Orbán óriási győzelméről írnak külföldön

Orbán Viktor magyar miniszterelnök álláspontja a bevándorlás kérdésében, amelyet két éve élesen elutasítottak az európai vezető körök, mára lényegében többségi véleménnyé vált - írta egy vezető amerikai-európai hírportál. Más szóval Orbánnak lett igaza.
Komócsin Sándor, 2017. szeptember 15. péntek, 10:42
Fotó: AFP

Orbán győzött a migrációról szóló uniós vitában, hirtelen az EU vezetői visszhangozzák a magyar miniszterelnök véleményét. Ezzel kezdi elemző cikkét az amerikai Politico sajtóorgánum európai portálja. Senki nem veri nagy dobra Brüsszelben, de Orbán Viktor megnyerte a bevándorlással kapcsolatos uniós vitát.

Magyarország miniszterelnökét elég sokat pocskondiázták az európai fővárosokban migrációellenes retorikája miatt, illetve azért, mert szembe ment a bevándorlók európai elosztásának koncepciójával és kerítést építtetett a magyar-szerb határon. Ha azonban közelebbről figyeljük, mit mondanak most az EU vezetői, akkor azt hallhatjuk, hogy Orbán elutasítása uralkodóvá vált az integrálás koncepciójával szemben.

Még Juncker is

A cikk szerint maga Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is olyan megjegyzéseket tett évértékelő beszédében, amelyeket korábban a magyar kormányfőtől hallhattunk. Például azt mondta, hogy az EU a korábbinál hatékonyabban védi külső határait. Emellett - szintén egy Orbántól is ismerős felvetést elismételve - azt mondta, hogy a bevándorlókat az előtt kell feltartóztatni, mielőtt elhagynák Afrikát.

Ami a visszaküldést illeti: azokat az embereket, akiknek nincs joguk Európában tartózkodni, vissza kell fordítani a saját hazájukba - tette hozzá mindehhez Juncker. Még egy vezető uniós tisztviselő is elismerte a Politicónak - neve elhallgatását kérve -, hogy Orbán felfogása uralkodóvá vált az EU-ban.

Szöveg és tettek

Az európai vezetők többször fejezték ki elismerésüket az olasz kormányoknak azért a "nagyvonalú" politikáért, ahogy az országba érkező bevándorlókat fogadják, ám az utóbbi időben Róma politikája is változott.

Háttérbe szorítják a menekülteket segítő civil szervezeteket és nyomást gyakorolnak az EU-ra, hogy kössön a Törökországgal tető alá hozott megállapodáshoz hasonló egyezményeket az afrikai országokkal a bevándorlók visszatartásáról. Eközben civil szervezetek pokoli állapotokat találtak a líbiai menekülttáborokban.

Veszélyes, hogy egy balközép olasz kormány olyan politikát folytat, amely nem különbözik attól, amit a migráció ügyében a szélsőjobboldal mond - véli Gerald Knaus, az European Stability Initiative kutatóközpont elnöke. Mivel az alternatív megoldások nem működtek, a vita teljesen az Orbán által megszabott irányban halad - teszi hozzá.

Németország csendben igyekszik közös nevezőt találni a visegrádi négyekkel, ami azzal jár, hogy sokat átvesz a bevándorlók kötelező uniós szétosztását elutasító álláspontjukból - egészíti ki mindezt Milan Nic, a német külügyi intézet vezető kutatója.

Véletlen egybeesés

Uniós tisztviselők ugyanakkor nem osztják a Policito cikkírójának álláspontját. Szerintük Orbán olyasmiről beszél két éve, ami lényegében megfelel a józan észnek, ezért magától értetődő. Szemben a magyar miniszterelnökkel az EU vezetésének tartania kell magát a nyitottság európai értékéhez és nem fordulhat szembe a legális migrációval. (Erre Juncker is utal évértékelőjében.)

Egy unós diplomata emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány olyan intézkedéseket hozott, amelyek sértik a nemzetközi jogot és az uniós szabályokat, miközben az EU legális keretek között kereste a megoldást a migrációs válságra.

Szerinte a lényeg nem az, hogy ki, mit mondott. Először meg kell találni a migráció ellenőrzött keretek közé terelésének formáit, majd menedzselni kell a legális bevándorlást. Más szóval nem a teljes leállításáról van szó, amiről a radikális jobboldal beszél.

Na, ugye!

Mindez persze nem akadályozza meg a magyarok miniszterelnökét abban, hogy vitapartnerei orra alá dörgölje: igaza volt. Amikor az uniós vezetők az Afrikában nyitandó menekülttáborok lehetőségéről vitatkoztak múlt decemberben, a következőket mondta újságíróknak: Korábban ez a javaslat ördögtől való volt, ám lám-lám a véleményünk lassan a többség álláspontjává válik.

(A nyitókép forrása: AFP photo/John THYS)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix2, 2017.09.17 00:08

@gyurta:
"Álom, álom édes álom....... "

Ja, csakhogy ezt a liberálfasiszta Politico írta meg...
Képzelem milyen nehéz lehetett nekik...
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gyurta, 2017.09.16 20:25

Álom, álom édes álom.......
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.09.16 18:37

@drnemoda@yahoo.com:
en azt gondolom, hogy a nagy polkorrektseg kozepette nem mertek meghozni azt a dontest, hogy lezarjak europa hatarait. jol lathatoan erre meg most is keptelenek, ellenben valoban beindultak folyamatok, amik a szabalyozott migracio iranyaba mutatnak.

ha 200.000 migransnal megallt volna az aradat, akkor azota is mindenkinek az orra ala dorgolnek, hogy ok mennyire embersegesek, milyen magas szinten allnak erkolcsileg x-hez, vagy y-hoz. nem jott ossze, tultoltak a migransok a biciklit, igy most kenytelenek ellenszelben de pont azt csinalni, amit mar az elejen kellett volna. ha azt nezzuk, igen hatalamas ego vesztes tortent, es fu alatt problanak sunnyogni. ellenben az is kiderult, hogy orbaneknak sincs igazuk, az igazsag, mint altalaban lenni szokott, valahol a feluton van...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix2, 2017.09.16 10:19

@gyurta:
Igazán szép, velős válasz.
Kínodban röhögsz, mert nem akarod beismerni vereséged.
De nekünk így is megfelel!
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gyurta, 2017.09.16 10:09

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html