Az elmúlt napokban egymást érték a Mitt Romneynak címzett republikánus bírálatok, amelyeket ideológiai bizonytalansága és elhibázott kampánya miatt kapott, ezért a The American Prospect internetes site szerkesztői úgy gondolták, ajánlanak helyette egy jobb jelöltet az amerikai konzervatívoknak: Orbán Viktort. A The Hungarian Solution (A magyar megoldás) címet viselő írás fő érve szerint a magyar kormányfő elkötelezettebb a republikánus párt radikális szárnya, a Tea Party elképzeléseinek megfelelő program végrehajtása iránt, mint Romney.

A cikk ezt követően hosszan sorolja az Orbán-kormány intézkedéseit, előre bocsátva, hogy a miniszterelnök hosszú ideje vezeti a jobboldali Fideszt és tíz évvel ezelőtt már vezette egyszer az országot, csak kisebb volt parlamenti többsége. Akkori tevékenysége kevésbé volt radikális, mint a mostani.

Új csillag a fénylik fel a távolban

Orbán megvágta a munkanélküli-segélyt, korlátozta a kollektív béralkut és csökkentette az ország nyugdíjkiadásait. Összeakasztotta a bajszát az Európai Unióval - amely legalábbis formálisan igyekszik a tagországot a közösen elfogadott demokratikus normák keretei között tartani -, miután kormányzati ellenőrzés alá vonta a jogszolgáltatást, illetve azért, mert kipurgálta azokat a tévéműsorokat és hírcsatornákat, amelyek nem illeszkedtek be a Fidesz vonalába.

Amióta hatalmon van a független hangok nagyrészt eltűntek a magyar televíziókból és rádiókból. Az állami média monopolizálásával Orbán jobban megosztotta a társadalmat, mint valaha, egymást érik a demokráciát követelő demonstrációk Budapesten és politikai elemzők felhívják a figyelmet arra, hogy a parlamenti képviselők - akiket korábban is túl erősen meghatározott párthovatartozásuk - mostanában annyira gyűlölik egymást, hogy egy kávét sem isznak meg egymással.

Így kell ezt csinálni!

Mindez nagyon ismerősen hangzik az amerikaiak fülének. A legújabb hasonlóság Orbán Viktor és a republikánus párt forgatókönyvei között a magyar kormányfő terve a választási rendszer megváltoztatására. A szavazók regisztrációját a tervek szerint lezárják a voksolás előtti hetekben, aminek világos célja, hogy elhallgattassák a későn döntő Fidesz-ellenes szavazókat. A lépésre válaszul ellenzéki oldalról éhségsztrájkot kezdtek.

Az egyetlen dolog, ami elválasztja Orbánt a republikánusoktól, az vonzódása Vlagyimir Putyin Oroszországához. Ez azonban külpolitika, ami Mitt Romney egymást követő megnyilvánulásai alapján úgy tűnik, immáron nem igazán érdekli a republikánusokat. Szóval mire kéne még várni? Romney elment odáig, ameddig csak tudott. Lejárt a pancser kezdők ideje, Orbán Viktort kell a pályára küldeni!