Orbán újabb százmilliárdokat adna a jómódúaknak

Orbán Viktor miniszterelnök az MTI tudósítása szerint Japánban tartott előadásában ismét kiállt az egykulcsos szja mellett, ami Tóth G. Csaba és Virovácz Péter nagy vihart kavart szakcikke szerint 219 milliárd forinttal növelné a legfelső jövedelmi tized nettó bérét.
Napi.hu, 2013. november 22. péntek, 16:28
Fotó: Napi.hu

Ismét kiállt az egy számjegyű személyi jövedelemadó (szja) mellett Orbán Viktor miniszterelnök - jelentette az MTI. A Japánban tartózkodó kormányfő pénteken Tokióban, a Japán Üzleti Szövetség (Keidanren) és a magyar Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) által szervezett fórumon 150 - köztük több mint 60 magyar - üzletembernek tartott előadást.

Elmondta, hogy Magyarországon egykulcsos, 16 százalékos, családi adórendszer működik. Hozzátette ugyanakkor, hogy ő azok közé tartozik, akik szerint a jövedelemadó rossz dolog, ezért "nullaszázalékos" szja-kulcsot szeretne, ami ugyan jól hangzik, de jelenleg nem lehetséges. Bízik azonban abban - folytatta -, hogy Magyarország képes lesz elérni, hogy egy számjegyű legyen az szja.

522 milliárd  forintos lyuk

Az egykulcsos adó bevezetése azonban súlyos következményekkel járna - derül ki a Tóth G. Csaba-Virovácz Péter szerzőpáros Nyertesek és vesztesek - A magyar egykulcsos adóreform vizsgálata című tanulmányából, amely a héten jelent meg a Pénzügyi Szemlében. (Virovácz a Századvég Gazdaságkutató Zrt. tudományos munkatársa, ám cég jelezte, hogy a cikkben szereplő tézisek nem a Századvég Gazdaságkutató Zrt. álláspontját tükrözik, és kérte, hogy a tanulmányra történő utalások esetén a tudósításokban az újságírók ne használják a Századvég Gazdaságkutató Zrt. munkáltatóként történő megnevezését.)

A szakcikkből kiderül, hogy "16 százalékos adókulcs felváltása a 9 százalékos adókulccsal a 2011-es adatok alapján 521,8 milliárd forinttal, azaz 44 százalékkal csökkentené tovább a költségvetés személyi jövedelemadóból származó összes bevételét. A változtatás jellegéből fakad, hogy az adócsökkentés olyan arányban oszlik el a különböző jövedelmi tizedekhez tartozó magánszemélyek között, amilyen arányban az egyes decilisek hozzájárulnak az összes adóbevételhez. Ennek megfelelően az összes adócsökkentés 42 százaléka, azaz 219 milliárd forint a legfelső jövedelmi tized nettó bérét növeli."

Összesen 966 milliárdos lyuk

A szöveg korábbi része szerint a 2010 és 2013 között végrehajtott adóreform összességében évi 444 milliárd forinttal csökkentette az állam bevételeit. Ez az amivel kapcsolatban a szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy 74 százaléka a két legmagasabb jövedelmi tizedhez tartozó gyermektelen állampolgárok nettó jövedelmét növeli. Bár a három vagy több gyermeket nevelők 63 százaléka az adóreform nyertesének számít, az alsó hat jövedelmi tizedhez tartozó sokgyerekes adózók adókötelezettsége nem csökkent érdemben.

A 9 százalékos egykulcsos szja-val kapcsolatos tovább fejtegetés szerint "egy ilyen forgatókönyv megvalósulásakor az adóköteles magánszemélyek nettó bére évente átlagosan 119 ezer forinttal emelkedne, ami 12 hónapos munkaviszonyt feltételezve havi 9900 forintos adócsökkenés. Az alsó öt jövedelmi tized esetében az egy számjegyű jövedelemadó bevezetése átlagosan évente 39 ezer forint adócsökkenést jelentene, míg az adófizetők többet kereső felének átlagosan 200 ezer forinttal emelkedne a nettó bére".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kasszandra, 2013.11.24 15:32

@oldeagle11: Én csak arra céloztam, hogy az állami beruházás is jobb mint a semmi. Az is tud munkát adni, még ha nem is olyan hatékony. A nyugati országokban is sok helyen állami tulajdonban vannak a szolgáltató cégek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

acdc, 2013.11.24 12:31

@troll: Mint fuvarozó cégben érdekelt ember nem veszem észre, hogy nőtt a vállalkozások versenyképessége csak romlott az útdíjjal, meg a közműadóval.
Egyébként az úgymond "jó multi" ugyanúgy kiviszi a hasznot zsíros állami támogatás mellett és nagy részük semmit nem támogat.Lásd stratégiai partner Jabil.
Csak annyi a különbség, hogy amihez a fideszes nagyvállalkozók nem értenek(ipar) az jónak, amihez meg igen(útépítés,betonozás,kereskedelem) az népellenségnek van elkönyvelve.Erről van szó?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gitar53, 2013.11.24 12:29

A csókosoknak kiemelt fizetés a többinek minimálbér vagy irány külföld!Ez a mutyikormány alapelve!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oldeagle11, 2013.11.24 12:12

Tisztelt Kasszandra! Az áfa csökkentés mindenképpen fehérítené a gazdaságot, de nem csak ez, hanem a járulékok normális, befizethető mértékűre történő csökkentése is. Jelenleg, ha valaki becsületesen be akar mindent fizetni nem marad pénze, mert vagy szolgáltat, termel, illetve kereskedik, Magyarországon megfizethető árakon, esetleg még konkurrencia is szorítja, vagy csal, nem jelent be, trükközik. Így sem a gazdaság nem fehéredik, sem a fekete munka aránya nem javul! A milliárdokat érő multicégek állami működtetése pedig a korrupció melegágya mindenképpen, és ez a Kádár rendszer idején sem vált be, mert az állami cégek drágán, és lassan dogoztak. Én veled ellentétben Orbán urat egy a focin kívül semmihez nem értő akarnoknak tartom, aki éppen olyan kártékony kormányon, mint ellenzékben volt!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oldeagle11, 2013.11.24 11:57

@troll: Tisztelt Troll! Én a gyengébbek közé tartozónak érzem megam, mert csak harminc vállalkozóként eltöltött év autodidakta tanulása áll mögöttem, de kérdéseim lennének hozzád, hátha tanulságos lesz a válaszod! Előre is köszönöm! Tehát: milyen tipusú multicég az amelyik csak kifeké viszi a pénzt, és a munkahelyekre negatív hatással van? Mert ha csak kereskedik, áfát akkor is itt kénytelen befizetni. (szerintem). Valamint: munkahalyeket létesít, a VALÓS bérek után fizeti a járulékokat. Esetleg vannak magyar beszállítói, ami szintén jó nekünk! A tapasztalatom alapján a szocik idején a fiam mint alkalmazottam után az őtőle levonandóval együtt fizettem a szakmunkás minimálbér után 44 ezer Ft járulékot, most a kormányváltás óta fizetek a nem jelentősen megemelt szakmunkás minimálbér után 72 ezer Ft járulékot. Én ezt sokkal inkább érzem büntetésnek! Ugyanakkor a kormányváltás után rohamosan leromló Ft miatt jelentősen romlott a vásárlóerő, (sok embernek van devizaalapú kölcsöne), ami erősen csökkentette a bevételeinket, arról már nem is beszélve, hogy 2010 előtt csak kevés olyan megrendelőm volt aki azt mondta hogy csak szombaton vagy vasárnap tud jönni az elkészült robogóért, most meg minden második ilyen. Azért nem elhanyagolható szempont, hogy egyrészt sok szorgalmas ember boldogul ma már külföldön, ők itthon kevesebbet fogyasztanak(áfa!), és nem itthon fizet nyugdíj, és egyéb járulékot! A multik korábbi kedvezményeit én is túlzottnak, és az ország helyzete alapján nem megengedhetőnek tartottam, mert érték volna be az anyaországukban, és a fejlett régi úniós országokban kifizetendőnél lényegesen alacsonyabb bérekkel. Üdvözlettel Rácz László
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html