Orbán vesztésre áll: 22-6 az állás

Kisebbségben vannak azok az uniós vezetők, köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnök, akik meg akarják akadályozni Jean-Claude Juncker megválasztását az Európai Bizottság új elnökének. Úgy tűnik, ezt a meccset a brit és a német kormány feje játssza le.
Napi.hu, 2014. június 4. szerda, 10:23
Fotó: MTI/EPA

David Cameron brit miniszterelnök az elmúlt napokban tovább fokozta erőfeszítéseit annak érdekében, hogy megakadályozza Jean-Claude Juncker volt luxemburgi kormányfő megválasztását az Európai Bizottság (EB) élére - derül ki a Financial Times (FT) összefoglalójából. Felhívta Herman Van Rompuyt, a tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnökét, arra kérve, hogy megfelelő személyt javasoljon erre a tisztségre. Rompuyt a tagállami vezetők a múlt héten kérték fel a jelöltállításra.

Eközben Nick Clegg miniszterelnök-helyettes sajtónyilatkozattal támogatta főnökét: arról beszélt, hogy a federalista Juncker csak az ismert ortodox vezetési ötletekkel állna elő, amivel megismételné a múlt hibáit. Ugyanakkor Brüsszelben és Berlinben a britek ellen fordult a hangulat, így Juncker lendültben érezheti magát. A luxemburgi exkormányfőt, aki a pénzügyi és az adósságválság idején is vezette az eurózóna pénzügyminisztereinek tanácsát, az Európai Néppárt (EPP) jelölte az EB élére.

Éjszakai hívások

Az Európai Unió 28 tagállamának vezetői közül 22 felhívta Junckert vagy legalább sms-t küldött neki azon az éjszakán, amikor a tagállamok vezetői összegyűltek, hogy az európai parlamenti választások eredményének tükrében egyeztessenek az EU új vezetői posztjainak betöltéséről. Cameron nem volt köztük, sőt az FT tudomása szerint nem is beszélt Junckerrel azóta, hogy a Néppárt jelölte. Ha a luxemburgi politikus befut, brit kollégája nem számíthat mély barátságára.

London abban bízik, hogy összeüthet egy jó kis Juncker-ellenes csapatot. Ide várná Matteo Renzi olasz, Fredrik Reinfeldt svéd, Mark Rutte holland és Orbán Viktor magyar miniszterelnököt. Angela Merkel német kancellár azonban hol megkeményíti, hol puhítja kicsit támogatását az EPP jelöltje mögött. Kedden például pártja, a CDU egyik rendezvényén arról beszélt, hogy európai stílusú megoldást akarnak, amibe a britek is belenyugodhatnak.

Berlini kormánykörökben bíznak abban, hogy Van Rompuy irányításával sikerül megoldani a miniválságot. Az Európai Tanács vezetője a június végén esedékes EU-csúcsra áll elő javaslatával, ám német kormánykörökben úgy gondolják, hogy ha szükséges, őszig is elhúzhatják a vitát.

Tüskék és ellentüskék

Merkel engedékenységét nem fogja erősíteni, ha Cameron pártja, a brit konzervatívok európai parlamenti frakciója szövetségere lép a CDU egyik erősödő ellenfelével, az euroszkeptikus Alternatíva Németországért (AfD) párttal. A német kancellárt már az is felbosszantotta, amikor Cameron 2009-ben kiléptette a torykat az Európai Néppártból, létrehozva egy radikálisabb konzervatív frakciót, a Konzervatívok és Reformpártiak Csoportját. A brit konzervatívok ezért nem tudtak idén beleszólni abba, hogy az EPP Junckert jelölje.

Ezzel párhuzamosan a német sajtó is keménykedik a Spitzenkandidat védelmében. A Der Spiegel azzal vádolta Nagy-Britanniát, hogy évek óta zsarolja és az orránál fogva vezeti az EU-t. Itt van az ideje, hogy eldöntsék: a közösen elfogadott játékszabályok szerint játszanak-e vagy kilépnek a klubból.

Második front

Brüsszeli tisztviselők megértőbbek a britekkel: úgy látják, hogy a helyzet szörnyű, hasonló ahhoz, amikor London 2011-ben megvétózta a szorosabb költségvetési együttműködésről szóló fiskális paktumot.

Cameron arra készül, hogy a szerdán kezdődő brüsszeli G7-fórumon új frontot nyit: azzal támadja a világ legfejlettebb országaiból érkező kollégáit, hogy nem adnak elég támogatást a szíriai válság megoldásához. Találkozik Barack Obama amerikai elnökkel, akivel megpróbál életet lehelni az USA és az EU közötti szabadkereskedelmi tárgyalásokba. Brüsszelben úgy látják, hogy e megállapodást esélyeit enyhén szólva nem javítja, hogy az Európai Parlamentben megnőtt az euroszkeptikus politikusok száma.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Tomi31, 2014.06.04 21:55

@jobbbajobbb: ...az unortodox marad ,ha tetszik ez ,ha nem a szakállas női-férfi -degenerált-drogos- bildenbergeres Világcsürhének !!

Az, hogy az marad e majd a nagyok eldontik.. nem tudtam miert nem tudsz tul jutni a szakallas non, de lehet, hogy azert mert annyira buta vagy hogy csak ennyit tudsz felhozni ha szidni akarod az osztrakokat.. ez csak teged jellemez..

Aki nem meleg de elfogado azt nem zavarja, aki meleg de titkolja azt lehet, hogy duhiti a dolog.. mit erdekel teged az, hogy transzexualis eloado nyert? Te is indultal es vesztettel? vagy csak szeretnel olyan sikeres lenni mint o? Kisebbsegi komplexusod van? Bar szeritem szimplan feltekeny vagy, es annyira buta, hogy ez minden amit mondani tudsz ami jo mert azt jelenti a dolgok sokkal jobban allnak mint azt hittuk..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

paramparam, 2014.06.04 21:47

@nagycsoma: Biztosan igazad van. A hat ellenszavazat többet nyom a latba a huszonkettő támogató szavazat ellenében, ha Tudjuk Ki a hatban van.
A lényeg, hogy mást kell lehülyézni ha bukta van, az nagyon trendi itthon is
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Hajnalka_vagyok, 2014.06.04 19:51

@xatoklesz:
hat, baratom, maga igencsak le van maradva egy-ket brossuraval...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.06.04 14:45

@xatoklesz: Az 50 %+1 szavazat már nem áll.

Illetve: van, amikor kevesebb is elég az ún. demokráciához.

Ha ennyi lenne a demokrácia, akkor valamit valahol elhagytunk útközben.

A részvétel, az állampolgári jogik gyakorlása, a kezdeményezés....nem sorolom fel a szavakat, amelyeknek tartalmát ezek szerint nem ismeri.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

xatoklesz, 2014.06.04 14:40

Aki nem tudja, hogy mi a demokrácia az nézzen utána! (=50%+1)
Még az EU-ban is!
Mindenkinek joga van elmondani a véleményét, de ha nincs meg az =50%+1 akkor csak a szád jár!

Pár gondolat a 20. század egyik legnagyobb politikusától:
Winston Churchill

"A demokrácia a kormányzás legrosszabb formája, leszámítva azokat, amiket már próbáltunk. "
"Minden ember akkora, amekkora dolgok feldühítik. "
"Nem neheztelek a bírálatért még akkor sem, ha a hangsúly kedvéért pillanatnyilag eltér a valóságtól. "
"Vannak ellenségeid? Jó. Ez azt jelenti, hogy valamikor, valamit felépítettél már az életedben. "
"Egy pesszimista minden lehetőségben látja a nehézséget; egy optimista minden nehézségben meglátja a lehetőséget. "
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html