A Reurters nyolc magyarországi nagybankot kérdezett meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kkv-kat segítő hitelprogramjának hatásáról. Az MNB októberben terjesztette ki úgynevezett növekedési hitelprogramját, amelyben a kereskedelmi bankok nullaszázalékos kamattal vehetnek fel kölcsönt az MNB-től, hogy azt maximum 2,5 százalékos kamattal adják tovább a kis- és középvállalkozásoknak.

A 2000 milliárd forintos keret az év végéig áll az érdeklődők rendelkezésére. A feltételrendszer része, hogy a kölcsönök kilencven százalékának új vállalati forrást kell teremtenie, csak az ezen felüli rész fordítható korábban felvett kölcsönök kiváltására.

A szikra

A pénzintézetek egyetértenek abban, hogy "fundig for lending" akció életre keltette a hitelpiacot, ami növeli az esélyét annak, hogy a programot meghosszabbítják a jövő év végig. Ez némi hátszelet fújhatna a recesszióból éppen hogy csak kikecmergett magyar gazdaságnak, éppen abban az időszakban, amikor az Orbán Viktor vezette kormányzó párt újraválasztásáért száll ringbe a jövő évi parlamenti választáson.

Az MNB-s hitel a várakozások szerint az a szikra lehet, amely begyújtja a vállalatok hitelezését - értékelte a helyzetet a Reutersnek küldött válaszában a CIB. Ugyanakkor a pozitív folyamat fenntartásához szükség lenne befektetések felfutására, a gazdaság növekedés felpörgésére és a piaci viszonyok kiszámíthatóságára - tették hozzá.

Gyenge lángocska

A jegybank szerint a program közel négy százalékponttal mérsékelte a részt vevő vállalatok finanszírozási költségeit. A bankok azonban megjegyzik, hogy nem minden vállalkozást tudnak finanszírozni ilyen vékony árréssel. Emellett arra is felhívják a figyelmet, hogy a meghirdetett keret olyan hatalmas, hogy a cégek emiatt nem lesznek képesek felszívni a forrást az év végéig.

Magyarországon 2008 után 30 százalékkal zuhant a hitelezés, amelyhez hasonló hanyatlást Kelet-Közép-Európában csak a balti országok szenvedtek el. A kölcsönhöz jutást gátolják az Orbán-kormány kiszámíthatatlan intézkedései, köztük Európa legmagasabb bankadója és a devizahitelesek egy részének megmentését szolgáló lépések, amelyek költségének zömét a pénzintézetekre hárították - emlékeztetett a Reuters.

Megint megégethetik magukat

A legtöbb magyarországi bank összességében arra számít, hogy részben az MNB programjának köszönhetően a jövő évben megáll a hitelezés visszaesése, majd 2015-ben elkezdhet bővülni a piac. Többen figyelmeztetnek ugyanakkor arra, hogy egy olyan újabb devizahiteles-csomag, amely megcsapolná a bankok tőkéjét, teljesen hatástalanná teheti a jegybank beavatkozását.

Az olcsó hiteleken túl a vállalatok stabilitásra vágynak. E kérésük teljesítését a kormány stabil adórendszerrel és kiszámítható gazdaságpolitikával segítheti elő - írta a Reutersnek az OTP Bank.