Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egyre színesebb részletek derülnek ki az Európai Néppárt (EPP) vezetőinek hét végi tanácskozásáról. A bne IntelliNews régiós hírportál azt emeli ki, hogy Orbán Viktor, aki a Fidesz vezetőjeként vett részt a tanácskozáson, megígérte, hogy kormánya teljesíteni fogja az Európai Bizottság kívánságait a CEU-t is érintő felsőoktatási törvénnyel kapcsolatban, de ezt "szűken értelmezi".

Orbán ugyanis nem a felsőoktatási törvény módosításának visszavonását vállalta, azaz ezt és a bizottsági elvárások teljesítését nem tekinti egynek - véli a bne. Az EPP vezetősége ugyanakkor világossá tette, hogy a magyar miniszterelnöknek tiszteletben kell tartania a tudomány szabadságát, az egyetemek autonómiáját és be kell szüntetnie kormánya Brüsszel-ellenes propagandáját.

Durva vita volt

Orbán a hírek szerint kitartott amellett a véleménye mellett, hogy a Közép-európai Egyetem ügye tisztán jogi kérdés. A magyar tisztviselők tovább folytatják Soros György magyar származású üzletember ostorozását, és folytatódik a külföldi finanszírozásban is részesülő civil szervezeteket megbélyegző törvény előkészítése is.

A bne idézi azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint Orbán enyhén szólva összeakasztotta a bajszát az EPP nehéz súlyú vezetőivel. Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével folytatott vitája például veszekedéssé fajult. Egyes jelenlévők azzal fenyegették a magyar vezetőt, hogy leállíttatják a Magyarországnak járó EU-támogatások kifizetését.

Nem hisznek neki

Mindezek alapján nem meglepő, hogy az EPP messze nem hiszi, hogy a szombati dorgálás nyomán a magyar miniszterelnök betartja az ígéreteit, azaz felhagy az EU-val szembeni attakjaival. Angela Merkel német kancellár a hírek szerint csak annyit mondott, hogy kíváncsian várja milyen kézzel fogható eredményeket hoznak az értekezleten elhangzottak.

Szörnyű imázs

A CEU-ügy része Orbán támadásának a külföldi támogatásokat is kapó civil szerveztek ellen - tájékoztatta befektető ügyfeleit Andrius Tursa a Teneo Intelligence tanácsadó cég elemzője. Miközben a Fidesz szövege jól cseng a párt támogatóinak fülében, a Brüsszel folytatott zajos vita továbbra is megterheli Magyarország külföldi megítélését.

A szakértők úgy vélik, hogy az ország ellen indított kötelezettségszegési eljárásnak sem lesz különösebb hatása a kormány politikájára, mivel azt már a 2018. tavaszi parlamenti választásokkal kapcsolatos megfontolások irányítják. Orbán évek óta az EU-val riogatja a népet, hogy a Fideszt a magyarok védelmezőjeként állíthassa be.

- Vélemény
Azt érdemes megjegyezni, hogy bár elképzelhető, hogy Orbán Viktor megpróbál majd mindenféle trükköket bevetni, hogy kibújjon a hurokból, az EPP közleményéből és az ülést követő nyilatkozatokból nagyon úgy tűnik, a miniszterelnök mozgástere nagyon leszűkült. A közlemény szövegezése szokatlanul kemény, egyértelmű, felér egy ultimátummal és a bizottság kéréseinek teljesítésére mindössze egy hónapot kapott a magyar miniszterelnök, ami meglehetősen kevés idő a "jogászkodásra".