Ne emeljék 9 fontra (3240 forint) a minimális órabért Angliában - javasolja egy jobboldali agytröszt, mely szerint a korábbi konzervatív kormány által megígért minimálbér emelés nem érné el a célját, viszont 60 ezer munkahely megszűnéséhez vezetne. Nagy-Britanniában az elmúlt harminc évben nem nőttek jelentős mértékben a reálbérek, sőt több területen csökkentek is. Sokan részben ebben látják a Brexit népszavazás váratlan eredményét - írja a lap.

Az április elsején elindított minimálbér-elemelési program végrehajtása megkezdődött, hatmillió embert érintett, hogy a minimálbért óránként 6,70-ről 7,20-ra emelték. A jobboldali agytröszt szerint viszont nem ez a leginkább rászoruló réteg, hanem a munkanélküliek és a részmunkaidőben foglalkoztatottak. Ha a kormány enyhíteni akar a szegénységen, akkor inkább velük kellene foglalkoznia.

Az Institute of Economic Affairs szerint a bérmegállapodás a munkaadók és a munkavállalók dolga. Ha a kormány a szegénység ellen akar tenni, akkor a bérek növelése helyett inkább rezsicsökkentésre kellene törekednie.