Magyar tudósok tiltakoztak a kormány terve ellen, hogy racionalizálják a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) tevékenységét - adott hírt a Reuters az akadémia épülete elé volt élőláncos keddi tüntetésről. A részt vevő kutatók könyveket tartottak a fejük fölé, hogy kifejezzék: elutasítják azt a szándékot, hogy a nagyobb gazdasági hatékonyság elérésére hivatkozva átalakítsák az MTA tudományos tevékenységének finanszírozását.

A Bloomberg kiemeli, hogy az demonstrációt az akadémia épülete köré szervezték, amely 200 éve tölti be a magyar tudományos kutatások agyközpontjának szerepét. A tiltakozók szerint az intézmény áldozatul eshet annak a kormányzati törekvésnek, hogy elhallgattassák a független hangokat az országban. Ezt követően mindkét sajtóorgánum összefüggést talál a 2010 óta regnáló Orbán-kormányok politikája és az akadémiai átszervezés között.

Szigorú ellenőrzés

A Reuters szerint Magyarország konzervatív miniszterelnöke 2010-es ismételt hatalomra kerülése után megszigorította a magyar közélet ellenőrzését, beleértve ebbe a bíróságokat, a médiát, a gazdaságot és az oktatást. Ezt követi most a tudományos kutatás kontrolljának szorosabbra fogása. A Bloomberg Európa újjászülető nacionalista mozgalmának vezető egyéniségét látja Orbán Viktorban. Szerinte a kormányfő újult erővel látott neki az illiberális vízióját elutasító ellenzék visszaszorításának miután tavaly áprilisban a harmadik parlamenti választást nyerte meg egyhuzamban.

A kormány tavaly döntött arról, hogy átszabja az MTA finanszírozását és az idei év elején tendert írt ki olyan állami támogatások szétosztására, amelyeket eddig az akadémiai kutatóintézetek saját belátásuk szerint osztottak el. Erre válaszul a tudományos intézmény dolgozóinak egy része az interneten azt írta, hogy az új helyzet egzisztenciális és tudományos bizonytalanságba taszítja az intézmény 5000 kutatóját és veszélyezteti a teljes magyar tudományos közösséget - folytatta beszámolóját a Reuters megemlítve, hogy az MTA-t kizárólag a kormány támogatja évi 40 milliárd forinttal.

Orbán levele

Mindkét hírügynökség megemlíti, hogy Orbán Viktor nyílt levelet posztolt weboldalán, amelyben reagált a bírálatok egy részére. A kutatási és innovációs rendszerből hiányoznak a garanciák arra, hogy tudásból gazdasági haszon származzon - szól a levél. A hazai gazdaság csak akkor tudja bővíteni a helyben előállított hozzáadott értéket, ha koncentráltan használja fel az erőforrásait. A tüntetők válasza a bankjegykiadó automatákra utalva az volt, hogy az MTA nem ATM. A náluk lévő könyvekkel a tudomány függetlenségének fontosságára akarták felhívni a ország vezetői és a közvélemény figyelmét.

A külföldi tudósítások emlékeztetnek arra, hogy az Orbán-kormány intézkedései számos kritikát kaptak az ország nemzetközi partnereitől. Az Európai Parlament például tavaly ősszel a jogállamiság korlátozása miatt eljárás indítását javasolta a magyar vezetés ellen az Európai Tanácsnak. Ami a tudományt illeti megemlítik, hogy a Soros György magyar származású üzletember alapította Közép-európai Egyetem (CEU) a kormánnyal folytatott rendezetlen vitája miatt decemberben kénytelen volt tevékenysége jelentős részét Budapestről Bécsbe telepíteni.

Végül a Reuters idézi Berényi Zoltán fizikust, az egyik tüntetőt. A kutató szerint sok minden látunk az egyetemek és a tudomány átszervezése körül, és láttuk mit történt a CEU-val. Egy dologban biztos vagyok, ezek az intézkedések nem a tudományos kutatás hatékonyabbá tételét szolgálják - mondta a nemzetközi hírügynökségnek.