Az alkotmánybírák indokolatlanul és minden alkotmányos alap nélkül szólnak bele a kormány gazdaságpolitikájába, veszélyeztetve a nemzetközi pénzintézetekkel, köztük a Valutaalappal megkötött hitelmegállapodást - véli a román államfő.
 

Traian Bãsescu azt nehezményezi, hogy a bukaresti alkotmánybíróság idén júniusi állásfoglalásában lehetővé tette ugyan a szolgálati nyugdíjak csökkentését, a bírák és ügyészek járandóságának lefaragását azonban alkotmányellenesnek minősítették. Ezen kívül a taláros testület ellentmondásba keveredett az oktatási törvény kapcsán is, de az egyértelmű, hogy döntéseik költségvetési hatása miatt kellett az általános forgalmi adót növelni.


A román államfő szerint válság idején a kormánynak és a parlamentnek kellene a döntéseket meghozni, az alkotmánybíróság ellentmondásos ítéletei csak az ország hitelességét és megbízhatóságát rombolják. Bãsescu szerint ezt a problémát hamarosan orvosolni kell.

"Reményeim szerint 2011-ben a döntéseket már kizárólag kormány és a parlament hozhatja meg" - fogalmazott az államfő.

Románia 2009 márciusában kötött 20 milliárd euró értékű készenléti hitelmegállapodást, az IMF-fel és a Világbankkal. Ennek fejében Bukarest idén a GDP 6,8 százalékára csökkenti az államháztartás hiányát, megreformálja a nyugdíjrendszert és drasztikusan visszavágja a közszféra kiadásait. Július elsejétől többek között 25 százalékkal csökkentették a közalkalmazottak fizetését és miután az alkotmánybíróság visszadobta a nyugdíjak csökkentéséről szóló rendeletet, Bukarest 19-ről 24 százalékra növelte az áfát.