Orbán újabb devizahiteles-ötlettel áll elő?

A kormány újabb ötletekkel állhat elő a devizahitelekkel kapcsolatban, ha azt tapasztalja, hogy a probléma kezelésének elhalasztása csalódást kelt az érintettek körében, amiből politikai ellenfelei tőkét kovácsolhatnak - mondta Felcsuti Péter, a Bankszövetség volt elnöke egy tegnapi interjúban.
Napi.hu, 2013. november 7. csütörtök, 10:45
Fotó: Napi.hu

Magyarország valószínűleg a jövő tavaszi parlamenti választás utánra halasztja a devizahitelek problémájának megoldását - írta a Reuters. A hírügynökség részben a Kúria közleményéből vonja le ezt a következtetést, amely elhárítja azokat a várakozásokat, amelyek szerint a legfelsőbb bírói testületnek kellene tisztáznia a devizahitelesek problémáját (lásd keretes írásunkat).

Emellett idézik Varga Milhály nemzetgazdasági minisztert, aki közrádiónak nyilatkozva kifejtette, hogy a kilakoltatási tilalom meghosszabbítása nyomán a legnagyobb bajban lévő adósok április végéig biztonságban érezhetik magukat, a kormánynak pedig van ideje arra, hogy kidolgozza a helyzet rendezését szolgáló további terveit. Tisztázni akarják a devizahitelek jogi hátterét: sok döntés született a bíróságokon az ezekkel kapcsolatos perekben, ám ezek ellentmondanak egymásnak - érvelt a várakozás mellett a miniszter.

Valami vagy semmi

Ne a Kúriától várják a megoldást!
A legkülönbözőbb médiáktól a Kúriához érkezett tájékoztatás kérések arról a felfokozott érdeklődésről tanúskodnak, mely a devizahitelesek helyzetének végleges tisztázását szolgálnák a Kúria jogegységi tevékenysége eredményeként - áll a legfelsőbb bírói testület közleményében.

Konkrétan a Kúrián folyamatban lévő, várható jogegységi eljárás tárgyáról érdeklődnek abban az értelemben, hogy a devizahiteles problematikát teljes egészében tisztázza-e mind a kormányzati szervek, mind az érintett devizahitelesek, mind a közvélemény számára.
A megkeresésekkel kapcsolatos fokozott várakozást azonban el kell oszlatnunk.

A Kúria sajtóközleményeiben már több ízben hangsúlyozta, hogy csak az eléje került jogviták alapján foglalhat állást mind konkrét, egyedi ügyekben felmerülő devizahiteles perekben, mind pedig - eltérő bírósági döntések észlelésekor - a bírói gyakorlat egységesítését megkívánó jogegységi eljárásokban.

A Kúria elvi határozatai is konkrét egyedi ügyekben felmerülő jogelvi kérdésekről döntenek. A várhatóan meghozandó jogegységi határozat a devizahitelekkel összefüggő perekben is tapasztalt eljárásjogi kérdéseket taglal.

Ebből következően nyilvánvalóan nem felelhet meg azoknak a várakozásoknak, melyeket a sajtó ez ügyben a Kúrához intézett megkeresései tartalmaznak. Ezeket az igényeket is figyelembe véve azonban a Kúria Polgári Kollégiuma a közeljövőben fel kívánja mérni, hogy a devizaalapú hitelszerződésekkel összefüggésben hány per van az országban folyamatban, továbbá, hogy a jogerős ítéletek alapján eltérő joggyakorlat kialakulása megállapítható-e.

A bankok igyekezni fognak minél több devizaadósukat rávenni arra, hogy lépjenek be az árfolyamgátba, aminek lehetőségeit bővítette a kormány - mondta a Reutersnek egy vezető bankár. Szerinte ez jó lépés volt, ami segíthet csökkenteni a késedelmes törlesztésben lévő adósságok arányát. Ez ma a teljes tartozás 20 százaléka. (Az MNB adatai szerint tavaly év végén 3,5 ezer milliárd forint volt a devizahitelek összértéke.) A neve elhallgatását kérő szakember azt is elmondta, hogy a bankok a kormánytól függetlenül is igyekezni fognak egyenként megegyezni ügyfeleikkel.

Nem teljesen ért egyet kollégájával Felcsuti Péter, a Bankszövetség volt elnöke, aki szerint az árfolyamgát kiterjesztése nem kínál valós segítséget - derült ki az ATV-nek adott interjújából. Az elmúlt hetek harcias kormánypárti megnyilvánulásai után - amelyek például a teljes devizahitel-állomány átváltásáról szóltak, vagy arról, hogy ezek a kölcsönök hibás termékek -, azt mondhatjuk, hogy vajúdtak a hegyek és egeret szültek.

Megvezették az embereket

A bankok tapasztalatai azt mutatják, hogy a 90 napon túli tartozást felhalmozó adósok gyorsan elérik a 180 napos késést, amikor a pénzintézetek felmondják a szerződésüket. Kérdés, hogy az árfolyamgát lehetőségével tudnak-e vagy akarnak-e élni, ugyanis az feltételezi, hogy elkezdenek fizetni valami adósságszolgálatot. A szakértő szerint biztos, hogy nem fognak tömegesen élni ezzel a lehetőséggel sem.

Felcsuti úgy véli, hogy az elmúlt hónapok keménykedő kormányzati kommunikációja emberek százezreiben keltette azt az érzést, hogy érdemes várni, mert valami nagyon kedvező dolog történhet. Elengedhetik például a devizadósságok egy részét, vagy erőteljesen átütemezhetik azokat, vagy a kamatot vághatják meg. A várakozásokat csalódás követheti, ami újabb kormányzati lépéseket szülhet annak ellenére, hogy most úgy néz ki, halogatják a devizahitelek problémájának kezelését.

Szórakoznak velük

Az ügy ugyanis a politika játékszerévé vált. A kormányok már 2010 előtt is beavatkoztak a bankok és ügyfeleik viszonyába, azt a látszatot keltve, mintha a hitelezők semmit sem tennének a helyzet rendezése érdekében - ami Felcsúti szerint messze nem igaz -, míg a politika kész lenne segíteni az adósokon. Készültek pénzügyileg elfogadható és politikailag végrehajtható javaslatok, végül azonban csak részleges megoldások születtek - árfolyamgát, végtörlesztés - vagy csak beszéltek a segítségnyújtásról.

A kormányzat most tesztelheti, hogy mi a hatása a közvéleményben az új helyzetnek. Ha azt tapasztalják, hogy szélsőjobboldali ellenzék hasznot húzhat az adósok csalódottságából, sikeresen keltve azt az érzetet, hogy valójában ő képviseli a devizahiteleseket, akkor újabb ötletekkel állhatnak elő a következő hetekben. Nem lehet tudni, mi van Orbán Viktor miniszterelnök fejében, márpedig ezen - az elmúlt években meglehetősen kiszámíthatatlannak bizonyult tényezőn - múlik minden.

Mit engedhetnek el?

Miután a kommunikációs háborúban a kormány oldaláról célzásokat tettek arra, hogy a bankoktól újabb hozzájárulást várnak a devizahitelesek támogatásában, az egyik kérdés az esetleges újabb elképzelésekkel kapcsolatban az lehet, hogy a pénzintézetek milyen áldozatokat lennének képesek vállalni. A szakember szerint ez attól függ, mekkora tartalékokat képeztek várható veszteségeikre.

Ha például szóba kerülne a felhalmozott késedelmi kamatok elengedése vagy a kamatok csökkentése, azt nagy valószínűséggel meg tudnák oldani. Végül is ezzel csak azt vállalnák, hogy lemondanak valami olyasmiről, amit úgyse nagyon tudnának behajtani.

Vita tárgya lehet az adósságoknak az a része, amennyivel egyes ügyfelek tartozása meghaladja ingatlanuk korábbi - a szerződéskötéskor figyelembe vett - piaci értékét. A Bankszövetség volt elnöke lát esélyt arra, hogy a hitelezők erről is lemondjanak. Ha elég tartalékot képeztek, akkor ezt megtehetnék anélkül, hogy az érezhetően rontaná tőkehelyzetüket.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Boka, 2013.11.07 15:43

Nem Orbán áll elő új adós mentéssel, hanem Csányi Sándor. Viktor csak végrehajt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tibi27, 2013.11.07 12:07

@ingyen:
Én félek, hogy ennél nagyobb baromságokat is be fognak lengetni - bár ez is az -, amitől a forintpiac megint meghülyül, persze megcsinálni nem fogják, mert ha akarnák, akkor már régen megoldották volna a helyzetet.
Ők sem hülyék, tudják, hogy ha túlfeszítik a húrt a bankokkal, akkor annak a levét úgyis ők isszák meg. Nehogy azt higgyük, hogy a "Magyarország jobban teljesít" nem jelent többet, mint hogy már elég profin táncolunk a kés élén - azaz lassan hozzászoktunk...
Ja, és persze mindez jól használható a választási kampányban - ahogyan írod is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ingyen, 2013.11.07 11:43

simán szavazatvásárlásra fogja ezt orbán felhasználni.

belenget egy ötletet, hogy mondjuk chf libor +2,5% visszamenőleg, mert szerintük ez így igazságos, oszt jónapot.

nyilván az összes devizás rájuk fog szavazni, hiszen ez több milla ajándék per hiteles.

aztán vagy megcsinálják vagy nem, attól függ, hogy áll a tőzsde jövő májusban. de akkor már nyertek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw, 2013.11.07 11:18

@oli75: A körben biztosan benne van, viszont amit itt mond, azzal teljes mértékben egyet lehet érteni. Ugyanis ennek a helyzetnek a legnagyobb ellensége mind az adósok, mind a bankok, mind a kormány megítélésének szempontjából a tökölés, és úgy tűnik épp tökölés van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oli75, 2013.11.07 11:03

Felcsúti? pont őt kérdezik aki az nr1 oka a kialakult helyzetnek...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html