Óriáscsomagot kaphat az IMF-től Olaszország

Időt akar adni a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója, Christine Lagarde Mario Monti kormányának arra, hogy beindítsa az államháztartás rendbehozásához szükséges reformokat, ezért nem kezdte még meg az IMF a cannes-i G20-csúcson elhatározott vizsgálódásokat Olaszországban - írta a La Stampa.
Szabó Márta, 2011. november 27. vasárnap, 15:07
Fotó: Napi.hu

A torinói napilap New York-i tudósítójának értesülése szerint az IMF 400-600 milliárd eurós programmal segítené meg Olaszországot, így Montinak 12-18 hónapja lenne a reformok keresztülvitelére az ország adósságainak átrendezése - lényegében a fizetésképtelenség bejelentése - nélkül. (Ezzel az olasz szakértői kormány ki is húzná a 2013-ban esedékes parlamenti választásokig - a szerk.) Az IMF 4-5 százalékos kamat mellett nyújtana hitelt, ami sokkal jobb a piacon elérhető finanszírozásnál (az olasz kötvények már életveszélyes, 7-8 százalék közti hozamokkal kelnek el).

Ekkora hitelcsomagot azonban még az IMF is nehezen tud összerakni - írta a La Stampa - , ezért vagy újabb SDR-kibocsátással kell forrást teremtenie, vagy az Európai Központi Bankkal (ECB) kell együttműködnie. Monti és Lagarde már legalább egyszer beszéltek is telefonon - tudta meg az olasz lap, emlékeztetve arra is, hogy a cannes-i csúcson még Silvio Berlusconi képviselte Olaszországot. A nem sokkal később távozni kényszerülő kormányfő elutasította az IMF által már akkor is felajánlott segítséget, bízva abban - hiába - , hogy a negyedévenkénti felülvizsgálat elfogadása is megnyugtatja a piacokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ucey, 2011.11.27 19:57

Meg. Az olaszok el fogják fogadni a csomagot, az euró és az európai tőzsdeindexek pedig elindulnak felfelé.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

traktoros, 2011.11.27 19:32

A minősítése azért megmarad?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html