Orbán: szakítani kell néhány dologgal

Orbán Viktor szerint Európa gyengesége abból fakad, hogy eladósodottak a tagállamai, ezért az európai gazdaság talpra állásának legfontosabb feltétele az, hogy szakítani kell néhány olyan dologgal, amely "jégre vitt bennünket", így a hitelből éléssel.
NAPI, 2011. október 23. vasárnap, 11:03
Fotó: Napi.hu

Az európai országok az eladósodás miatt állandóan futnak a piac által támasztott elvárások után, mert "ha nem futunk utánuk, ha nem teljesítjük az elvárásaikat, akkor nem adnak pénzt, amelyből az adósságainkat törleszteni tudnánk" - nyilatkozta a miniszterelnök az MR1-Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorának Brüsszelből, az európai uniós válságkezelő csúcstalálkozó helyszínéről.

A csúcstalálkozóval kapcsolatban leszögezte: Magyarország és a nagy európai államok érdeke egybeesik. Kiemelte ugyanakkor, hogy bár szükség van közös döntésekre - ellenkező esetben ugyanis az európai gazdaság hanyatlásba zuhan -, minden országnak lehetőséget kell adni arra, hogy a saját útját járja. Magyarország is "nagyon gyakran, a többi európai országtól eltérő intézkedésekkel próbál úrrá lenni" saját nehézségein - mutatott rá Orbán Viktor, aki aláhúzta: olyan döntések nem születhetnek, amelyek rosszak lennének Magyarországnak, így például az, ha az európai államok az adórendszereik egymáshoz való közelítésének útjára lépnének. Orbán Viktor - mint mondta - ezt mindenképpen ellenezné, megvétózná, mert Magyarország "versenyképessége éppen az egyszerű, rugalmas, gyors és alacsony adókulccsal operáló adórendszerében van".

Erős nemzetekre, erős nemzetgazdaságokra van szükség, ezek ugyanis erősítik a többi országot is - jelentette ki, majd Görögországról szólva rámutatott, a mediterrán állam nem erősíti, hanem gyengíti az EU többi tagállamának gazdasági pozícióját.

A kormányfő hangsúlyozta, Magyarországnak az az érdeke, hogy a pénzintézetek konszolidációjába olyan országoknak ne kelljen befizetniük, amelyek nem felelősek a kialakult helyzetért, illetve amelyeknek bankjai nincsenek bajban. Hozzátette, az egyetlen európai méretű, komoly magyar bank, az OTP nem szenved ilyen problémától. Emlékeztetett, az OTP a legutóbbi európai stresszteszten a harmadik helyen zárt a kontinens bankjainak sorában. "Most a végtörlesztés persze nem hozza őket könnyű helyzetbe, nyilván valamit ront a pozíciójukon, de összességében szerintem az OTP egy sokkal szigorúbb válságpróbát is ki tudna állni. De ha mégis baj volna vele, akkor a magyar költségvetés - az OTP nagyságrendje miatt - meg tudna birkózni a feladattal" - fejtette ki.

A miniszterelnök szerint úgy tűnik, a "közbölcsesség" az lesz, hogy a bankok oldják meg a problémájukat maguk, ha nem tudják, akkor oldja meg az az ország, amelyhez tartoznak, és ha ez sem megy, akkor "jöjjenek egy európai feltőkésítési forrásért". Hozzáfűzte, valószínűleg elég sokan lesznek, amelyek nem tudják megoldani a problémát, és 100-120 milliárd euró közötti európai forrásigényről lehet szó. Megjegyezte ugyanakkor: a kérdés nem a bankok feltőkésítése - hiszen "Széchenyi óta tudjuk, hogy ha egy országban nem működnek a bankok, akkor az az ország gazdasági hanyatlásra számíthat" -, hanem az, ki fogja a pénzt biztosítani. A leghelyesebb elvnek azt nevezte, ha "mindenki futja a saját kockázatát". Felidézte, Magyarország is kikerült a "függő viszonyból" az Európai Unióhoz és a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) képest. "Saját lábunkon állunk, futjuk a saját kockázatunkat, nem további nemzetközi hitelekből, hanem a nemzetközi pénzpiacon felvett hitelekből finanszírozzuk Magyarországot" - mondta.

Orbán Viktor szerint az MTI beszámolója alapján a vasárnapi EU-s csúcstalálkozón komoly lépéseket tehetnek előre, és úgy látja, szerdán nem kell ismét összejönniük a tagállamok vezetőinek, legfeljebb a pénzügyminisztereknek, illetve az eurózónához tartozó államok vezetőinek. Szavait azzal zárta, hogy a szerdai sikerességhez vasárnap néhány kérdésben egyetértésre van szükség, ezért is tartózkodik Brüsszelben, dacára annak, hogy nem ott volna a helye, hanem Budapesten, "mert 1956-ot ünnepeljük, mert minden, ami ma jó, és esélyt ad a jövőre a mi életünkben, az mind 56-ból fakad".

Szombaton megállapodtak az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei az európai bankok összehangolt tőkeemelésének számos részletében, a külügyminiszterek megbeszélésén viszont eltérő álláspontok mutatkoztak azzal kapcsolatban, mennyire szükséges és sürgős az uniós alapszerződések módosítása a gazdasági válságkezelés sikeréhez. Az Európai Néppárthoz tartozó vezetők találkozójára érkezve Orbán Viktor magyar miniszterelnök arról beszélt, hogy Görögország gyakorlatilag csődbe jutott, és ha nem sikerül választ adni arra, miként lehet megakadályozni e csőd átterjedését más országokra, akkor bajba kerülhet az egész európai gazdaság, benne a magyar is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2011.10.24 11:32

Nem szerencsés időpontban lettünk EU tagok.Egyfelől 2004-től a váltságok,váltságokat követnek.Leértékelődik Európa.
Ha kb 1996-ban felvettek volna kb 4 országot,köztük hazánkat,majd később megint négyet,előbbre járnánk.De politikai döntés született.Az meg mindig ilyen.Mi soha nem leszünk teljes értékű tagok,csak papíron.Kezd körvonalazódni az EU-n belül egy gazdaságilag erős mag,Németország vezetésével.Ebben mi nem férünk bele.Maradunk itt a balkánon a cselédszobában.Ezzel hosszú időre bezárt pályán fogunk haladni.Jó piac,és szakképzettséget nem igénylő munkákra szakosodott ország leszünk.Az ebből kapott jövedelmekből az ország és az egyén soha nem fog tudni fejlődni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

aleva, 2011.10.24 10:49

@Emerico: A belépés önkéntes volt, vagy nem? Magyarország egyenrangú tagja az uniónak, vagy nem? Vannak olyan dolgok, amit egyáltalán nem kellett volna bevállalni. Szerinted mit lehetne tenni, hogy a jó szakemberek ne menjenek el innen? Hogy az ország gazdasága fejlődjön? A függőségünk csökkenjen? Hogy senkinek ne jusson,eszébe, hogy a magyar miniszterelnöknek nem lehet saját véleménye? Még neked sem?? Majd a befektetők, meg a vegyünk fel még több hitelt, szöveggel ne gyere, légy szíves. Azzal tele a padlás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

razarus, 2011.10.23 17:33

"Magyarország versenyképessége éppen az egyszerű, rugalmas, gyors és alacsony adókulccsal operáló adórendszerében van."
Normalis ez az ember?
A cegeket terhelo adok mennyisegi es darabszamat illetoen az elso haromban vagyunk es ez meg lett fejelve egy tarsadalmilag erosen megoszto, es foleg nem mukodo szja rendszerrel. Ez lenne az a hires versenykepesseg?
Mellesleg, a sokak altal peldakent felhozott Szlovakiabol is meguzentek mar az ottaniak, hogy gyenge gazdasagnak egyaltalan nem jo az egykulcsos szja. Az "egykulcsos" Szlovakiaban amugy van adojovairas, sot raszorultsagi alapon szja aloli adomentesseg is.
De majd a mi hos vezereink majd jol megmutatjak azt, hogy 2x2 az nem negy, hanem 13, meg ha beledoglunk is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Emerico, 2011.10.23 16:04

Azért remélem megértetik ezzel az idiótával, hogy az Európai Unió országainak egy irányba kell húzniuk és nem szétfelé. És annak az országnak, ahol a kormány ezt nem érti meg, annak nincs keresni valója az EU-ban. Valamint ebben a tagországi kötelékben kötelességek vannak, amelyeket az EU hivatalai be fognak tartatni, még Magyarországgal is. Pofázni persze, lehet, arra ott a budi, tisztálkodás után viszont kussolni kell, különben kapunk néhány "kokit és sallert".
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html