Orbán Viktor nem megy sehova - Európa aggódhat

A Fidesz és Orbán Viktor választási győzelmével az illiberális demokrácia mint politikai brand ért el sikert, amely közvetlen kihívást intéz az EU alapértékeivel és szabályaival szemben. A régi-új miniszterelnök tovább fogja keményíteni rendszerét, amely ellen az EU alig tehet valamit.
Komócsin Sándor, 2018. április 12. csütörtök, 11:22
Fotó: MTI Fotó

Orbán Viktor elsöprő győzelmet aratott a magyarországi parlamenti választásokon egy olyan kampánnyal, amelyet teljesen a bevándorlókkal kapcsolatos félelemre és az EU menekültkvótáival kapcsolatos panaszkodásra épített - kezdi látleletét a Time. A lap internetes portálján megjelent cikk szerint a magyar kormányfő a korábbinál élesebb konfliktusokat keres majd az EU brüsszeli vezetésével szemben.

A győzelem egyben az illiberális demokrácia mint politikai márka sikere. Ez a politikai irányzat közvetlenül szembe megy az EU szabályaival és értékeivel. Az illiberális államban csökevényesek a hatalmat korlátozó intézményes fékek és ellensúlyok.

A jog főként az ország vezetőit védi, a bíróktól és az újságíróktól azt várják, hogy népszerűsítsék és védjék azok jogait és esélyeit, akik nyertek a választásokon. A megválasztott tisztviselők bírálata vagy korlátozása egyet jelent a választók akaratának aláásásával.

Mindent megtehet

A cikk szerzője szerint a kétharmados többség birtokában, Orbán Viktor megváltoztathatja az alkotmányt, és gyorsan nekilát majd a bírói függetlenség korlátozásának. A vitatott Stop Soros törvényt már májusban elfogadhatják, amely gyakorlatilag lehetetlenné teszi a civil szervezetek működését a kormány engedélye nélkül, főként azokét, amelyek segítik a menekülteket, és ezért állítólag nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek.

Az új kormány még agresszívebben fogja támadni a médiát. Azok az üzletemberek, akik nem támogatják a programját további nyomás alá kerülnek. Várhatóan befejezik a Soros György magyar származású üzletember támogatását is élvező Közép-európai Egyetem (CEU) bezárását Magyarországon.

Bevándorlófaló

A Time cikke szerint Orbán Viktor politikai személyiségét a bevándorlás elleni fellépése határozza meg. Már a párizsi Charlie Hebdo vicclap elleni terrortámadás után, 2015 elején kijelentette, hogy Magyarországot meg kell tartani magyarnak, majd ismételten fellépett az állítólagos muszlim behatolással szemben.

Ez a stratégia láthatóan működik, Orbán ki fog tartani amellett, hogy Magyarország, amelynek lakosságában kevesebb mint hat százalék a külföldön születettek aránya, nem fog bevándorlókat fogadni. Várhatóan beveteti az uniós kvótarendszer elutasítását az alaptörvénybe.

Halvány válasz

Válaszul az EU mérsékelheti a Magyarországnak jutó uniós forrásokat a következő hétéves költségvetésben, ám ennél többet aligha tehet. Az európai alapszerződés 7. cikkelyének alkalmazása, amely az európai alapértékek megsértése miatt az ország uniós szavazati jogának megvonásával fenyeget, aligha alkalmazható - véli a Time cikkírója.

Ez ugyanis egyhangú szavazást igényel az EU-tagállamok részéről, ám a többi kelet-közép-európai ország felsorakozhat az Orbán-féle magyar vezetés mellett.

Végső soron Magyarország, Lengyelország, talán Olaszország és más euroszkeptikus országok alááshatják Emmanuel Macron francia államfő és Angela Merkel német kancellár terveit az eurózóna megreformálására, az orosz-EU viszony menedzselésére és a bevándorlási válság tartós orvoslására. Az EU kelet-nyugati megosztottságát nehezebb lesz kezelni.

A fotó forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix5, 2018.04.13 16:16

@atombandi:
"bocs, de 2 nem tudok fideszul"

Persze, hogy nem mert emeszpés birka vagy!
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2018.04.13 15:42

@atombandi: "en az ellenzek helyeben elkezdenem forszirozni az unios kerdeseket nepszavazas kereteben, eurobevezetes, europai ugyeszseghez csatlakozas stb"

Ja, aztán mikor kiderül hogy a nép nem kér az EU-ból, mint Angliában, akkor meg visítasz hogy nem volt demokratikus, becsapták a népet, új szavazás kell, stb. Ezt már előadtad a brexittel kapcsolatban, ostoba Móricka.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2018.04.13 15:34

@krix5:
bocs, de 2 nem tudok fideszul. ha pedig tudnek, akkor sem eleg egy helyzetelemzesre. mellesleg 2 mondat meg egy feligazsagra sem eleg, nemhogy a teljesre...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix5, 2018.04.13 14:21

@atombandi:
More, te nem tudsz 2 mondattal válaszolni?
Szerinted a hosszú spam az jobb mint a rövid?
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2018.04.13 11:48

@Demokrata Hungarofil:
korabban is olvastam, hogy ertetlenkedsz, hogy milyen szabalyokat szegtek meg orbanek? igazabol ezek le nem irt, kozmegegyezesek, okolszabalyok, gentlement agreementek. tehat ha az unios joganyagot akarod atlapozni es a paragrafusokra akarsz ramutatni, akkor nem fogsz ilyet talalni. orbanek egyebkent pont ezt csinaltak magyarorszagon, eljogaszkodtak a torvenyes keretek menten, felreertelmeztek egy csomo mindent.

ezt anno az solyom fele "alkotmany szelleme" felkialtassal probalta meg elutni, az eredmeny lathato, szetbasztak az alkotmanyt is, megprobaltak az alkotmanybirakat is, elsore nem sikerult, de majd most.

az eu eszlelte ezeket az anomaliakat. a fidesz konkretan keresi a jogi kiskapukat, amikbol elonyt probal kovacsolni. olyan dolgokat tamad meg, amik nincsenek az unios torvenyek kozott, a kompromisszumokat alapban elutasitjak, az eu mukodesi mechanizmusanak a kereteit feszegetik.

az eunak nyilvan nem tetszik. az "atombomba" soha nem volt atgondolva, valojaban semmi olyan jogszabaly nincs, amivel a jogszabalyt nem megszego allamokat megegyezesre sarkallna. meg a jogszabalyokat megserto allamokat sem tudja kenyszeriteni. ez egy sulyos hianyossag, megspekelve a unios 100%-os donteshozatallal.

ennek ellenere mar megy a brainstorming, hogy hogyan lehetne a kecsket es kaposztat kozos nevezore hozni. az biztos, hogy a kecske megvadult, nemcsak a kaposztakat, de mar a gazdat is megtamadta. most azon megy a vita, hogy poraz vagy kiloves legyen. mellesleg a nepparti frakcioban a fidesz testverpartjai is pont ugyanezen vitatkoznak. nem kerdes, hogy kiszoritosdi lesz belole, a merteken megy mar a vita.

orban el fogja erni, hogy az eu-s penzek lecsokkenjenek, azt is el fogja erni, hogy a nemzeti szuverenitasba beavatkozzanak. pont az ellenkezojet akarja elerni, epp ezert pont itt fognak beletaposni az elkepzeleseibe. a huxit hamarosan napirendre fog kerulni, penz es politikai tamogatas nelkul a fidesz sem fogja tudni megtartani a tamogatottsagat. en az ellenzek helyeben elkezdenem forszirozni az unios kerdeseket nepszavazas kereteben, eurobevezetes, europai ugyeszseghez csatlakozas stbstb. ezek ellen vedtelen orban...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html