Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem spórolt az EU-val szembeni bírálattal Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter abban az interjúban, amelyet a Financial Review ausztrál lapnak adott - szemlézte a cikket a onet.pl.

Mindjárt egy figyelmeztetéssel kezdete: e szerint a brexit az Európai Unió végének kezdetét jelentheti.

A magyar olvasónak ismerős lehet a külügyminiszter megjegyzése, miszerint Európa lassan lábal ki a 2008-2009-es pénzügyi és gazdasági válságból, ami megtépázta az itt lakók bizalmát az Európa projekt - az egyenrangú európai nemzetek közösségének ideálja - iránt.

A lengyel szakminiszter szerint a brüsszeli bürokrácia burjánzása találkozott az európai intézmények hatalmi harcaival, továbbá a migrációs válsággal - ez vezetett a nacionalista politikai irányzatok előretöréséhez az egész régióban. Emiatt nőtt az olyan jobboldali politikusok támogatottsága, mint a francia Marine Le Pen és részben ez magyarázza, hogy a britek miért szavaztak tavaly az EU elhagyása mellett.

Úgy véli, hogy sok európai hiányolja az erősebb gazdasági növekedést, különösen az euróövezetben, ahol egy százalék a bővülés üteme, azaz inkább stagnálásról beszélhetünk. A másik probléma Waszczykowski szerint, hogy az európai politikusok az utóbbi években főleg politikai kérdésekről vitatkoznak - nem egy esetben utópikus ötletekről - ahelyett, hogy a gazdasági növekedésre koncentrálnának.