Orbán Viktor a türk csúcson - hitelt és tapasztalatot ad Magyarország

Magyarország jelenleg azért harcol, hogy a hamarosan felálló új Európai Bizottságban a bővítés- és szomszédságpolitika portfólióját kapja. Az esélyek nem rosszak, de ez egy éles csata - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Bakuban, a Türk Tanács VII. csúcstalálkozóján az MTI híre szerint.
Domokos Erika, 2019. október 15. kedd, 15:00
Fotó: kormany.hu - Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benkő Vivien Cher

Ha sikerülne (...) megszerezni, akkor a keleti partnerség ügyében szoros együttműködésünk lesz Azerbajdzsánnal, és a tagsági tárgyalás ügyében pedig Törökországgal - mondta Orbán Viktor - ha sikerül megszerezni ezt a portfóliót, akkor örömmel állunk az önök rendelkezésére, hogy segítsük az önök törekvéseit.

A magyar Eximbank hitelkeretet nyitott a Türk Tanács tagállamainak: a magyar-török együttműködésnek 195 millió eurós, a magyar-kazah, a magyar-üzbég és a magyar-azeri együttműködésnek 80-80 millió eurós, a magyar-kirgiz viszonylatban pedig 27 millió eurós keretet - olvasható a kormany.hu-n.

Orbán Viktor közölte, hogy miniszterelnöksége alatt Magyarország és a Türk Tanács tagországai között a kereskedelmi forgalom a duplájára nőtt, elérte a 4 milliárd dollárt.

Magyarország több mint 700 állami ösztöndíjat biztosít a Türk Tanács államaiból érkező fiataloknak. A közelmúltban Budapesten létrejött a Türk Tanács európai képviselete.

A kormányfő az európai uniós tisztújítás mellett a brexit ügyében is tájékoztatta a jelenlévőket, és azt mondta: szerinte a britek október végén kilépnek az EU-ból. Ezzel kapcsolatban arra biztatta a Türk Tanács tagjait, hogy kezdjenek mielőbb tárgyalásokat a britekkel az új kereskedelmi szerződésekről.

A türk nyelvű államokat tömörítő Türk Tanácsnak tagja Törökország, Azerbajdzsán, Kazahsztán és Kirgizisztán, a bakui találkozón pedig teljes jogú tagja lett a szervezetnek Üzbegisztán is. Magyarországnak 2018 óta megfigyelői státusza van a tanácsban.

Magyarország szívesen megosztja tapasztalatait Üzbegisztánnal
Jól fejlődik a gazdasági együttműködés Magyarország és Üzbegisztán között, és további lehetőségek is adottak például a gyógyszeripar területén - erről is tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök és Savkat Mirzijojev üzbég elnök kedden Bakuban. A megbeszélésről Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár tájékoztatta az MTI-t. Orbán Viktor és Savkat Mirzijojev előrelépésként értékelte a kétoldalú kapcsolatokban, hogy a magyar állampolgárok 30 napnál rövidebb időre immár vízummentesen utazhatnak Üzbegisztánba. Magyarország szívesen megosztja tapasztalatait az üzbég gazdaság liberalizációja során. Orbán Viktor megköszönte az üzbég vezetés támogatását, amit a taskenti magyar nagykövetség megnyitásához nyújtott, egyúttal budapesti látogatásra hívta meg az üzbég elnököt - közölte Havasi Bertalan.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Józsi2222, 2019.10.18 22:04

@znojmo:
Na ne röhögtess!
Van nálunk kipcsak (kun) nemzetiség?
Azért mert a tájegységet kunságnak nevezik, attól az ott lakók még nem lesznek kunok.
Meg nemzetiség.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

znojmo, 2019.10.16 20:30

@narancsragacs:
Azért van ott mert laknak nálunk kipcsákok. Sőt azért hogy átírj az MTA álláspontját a finnugor nyelvrokonságról!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

narancsragacs, 2019.10.16 19:40

Mi keresni valónk van ebben a trükk tanácsban narancsok ? Azt még csak csak értem hogy orbán mit keres ott, de mi keresni valója van ott az országnak ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html