Orbán nyomába lép a baloldal Csehországban

A pénzügyi és a távközlési szektorra kivetett válságadókat is tervez a cseh választások várható győztese, a szociáldemokrata párt. A kormányalakítás kemény diónak ígérkezik - lehet, hogy újra az államfő üt össze alkalmai levest a választói akarat nyomán elé kerülő politikai nyersanyagból.
Napi.hu, 2013. október 25. péntek, 16:49
Fotó: Napi.hu

Bizonyosnak látszik, hogy a hét végi Csehországi választásokat a szociáldemokrata párt (CSSD) nyeri meg, ám az kétséges, milyen arányban. A legfrissebb közvélemény-kutatások a párt támogatottságának zsugorodását mutatják, ami azt jelenti, hogy még inkább rászorulhat egy vagy több koalíciós társra a kormányalakításhoz, miközben nincs a pártkínálatban alkalmas partner. A CSSD 26 százalékon áll a legfrissebb eredmények szerint.

A második helyen a cseh kommunista párt (KSCM) nyomul előre, amely a szavaztok 18 százalékára számíthat. Az 1989-es bársonyos forradalmat túlélt politikai erővel egyetlen másik párt sem óhajt együttműködni. A harmadik helyen a vadonatúj Ano 2011, Andrej Babis milliárdos pártja áll, 17 százalékkal. A programmal nem rendelkező Anótól kiszámíthatatlan viselkedést várnak az elemzők. Hogyan foghatna vissza egy volt lobbista, egy színész és egy újságíró egy mágnást - teszi fel a költői kérdést egyikük a párt vezető alakjaira utalva. A CSSD kijelentette, hogy az Ano 2011-gyel sem áll össze.

Kavar az elnök

Szédítően zavarossá teszi a helyzetet, hogy az ötszázalékos küszöb átlépésével bekerülhet a parlamentbe az a párt, amelynek programja abból áll, hogy támogatja Milos Zeman államfőt. Az ambiciózus elnök azzal hívta fel a figyelmet magára, hogy a nyáron egy "szakértői kormány" kinevezésével kísérletezett, kevéssé törődve azzal, hogy azt egyetlen parlamenti párt sem támogatja.

A választások végeredménye ugyanakkor újra az lehet, hogy Zeman nevez ki úgynevezett szakértői kormányt, ugyanis a CSSD a dolgok jelen állása szerint kudarcot vallhat a kormányalakítással. Emellett elképzelhető a kommunisták parlamenti támogatását élvező kisebbségi kabinet létrehozása. Jobboldali-baloldali koalícióra az ideológiai ellentéteken túl azért sincs esély, mert a Zeman kísérleti kormánya előtt regnáló jobbközép páros pártjai a megszorítások és a korrupciós botrányok miatt tíz százalék alatti szavazatra számíthatnak.

Fordulat helyett kanyar

A várhatóan felálló balközép irányultságú kormány lazítani fog a költségvetésen, de nincs igazán nagy mozgástere, mivel jobbközép elődje bukása előtt már feladta a legkeményebb megszorító intézkedéseket. Egy baloldali kanyarra számíthatnunk hátra arc helyett - összegezték a lehetőségeket az Erste elemzői. Akármilyen kormány áll is fel a hét végi választás után, a költségvetési politika a továbbiakban nem fogja akadályozni a gazdaság növekedését - utaltak arra, hogy a jobbközép kabinet megtakarításai recesszióba taszították az országot.

Ha folytatódik az eurózóna kilábalása, akkor a cseh GDP 1,5 százalékkal bővülhet 2014-ben, majd két százalékkal 2015-ben. A rövid távú pénzpiaci reakciók és a hosszabb távú versenyképesség szempontjából is az jelent kockázatot, hogy mekkora befolyásra tesznek szert a kommunisták. A szociáldemokratáktól nem várhatók durva lépések.

Baloldalai szkander

A CSSD mindenáron féken akarja tartani a KSCM-et, mivel az utóbbi az Európa-politikában éppen ellenkező politikát képvisel. A szociáldemokraták be akarják vinni Csehországot az eurózónába - amit az utóbbi párt ellenez -, amihez tartania kell a maastrichti kritériumokat. Ezt megkönnyíti, hogy a jobboldal gyengesége miatt nem kell a választók kegyeit keresnie, azaz nem kell a fegyelmezett költségvetést fellazító osztozkodást folytatnia.

A szociáldemokraták választási ígéretei között szerepel, hogy visszacsinálják elődjük népszerűtlen nyugdíj- és egészségügyi reformját. Emellett csökkenteni akarják az alsó áfakulcsot és növelni a legmagasabb kereseteket terhelő szja-kulcsot. Végül - a magyar olvasó számára régi ismerősként - válságadókat akarnak kivetni a pénzügyi, a távközlési és más szektorokra.

A piaci befektetők várhatóan nem mutatnak majd nagy érdeklődést a politikai felfordulás iránt. Kivéve azt az esetet, hogy a kommunista KSCM meghatározó befolyáshoz jut, bármilyen forgatókönyvet közömbösen vesznek majd tudomásul. Köztudott ugyanis, hogy a cseh belpolitikai helyzet mindig bizonytalan - idézte a Danske Bank elemzőinek véleményét a bne régiós hírportál.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

homeros, 2013.10.28 13:23

@antifreemaison: szektás, hogy beszélhetsz így magadról???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antifreemaison, 2013.10.28 12:46

@kukoritsayaaanosh: ..mondom senki nem vevő már erre a kamu-balosnak,kamu-liberálisnak látszó,de igazából a nemzetközi -multikat támogató dumára ...,csak a nagyon buta -8 általánost végzett ÁVH-s ,vagy azok ivadékai számára !!...mondjuk még vannak elé sokan ,de fogynak..!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2013.10.28 12:32

@halacska39: Erre nem tudok mit válaszolni... :))
Az emberi ostobaság határa végtelen!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

halacska39, 2013.10.28 11:07

@Borisz1106: Hát ezaz. Pontosan azért költ 6,3 milliárdot rájuk,hogy leplezze a náciságát.Mindíg az gyanús,ami nem gyanús.Te is az ovodában pont annak a lánynak rángattad meg állandóan a copfját,akibe a legjobban bele voltál zúgva.:) Megtudtam:)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2013.10.28 10:50

@kukoritsayaaanosh: Ha a Fideszről azt írod, hogy náci, akkor magyarázd már meg, hogy miért költ több milliárd Ft-ot (6,3 milliárd Ft)jövőre a Holokauszt gyermek áldozatainak emlékművére ez a kormány?

Ui: Baján pont a romák szavazatával nyert magasan a Fidesz a baloldal szerint.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html