Világossá kell tennünk az Európai Uniónak, hogy értelmetlen a Lengyelország ellen kezdeményezett eljárása, mivel semmi esély arra, hogy azt végigvigyék. Magyarország megkerülhetetlen útakadályt fog ez elé állítani - idézte mind a Bloomberg, mind a Reuters Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli rádiónyilatkozatának egyik elemét. A Reuters puhábban vezette fel tudósítását.

Szemben a Bloomberggel, amely első bekezdéseként hozta ezt a meglehetősen egyértelmű állásfoglalást, a brit hírügynökség ezt megelőzően megemlíti, hogy a kormányfő szerint Magyarország nélkülözhetetlennek tartja az erős Lengyelország szereplését az Európai Unió keleti országcsoportjában. Ez az oka, hogy élni fog a lengyel szavazati jog megvonásának blokkolásával.

A Reuters kiemeli, hogy Orbán Viktor szerint inkorrekt, jogosulatlan bírálok érik az EU részéről a varsói vezetést. Magyarország nem fogja aláírni, hogy az uniós alapszerződés 7-es cikkelyéhez kapcsolódó szankciókat életbe léptessék Lengyelországgal szemben.

Jön az újabb vita

A Bloomberg emlékeztet arra, hogy a magyar miniszterelnök bírálói szerint a lengyel vezetés csak azokat a lépéseket követi, amelyeket az Orbán-kormány és a fideszes többségű parlament 2010 után Magyarországon az "illiberális állam" kiépítése során már megtett. Ugyanakkor Budapest eddig elkerülte, hogy az EU keményebb intézkedéseket foganatosítson vele szemben.

Az amerikai hírügynökség arra is felhívja a figyelmet, hogy az EU tagországai hamarosan elkezdik a tárgyalásokat a 2021-2027-es uniós költségvetés felosztásáról. Ebben a folyamatban a magyar vezetésnek kevesebb módja lesz a vétózásra.

Magyarország meg fogja védeni azt a jogát, hogy politikai feltételek nélkül (mint amilyen a jog uralmának érvényesítése) uniós támogatásokat kapjon gazdasági felzárkózásához az eurózónához - mondta ezzel kapcsolatban a magyar kormányfő a Bloomberg tudósítása szerint.

A nyitókép forrása: Radoslaw Pietruszka/MTI/PAP