Óriási VW-beruházás a szomszédban - Szlovákiába tartanak a Skodák

A koronavírus-válság kellős közepén órási autóipari beruházást jelentett be a Volkswagen és a szlovák kormány. A pozsonyi VW-üzem a fejlesztésért folyó versenyben még a törököket is lepipálta. A szlovák egy Skoda modell gyártását is elviszik cseh barátaiktól.
Komócsin Sándor, 2020. november 16. hétfő, 14:05
Fotó: Getty Images

A Volkswagen vezetése, Igor Matovic, Szlovákia miniszterelnöke és Eduard Heger gazdasági miniszter jelentette be, hogy a német autógyártó óriási beruházással bővíti a szlovák fővárosban lévő gyárát - adta hírül a pozsonyi Új Szó. Az ottani gyárból 1991-ben gördült ki az első modell, a Volkswagen Passat, és most a Passat visszatér Pozsonyba. Ezen a modellen kívül ráadásul a Skoda Superb gyártását is áthelyezik a pozsonyi gyárba.

A két új modell gyártását 2023-ban fogják megkezdeni, a beruházás miatt nem fogják kibővíteni a gyárcsarnokokat. Oliver Grünberg, a Volkswagen Slovakia technikai részlegének igazgatója szerint a pozsonyi Volkswagen gyártási kapacitását sem fogják növelni, így valószínűsíthető, hogy más modellekből fognak kevesebbet gyártani, hogy a kapacitás évi 400 ezer autón maradjon.

A Superb és a Passat gyártása 500 millió eurós beruházást jelent, és a gyár további 500 milliós beruházást tervez - az egymilliárd euró több, mint amennyit a Mercedes kezdetben befektetett kecskeméti üzemének építésébe. A Superb és a Passat előállítása kétezer új munkahelyet jelent. A két új modell belső égésű motorral felszerelt változatait fogják a szlovák fővárosban gyártani, olyan platformmal, amely lehetőséget ad a plug-in hybrid változatok gyártására.

A német autógyártó eredetileg a törökországi Izmir közelében, Manisa városban készült egy gyártóüzemet létesíteni. A beruházás négyezer munkahely teremtésével kecsegtetett, a gyárban évi 300 ezer autó készült volna. Az elmúlt hetekben kiderült, hogy ezt a beruházást végül Pozsonyba viszik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

intermezzo, 2020.11.16 18:30

@totyika: a béka s.gge alatt..Osztjónapot!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

totyika, 2020.11.16 18:11

És hol tart a honi BMW beruházás?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html