellenére vagy éppen ennek köszönhetően hazájában tántoríthatatlanul vezeti a népszerűségi listákat. Az idei év fejleményei (Trump és a Brexit győzelme) után azt mondhatjuk, hogy a megszokott politikai gondolkodással szembeni fellépése egyfajta esettanulmánynak tekinthető. Magyarország állapota ugyanakkor azt is megmutatja, mi történik, ha valaki megerősíti az állam részvételét a gazdaságban, akár közvetlen cég- és bankfelvásárlásokkal, akár a piaci szabályozás olyan átalakításával, amely kifejezetten hátrányos a multiknak.

Feltűnő változás

Magyarország az 1990-es években vonzotta a Kelet-Közép-Európába áramló tőkét, ám ma az állam egyre erősebb beavatkozása mellett Orbán szövetségesei a gazdaság domináns szereplői. Az ország stratégiai érdekeire hivatkozva a kormány kezébe vette a közszolgáltatásokat és egész iparágak szabályrendszerét írta újra a kéménysepréstől a dohányárusításig.

Orbán gyorsan leépítette a demokratikus súlyok és ellensúlyok rendszerét. A független intézményeket az ügyészségtől a jegybankig az emberi irányítják. A hozzá hű képviselők uralma alatt lévő parlament rutinszerű gyorsasággal hagyja jóvá a kormány javaslatait, a független média eltűnőben van.

Nem maradt hatás nélkül

Mindennek hatása van a beruházásokra (például januártól szeptemberig 14 százalékkal zuhantak) és a gazdasági növekedésre, ami hároméves mélyponton van - emlékeztet Anders Svendsen, a koppenhágai Nordea Bank vezető elemzője.

A Morgan Stanley szerint az ország gazdasági növekedési potenciálja 2030-ig évi átlag 1,7 százalék. Ez elmarad a Csehországra és Lengyelországra adott becslésüktől. A vállalatok vonakodnak Magyarországon befektetni, mert megbízhatatlannak tartják a kormányt - mondja Svendsen. Hiányzik az átláthatóság és a kiszámíthatóság.

A kormány persze mindezt tagadja. A nemzetközi versenyképességi listákat, amelyeken szörnyen szerepel az ország, szubjektívnek, néhány cégvezető véleményén alapuló összeállításoknak minősítik és azt állítják, hogy a kormány csak a stratégiai iparágakban akar nemzeti vállalatokat helyzetbe hozni az 1990-es évek korrupt privatizációja után.

Nem csak kívülről látszik

Ugyanakkor a bajok nem csupán kívülről látszanak. Még Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is arról beszélt egyik sajtótájékoztatóján, hogy a versenyképesség az uniós támogatások milliárdjainak beáramlása ellenére számottevően romlik.

Közvetetten a gondok meglétéről tanúskodnak azok a kormányintézkedések - például a vállalati nyereségadó kilenc százalékra csökkentése -, amelyekkel be akarják csalogatni a külföldi tőkét. Ez azonban kevés lehet - mondja Chikán Attila közgazdász, aki gazdasági miniszterként szolgált az első Orbán-kormányban.

Amíg a kormány egyre nagyobb darabokat szakít ki a magángazdaságból, amíg a döntések nem a piaci viszonyokon, hanem azon alapulnak, hogy ki, kinek az ismerőse, addig nem fog tartósan javulni a gazdasági környezet - fogalmazott a Bloombergnek nyilatkozva Chikán.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ablakzsiraf, 2016.12.17 19:25

@foldnyuzo: Guantanamo, rögtön a legnagyobb jelenidejű.
Aztán még az USA-ban maradva, a saját japán származású állampolgárait a VH ideje alatt táborokba internálta.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

alex4, 2016.12.17 18:49

@Balt: "A hozzá hű képviselők uralma alatt lévő parlament" - Ezt melyik marha írja?
.
Mi mást írjon a szavazógépezetről?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2016.12.17 17:13

Amíg nincs értelmezhető ellenzék addig marad a feudalizmus Magyarországon.
Hübéri rendszerrel, királlyal,ispánnal, parasztsággal és keresztes háborúval.
Akinek ez nem tetsztik az szökjön külföldre, most legálisan disszidálhat az EU.-ba.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tegnaputan, 2016.12.17 17:07

@foldnyuzo:
"Ami azt illeti az illiberalizmus KZ-ket és Gulagokat termett. "
Ember, miket írsz? Nem is létezett az "illiberalizmus" fogalma (Olyan értelemben egyáltalán nem, ahogy a miniszterelnök használta) a KZ-k és a gulág idején.

"Egyetlen ilyen liberális tábort nem ismerünk. Segíts nekünk mondjál egyet!"
Mikor legközelebb nyalsz az oláhoknak, jusson eszedbe, hogy Romániában a CIA emberiségellenes bűncselekményeket követett el. A liberalizmus a népirtás bűnében született. lásd: francia forradalom szalagon futó tömeges lefejezései, a liberális Amerika indiánjaitól, Gantanamoig lehet sorolni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tegnaputan, 2016.12.17 16:54

@megfigyelt: "A BÉKEMENETES BIRKÁK vegyék végre tudomásul, hogy az EU támogatás és a külföldön dolgozók haza küldött keresetei 5-5 % ot jelent a GDP alakulásában."
Hiába tartod "birkának" a veled egyet nem értőket, amit írsz csak részben igaz.
1. Az EU támogatások 63%-a visszamegy - jellemzően Németországba - mivel a támogatáson vett gépek és berendezések jellemzően onnan származnak. Tehát a nyugati GDP-t emelik.
2. A külföldön dolgozók hazaküldött jövedelme, csak abban az esetben növeli a magyar GDP-t, ha abból MO.-n gyártott termékeket ill. szolgáltatásokat vesznek igénybe. Ha bemész egy kereskedelmi egységbe láthatod az áruk származása többségében nem magyar, barkácsáruházban alig-alig van Mo.-n gyártott termék.

Számtanod tehát egy durva túlzás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html