A Fidesz európai parlamenti képviselői teljes jogú tagként vehetnek részt az Európai Néppárt (EPP) újjáalakult frakciójának tevékenységében annak ellenére, hogy az EPP márciusban felfüggesztette a magyar párt tagságát - adta hírül a Népszava EP-s forrásokra hivatkozva.

Ha a fideszesek úgy döntenek, hogy néppárti színekben folytatják a munkájukat, akkor nem hogy büntetni nem fogják őket, de még arra is lesz lehetőségük, hogy vezető parlamenti, illetve szakbizottsági tisztségekre pályázzanak, illetve megőrizzék pozíciójukat a politikai csoport átmeneti elnökségében, feltéve, hogy jelölésükhöz hozzájárul frakciótársaik többsége. (Ehhez nem kis mértékben járulhatott hozzá, hogy a magyar kormány ismét visszakozott egy nagy port kavart döntésétől és határozatlan időre elhalasztotta a közigazgatási bírósági rendszer bevezetését - a szerk.)

Az EPP szerdán tartja alakuló ülését Brüsszelben. Ezen megválasztják a régi-új elnökséget, amelyben Szájer József alelnök is a posztján maradhat, ha elindul a tisztségért és megkapja hozzá a szükséges szavazatszámot.