Orbán nagy szívességet tett az EU-nak

Súlyos vezetési válsággal fenyegette a brexittárgyalások kezdete előtt az EU-t a lengyel kormány próbálkozása Donald Tusk újraválasztásának megakadályozására. Varsó akkor vesztette el minden reményét, amikor kiderült, hogy Budapest ezúttal nem áll mellé.
Komócsin Sándor, 2017. március 10. péntek, 09:35
Fotó: Reuters

Vezetési válsággal fenyegette az Európai Uniót az a lehetőség, hogy az uniós tagországok első emberei nem választják újjá az Európai Tanács elnökének Donald Tuskot, Lengyelország volt miniszterelnökét - írja a Financial Times (FT). Nem sokkal a brexitről folytatandó tárgyalások előtt ez komoly gondot okozott volna az uniónak. Kínos lett volna azért is, mert a hónap végén ünnepli a közösség az uniót létrehozó római szerződés aláírásának 60. évfordulóját.

Nem tudták abbahagyni

A varsói kormány azt követően sem állt le Tusk ellen folytatott kampányával, hogy világossá vált: a tagállamok túlnyomó többsége nem kérdőjelezi meg a mérsékelt jobboldali lengyel politikus újraválasztását. A háttérben Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt, a radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, Lengyelország de facto vezetője keverte a lapokat.

Ő régi ellenfele Tusknak, akivel szemben el is vesztett néhány politikai meccset. Ugyanakkor az ügyet az ország kormányfőjének, Beata Szydlónak kellett vinnie az EU-csúcson. A varsói vezetés egy alig ismert európai parlamenti politikust, Jacek Saryusz-Wolskit ajánlotta az Európai Tanács elnökének. Saryusz-Wolski ugyan a mérsékelt jobboldal jelöltjeként került be az Európai Parlamentbe, de az utóbbi időben a kormánypárttal barátkozik.

Barátságos figyelmeztetés

Tusk elhagyta az üléstermet, amikor a személyéről vitatkoztak, illetve szavaztak. Amikor visszatért taps fogadta. Joseph Muscat, az EU soros elnöki feladatait ellátó Málta miniszterelnöke köszöntötte. Szerinte a lengyel politikus erős vezető, aki határozottan elkötelezett az Európai Unió mellett.

A régi-új elnök világossá tette, hogy nem kerülte el a figyelmét honfitársainak szívózása. Egy idézettel készültem erre a pillanatra - mondta újraválasztása után újságíróknak. Óvatosan kell megválasztani azokat a hidakat, amelyeket felégetünk magunk mögött, mert ezután soha többé nem mehetünk át rajtuk. Minden uniós tagállamnak ezt üzenem, ám ma különös hangsúllyal mondom ezt a lengyel kormánynak.

Tovább ásnak maguk alatt

Szydlóhoz valószínűleg nem jutott el a figyelmeztetés, vagy ha igen, akkor nem érdekelte. Saját sajtótájékoztatóján ugyanis elismételte, hogy nem tartják jó elnöknek Tuskot, mert szerintük nem képes elfogulatlanul és semlegesen döntetni, továbbá helytelenítik, hogy saját országának jóváhagyása nélkül szavazták meg.

Ezután megvádolta az EU vezetőit azzal, hogy zárt ajtók mögött hozzák meg a döntéseiket és hangot adott annak a javaslatának, miszerint nem ártana, ha a tagországok szava számítana valamit. Az EU-nak szerinte mély reformokra van szüksége és nem hajlandó elfogadni, hogy a hatalom felülírja az alapértékeket.

Reménytelen háború

Az unió befolyásos vezetői, elsősorban Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia államfő jó előre felkészültek lengyel kollégájuk akciójára. Merkel például világossá tette, hogy az Európai Tanács elnökének megválasztásához nincs szükség egyhangú döntésre, így a Varsónak nincs módja vétózni. Hollande megjegyezte: nem érti hogyan ellenezheti egy tagállam valaki megválasztását az összes többivel szemben.

Sajátos módon azonban nem az igazán nehéz súlyú játékosok ellenállása vette el a lengyelek minden reményét, hanem Orbán Viktor magyar miniszterelnök állásfoglalása Tusk mellett - emeli ki az FT. Szydlo szinte csak abban bízhatott, hogy budapesti kollégája mellé áll, ám Orbán megtalálta a módját, hogy anélkül forduljon szembe vele, hogy Európa erős embereinek árnyékába húzódna. Kijelentette, hogy az Európai Néppárt (a Fidesz pártcsaládja) jelöltjét (Donald Tuskot) támogatja.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

foldnyuzo, 2017.03.10 18:33

@atombandi: "mar reg nem itt tartana europa, ha 2004-es csatlakozast nem tettek volna meg. jo szandeku, de nagy hiba volt. "

Ezzel maximálisan egyet lehet érteni!.
Kelet -Európa olyan mint amikor egy jó úszónak egy nagy követ kötnek a nyakába, Nyugat-Európa nyakába.
Egy kicsit meg is nyugodhatunk, Nyugaton olyan erős az integrációs szándék, hogy nincsen olyan erő amely ezt megállíthatná.
Legfeljebb Kelet nélkül mennek tovább. A nacionalizmus, meg a semmire való felvágás Kelet-Európának hozza majd a bajokat.
Nyugat az Nyugat. Viszont biztos vagyok benne, hogy egyes volt szocialista országok az integráció útját választják, Csehország, Szlovénia amire gondolok elsősorban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.03.10 18:19

@pastorius:
megjegyzem, ez is belpolitikai ugy volt, amibol unios problemat generaltak, mint a brexitnel. csak itt nem jott be a szamitas. ki kell dobni a hulyeket a tarsasagbol...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2017.03.10 18:04

@matura: szép kis zanza..hehe..és tusk utálja putyint..itt ar vége a ki kit utál jobban mesének :)
mindenestre a lengyel államnak ritka csúnyán sikerült magát lejáratnia egy alapból elvetélt ügy miatt, teljesen feleslegesen
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.03.10 17:48

tusk egyike azoknak az europai politikusoknak, akiket az emberek szeretnek. az, hogy ez a szavazas akar mashogy is elsulhetett volna egyben jelzi, hogy surgossen tenni kell valamit a szakadar allamokkal.

a ketsebesseges europa sosem volt a kedvencem, leven ez otthagyja magyarorszagot abban a szarban, amiben van, de mostmar en is elkerulhetetlennek tartom. a nacionalizalodo allaomokat le kell valasztani az integracioparti allamokrol, nincs szukseg akadekoskodokra es mas iranyba evezo barmokra. el kell inditani minel elobb, mostanra eldolt, hogy ki az aki komolyan gondolja az europai kozos almot es ki nem. mar reg nem itt tartana europa, ha 2004-es csatlakozast nem tettek volna meg. jo szandeku, de nagy hiba volt. nekem speciel jol jott, de a penzszoras a semmiert, mikozben a motivacio az integracora lecsokkent, durvan tobbet artott, mint hasznalt.

egy kiskaput hagynek, amikor joval integraltabb lesz mar a magallamok gazdasaga es politikaja, akkor belephettek ti is a kovetkezo feltetelekkel, es itt egy 30000 soros feltetelrendszer lenne, alkotmanymodositastol kezdve torvenyek, szabalyozasokon keresztul...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2017.03.10 15:16

Mégha putyin direkt lőtte is le kacinskit, most orbán közelebbib barátja, mint a másik kacinski,
itt elválik a lengyelektől, mivel tuskot putyin miatt utálja kacinski, aki hülye.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html