Nagy-Britannia megelőzi Németországot a világ legerősebb gazdaságainak rangsorában, így Európa legnagyobb gazdaságává válik. Ez a legmeglepőbb megállapítása a Gazdasági és Üzleti Kutatások Központja (CEBR) idei World Economic League tanulmányának. A jelentés a világ 30 legnagyobb GDP-vel rendelkező országának helyzetét vizsgálja, előrejelzést adva arról, hol helyezkednek el majd egymáshoz képest öt, tíz, tizenöt év múlva.

Az idei elemzés arra alapoz, hogy a 2020-as években az energiatermelő iparban túlkínálat alakul ki, ami az olaj- és a gázárak mérséklődéséhez vezet. Összességében a korábban vártnál olcsóbbak lesznek a árupiaci termékek. Emellett figyelembe vették a világ devizáinak árfolyam-változásait is.

Késik a trónfosztás

A korábban előre jelzettnél később, csak 2028-ban veszi át Kína a világ legnagyobb gazdaságának járó címet az USA-tól - állítják a kutatóintézet szakértői. Ennek hátterében az amerikai gazdaság kitartóan jó teljesítménye áll. Az Egyesült Államok marad a nyugati világ legerősebb gazdasága.

India szintén 2028-ra jöhet fel a világranglista harmadik helyére, hátrább tolva Japánt. A japán kormányfőről Abenomicsnak keresztelt gazdaságpolitika belátható ideig gyengén tartja a jent, ami utat nyit az ázsiai versenytárs előtt, hogy dollárban számolva magasabb GDP-t érjen el. Ez a helycsere hamarabb jöhet, mint amit a CEBR korábban jósolt.

Brazília 2011-ben rövid időre megelőzte Nagy-Britanniát, megszerezve a hatodik helyet, ám később visszacsúszott, és csak 2023-ban hagyhatja le mind a briteket, mind Németországot. Még a jövő évi foci-világbajnokság sem ad akkor lökést a brazil gazdaságnak, hogy ideiglenesen ismét a világ hatodik legerősebb szereplőjévé váljon.

Európa nem jól teljesít

A CEBR várakozásai szerint a következő években az USA után Nagy-Britannia lesz a fejlett országok csoportjának második legjobban teljesítő tagja. Mindössze négy évre lesz szüksége ahhoz, hogy 2018-ban megelőzze Franciaországot a rangsorban és GDP-je 2028-ban már csupán három százalékkal marad majd el a német gazdaság teljesítményétől. Végül 2030-ra letaszíthatja versenytársát az Európa legnagyobb gazdaságának járó trónról.

A változás hátterében álló egyik tényező a brit lakosság növekedése. Ez nem kis részben a beáramló vendégmunkásoknak, köztük több százezer magyarnak köszönhető, ami növeli a szigetország lakosainak számát - emlékeztet a BBC. A másik fontos ok a brit gazdaság viszonylagos függetlensége az Európai Uniótól, ennek köszönhetően ugyanis kevésbé függ lomhán mozgó európai partnereitől. Végül a harmadik elem a megszokott európai mértéknél alacsonyabb brit adószint. A brit ipari kamra szerint egyébként a GDP 2014-ben haladhatja meg a pénzügyi válság előtti szintet.

Európa eközben lassú növekedéstől és a gazdaságra rossz hatást gyakorló demográfiai változásoktól - a népesség elöregedésétől - szenved majd. A CEBR kutatói szerint az eurózóna egyben marad. Ugyanakkor Németország jobban járna az övezet szétesésne, mert gyengébb társaitól megszabadulva sokkal jobb eredményt érhetne el, mint velük együtt.

Orosz-olasz helycsere

Oroszország idén elvette a recesszió sújtotta Olaszországtól a nyolcadik helyet a világ legnagyobb országainak rangsorában. Kanada a rúpia gyengélkedése miatt megelőzte Indiát, ezzel feljött a 10. helyre. Irán az amerikai-európai gazdasági és pénzügyi blokád miatt a 21.-ről a 30. helyre esett. Dél-Afrika a sztrájkok, a lassú növekedés és a gyenge valuta miatt a 28.-ból 33. lett.