Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Úgy tűnik, hogy a radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) kormánya meglehetősen félvárról veszi az  Európai Bizottság Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen kezdeményezett kötelezettségszegési eljárását a bevándorlás kérdésében - derül ki a gazeta.pl cikkéből. Erre utal Ryszard Czarnecki, a PiS) európai parlamenti képviselője köztévének adott nyilatkozta.

Eszerint csak propagandahadjáratról van szó, mert az Európai Bizottságnak semmilyen jogi eszköze sincs a tagországok kényszerítésére, és a jövőben sem fog szert tenni megfelelő szankciós eszközre. A lengyeleknek meg kell tenniük a magukét, de nem fizethetnek mások hibáiért, ha a migrációs politikáról van szó - fejtegette.

Kívül tágasabb

A lengyel kormány szóvivője kijelentette, hogy nem értenek egyet a döntéssel, hiszen a PiS mindig azt mondta, hogy az EU közös bevándorlási politikája hibás, nem oldja meg a migrációs válságot, amit be is bizonyítottak az utóbbi évek. Minden további ilyen döntés ezreket, milliókat késztet arra, hogy Európába jöjjenek - miközben ezt a problémát Európa határain kívül kell megoldani.

A belügyminiszter alaptalannak tartja az eljárást, hozzátéve, hogy Lengyelországot nem fenyegeti terrorveszély, mert nem hajtják végre a döntést. Amennyiben mégis megtennék, az az ország biztonságát veszélyeztetné. Beata Szydlo miniszterelnök szerint az EB-nek nincs is joga ilyen döntést hozni, a külügyminisztérium nem zárta ki, hogy az unió strasbourgi bíróságához fordulnak a kérdésben.

Az ellenzék szerint Lengyelország egyszerűen nem is akar tárgyalni. A PiS nacionalista retorikája és az uniós kapcsolatok lerombolása árt az országuknak.