Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Tanács múlt havi csúcsértekezletén Orbán Viktor magyar miniszterelnök azok közé a kevesek közé tartozott, akik nagy értékelték brit kollégájuk, Theresa May néhány hónapos munkáját.

Ezért aztán e heti találkozójuk erősíteni fogja azokat az európai aggodalmakat, amelyek szerint May Orbánt felhasználva az Oszd meg és uralkodj! politikáját akarja folytatni az uniós vezetőkkel szemben - írta az express.co.uk hírportál.

Vezető uniós és európai kormányzati források már korábban ezzel gyanúsították a brit kormányfőt. A BuzzFeed Newsnak azt szivárogtatták ki, hogy ezekben a körökben attól tartanak, hogy a brit vezető vitatható szövetségeseket keres és az biztonsági együttműködés érzékeny ügyét zsarolásra akarja használni a Brexit-tárgyalások során.

Kivel barátkozik

Orbánra utalva egy uniós tisztviselő szarkasztikusan megjegyezte, hogy "jó kis társaságba keveredhet May". Ezzel a magyar vezető és az EU régi izmozására utalt a demokratikus ellensúlyok leépítésével, a sajtószabadság korlátozásával és a bánvándorlással kapcsolatban.

A BuzzFeed emlékeztet arra, hogy a magyarországi népszavazási kampány propagandájában a budapesti kormány azt állította, hogy no-go övezetek vannak Nagy-Britanniában és más nyugat-európai országokban.

Ugyanakkor Orbánban jó szövetségest találhat May a munkaerő szabad áramlásának ügyében. Egy a magyar vezetőhöz közeli forrás azt mondta a hírportálnak, hogy bár a budapesti kormány ragaszkodik a magyarok szabad európai munkavállalásának biztosításához, nem volna ellenére egy olyan megoldás, amely korlátozná a szakemberek elvándorlását az országból.

Visszaüthet

Több szakértői is úgy véli, hogy visszaüthet, ha a londoni kormány különböző ügyekben igyekezne megosztani az EU-tagállamokat. Így ugyanis azok az országok, amelyek érdekeltek az unió és a szigetország erős kereskedelmi kapcsolatainak fenntartásában, más részletkérdésekben szembe kerülhetnek a brit vezetéssel.

Erre egyébként a May-Orbán viszony is jó példa, hiszen miközben a vendégmunkások ügyében egyetérthetnek, Európa és Oroszország viszonyának kérdésében ütközőpályán vannak. A May brit politikus kollégáinál is határozottabb: kifejezetten a Moszkva elleni szankciók szigorításának híve, míg Budapest enyhítené az EU-orosz feszültséget.

Biztonság

Az orosz ügy is rámutat arra, hogy London egyik legerősebb ütőkártyája a válási tárgyalásokon a biztonsági együttműködés fenntartása az Egyesült Királyság és az Európai Unió között. Hiba lenne azonban ha a brit kormány ezzel zsarolni próbálná európai partnereit, mert az belügyi, titkosszolgálatai információcsere kölcsönös, így többet veszthet a réven, mint amit nyer a vámon.

Nem fog menni

Az uniós fővárosokban úgy gondolják, hogy May akkor sem tudná sikerrel alkalmazni az Oszd meg és uralkodj! módszerét, ha akarná. A munkaerő szabad áramlásának korlátozásával kapcsolatban nem tudja megnyerni az EU-tagállamok többségének támogatását, márpedig enélkül nem tud ezen a téren engedményeket elérni. Ha zsarolni próbálnának a biztonsági ügyekkel, az visszaütne, és a történet végén mindez Nagy-Britannia elszigetelődéséhez vezetne.