A "színpadias" uniós egységnek, a "színlelt szolidaritásnak" az Oroszország elleni szankciókban "kevés köze van a realitásokhoz", mivel több EU tagország nemzeti érdekeit sérti - nyilatkozta Szergej Nariskin, a duma elnöke a Komszomolszkaja Pravdának adott interjújában.

Mint mondta, ezért ezek készek megvédeni jogaikat. Amikor a szankciók bevezetéséről döntöttek, a nyugati kormányok nem vették figyelembe szavazóik, vállalkozóik és elitjük véleményét, s emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök nemrégiben kijelentette, ellenzi az oroszellenes szankciókat. A Szputnyik orosz hírügynökség ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy több vezető európai politikus, köztük Milos Zeman cseh elnök és Robert Fico szlovák miniszterelnök felszólított a szankciók feloldására.

Nariskin több Orbán-nyilatkozatból is idézett, például amelyben ellenzi Oroszország elszigetelését Európától, aminek nincs értelme. "Azt hiszem, nem csak az orosz szakértők értékelték ezt a szóbeli támadást Mr. Obama oroszellenes kampányának fő tengelye ellen" - mondta a politikus, akit a TASZSZ idézett.