Orbánban jó szövetségest találhat May

Szakértők szerint hibát követhet el a brit miniszterelnök, ha megpróbálja megosztani az EU-tagállamok vezetőit, illetve ha a biztonsági együttműködés gyengítésével próbálja zsarolni tárgyalópartnereit a Brexit-tárgyalásokon. Az előbbi ügybe belekeveredett magyar kollégája is.
Napi.hu, 2016. november 7. hétfő, 14:23
Fotó: MTI/EPA

Az Európai Tanács múlt havi csúcsértekezletén Orbán Viktor magyar miniszterelnök azok közé a kevesek közé tartozott, akik nagy értékelték brit kollégájuk, Theresa May néhány hónapos munkáját.

Ezért aztán e heti találkozójuk erősíteni fogja azokat az európai aggodalmakat, amelyek szerint May Orbánt felhasználva az Oszd meg és uralkodj! politikáját akarja folytatni az uniós vezetőkkel szemben - írta az express.co.uk hírportál.

Vezető uniós és európai kormányzati források már korábban ezzel gyanúsították a brit kormányfőt. A BuzzFeed Newsnak azt szivárogtatták ki, hogy ezekben a körökben attól tartanak, hogy a brit vezető vitatható szövetségeseket keres és az biztonsági együttműködés érzékeny ügyét zsarolásra akarja használni a Brexit-tárgyalások során.

Kivel barátkozik

Orbánra utalva egy uniós tisztviselő szarkasztikusan megjegyezte, hogy "jó kis társaságba keveredhet May". Ezzel a magyar vezető és az EU régi izmozására utalt a demokratikus ellensúlyok leépítésével, a sajtószabadság korlátozásával és a bánvándorlással kapcsolatban.

A BuzzFeed emlékeztet arra, hogy a magyarországi népszavazási kampány propagandájában a budapesti kormány azt állította, hogy no-go övezetek vannak Nagy-Britanniában és más nyugat-európai országokban.

Ugyanakkor Orbánban jó szövetségest találhat May a munkaerő szabad áramlásának ügyében. Egy a magyar vezetőhöz közeli forrás azt mondta a hírportálnak, hogy bár a budapesti kormány ragaszkodik a magyarok szabad európai munkavállalásának biztosításához, nem volna ellenére egy olyan megoldás, amely korlátozná a szakemberek elvándorlását az országból.

Visszaüthet

Több szakértői is úgy véli, hogy visszaüthet, ha a londoni kormány különböző ügyekben igyekezne megosztani az EU-tagállamokat. Így ugyanis azok az országok, amelyek érdekeltek az unió és a szigetország erős kereskedelmi kapcsolatainak fenntartásában, más részletkérdésekben szembe kerülhetnek a brit vezetéssel.

Erre egyébként a May-Orbán viszony is jó példa, hiszen miközben a vendégmunkások ügyében egyetérthetnek, Európa és Oroszország viszonyának kérdésében ütközőpályán vannak. A May brit politikus kollégáinál is határozottabb: kifejezetten a Moszkva elleni szankciók szigorításának híve, míg Budapest enyhítené az EU-orosz feszültséget.

Biztonság

Az orosz ügy is rámutat arra, hogy London egyik legerősebb ütőkártyája a válási tárgyalásokon a biztonsági együttműködés fenntartása az Egyesült Királyság és az Európai Unió között. Hiba lenne azonban ha a brit kormány ezzel zsarolni próbálná európai partnereit, mert az belügyi, titkosszolgálatai információcsere kölcsönös, így többet veszthet a réven, mint amit nyer a vámon.

Nem fog menni

Az uniós fővárosokban úgy gondolják, hogy May akkor sem tudná sikerrel alkalmazni az Oszd meg és uralkodj! módszerét, ha akarná. A munkaerő szabad áramlásának korlátozásával kapcsolatban nem tudja megnyerni az EU-tagállamok többségének támogatását, márpedig enélkül nem tud ezen a téren engedményeket elérni. Ha zsarolni próbálnának a biztonsági ügyekkel, az visszaütne, és a történet végén mindez Nagy-Britannia elszigetelődéséhez vezetne.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Ditel, 2016.11.07 15:49

@lomb: Te bolsi senkiházi.
Nálatok jelenlegi orbánista fideszeseknél nincs rosszabb választó az országban.
Olyanok vagytok mint az erdogánisták törököknél.
Bármi aljas tettet elfogadtok a Vezértől!
Titeket el kell számoltatni!
Én 2010-ban erre az Orbánra szavaztam!
180 fokos fordaltot tett hatalomért, pénzért:
https://www.youtube.com/watch?v=NtKwEovr5Wo
üdv egy régi fidesz szavazó.
Ditel
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ditel, 2016.11.07 15:38

@lomb: Aki ma elfogadja Orbánt az bűnpártoló.
Te , dakota és a többi illibcsi azok vagytok!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ditel, 2016.11.07 15:37

@lomb: Komcsik!
Kövér László ? a Központi Bizottsághoz tartozó társadalompolitikai intézet munkatársa, és a Magyarországi Ifjúsági Szervezetek Országos Tanácsa (MISZOT) alelnöke (a másik alelnök Gyurcsány Ferenc volt)

Járai Zsigmond ? MSZMP-tag
Bencsik András -- MSZMP-tag
Matolcsy György ? MSZMP-tag
Bogár László -- MSZMP-tag
Martonyi János ? MSZMP-tag
Stefka Istán -- MH volt főszerkesztőja MSZMP-tag , munkárőr
Pintér Sándor ? MSZMP-titkár
Csizmadia László - CÖF elnöke -- MSZMP tag
Schmitt Pál ? az Országos Testnevelési és Sporthivatalnak (OTSH) alelnökeként miniszterhelyettes a Lázár-, majd a Grósz kormányban
Széles Gábor -- MSZMP tag
Hoffmann Rózsa ? MSZMP-tag
Csányi Sándor -- MSZMP tag
Mikola István ? MSZMP-tag, a Hazafias Népfront alelnöke
Stumpf István ? MSZMP tag, a Hazafias Népfront alelnöke
Fónagy János ? MSZMP-tag
Vonza András ? MSZMP-tag
Ligetvári Ferenc ? MSZMP-tag
Chikán Attila ? MSZMP-tag
Boros Imre ? MSZMP-titkár
Turi-Kovács Béla ? MSZMP-tag
Harrach Péter ? MSZMP-tag
Kerényi Imre ? MSZMP alapszervezeti titkár
Pozsgay Imre ? MSZMP PB-tag
Szűrös Mátyás ? MSZMP KB-titkár
Boross Péter ? MSZMP-tag
Balogh Gyula ? MSZMP-tag
hosszó a lista, SZT tisztek, III/III besúgók


A Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) tisztségviselői voltak:
Orbán Viktor ? gimnáziumi, majd egyetemi KISZ-titkár
Varga Mihály ? KISZ-titkár
Rogán Antal ? KISZ-titkár
Deutsch Tamás ? KISZ-titkár
Fritzc Tamás -- KISZ KB lapjában szerkesztő, vezető.
Te vagy primitív , aki tapsol Orbánnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2016.11.07 15:34

@Rosszkutya: Ha bizonyságot akar a liberálbolsevizmus létére, csak vessen egy pillantást liberálisnak hazudott fórumtársai beírásaira.

No ez ma a liberálbolsevizmus megnyilatkozása hazánkban. Elvakult, fenekedő, gyűlölködő, primitív egyedek...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

cila001, 2016.11.07 15:28

G.orbándiktátor egy csaló,hazug ,aljas érdekalak!!Ha így viselkegik,hamarosan elveszik a kedvét a szemétkedéstől!!Nagy-Britanniában is nagyon utálják,mert egy szélsőséges ,fasisztoid nézetű!!
Megérdemli ,hogy kiközösítsék mindenhonnét!Marad Azerbajdzsán sivatag!Ott egy elmegyógyintézetben Bezárva tartják,és nem lesz veszélyes senkire!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html