Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szerdától nem lesz elég bírája a testületnek, mert több fellebbviteli testületi tag mandátuma lejárt, a pozíciójuk pedig betöltetlen maradt - írja a portál, amely szerint nem volt még ekkora krízis a WTO történetében.

A probléma azt is jelenti, hogy december 11-től kezdve nem működik a héttagú vitarendezési testülete. Ez a csoport az, amely a többoldalú kereskedelmi kapcsolatok esetében kikényszerítheti a már meghozott határozatok betartását.

Az Euronews idézi Keith Rockwellt, a WTO szóvivőjét, aki szerint különféle átmeneti mechanizmusokat és akadályokat ugyan ki tudnak dolgozni, de nem úszható meg, hogy tartós megoldást találjanak. "Ez egy politikai ügy, amit politikailag kell megközelíteni" - mondta.

A helyzet kifejezetten rosszul jön a tavaly február óta tartó kereskedelmi háború miatt, melyet Donald Trump elnök robbantott ki Kínával szemben. Azért sem ideális, hogy a WTO nem tud most beavatkozni a vitákba, mert az amerikai vezető épp kiterjesztené a vámtarifák emelését az EU által gyártott termékekre is.