Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Fed szerdai kamatdöntésének üzenetét próbálták megfejteni a Bloombergen megjelent kommentárok szerzői csütörtökön. Nagyjából egyetértés mutatkozik abban, hogy az amerikai jegybank döntéshozói vissza akarják terelni a monetáris szabályozást a 2008-2009-es pénzügyi válságot megelőző normális kerékvágásba. Ahogy egyikük, Noah Smith egyetemi professzor fogalmazott: a Fed kiszámítható világot akar, amelyben visszabillennek a helyükre a közgazdasági összefüggések.

A 0,25 százalékpontos kamatemelés - amellyel 0,5 százalékra araszolt fel az alapkamat - összhangban volt a várakozásokkal. Az, hogy a Fed mintegy ehhez igazodott, önmagában hordoz egy pozitív üzenetet. Nevezetesen azt, hogy az amerikai jegybank irányítói bíznak a gazdaság kilábalásának folytatódásában.

Ugyanakkor nem dobták sutba a korrekció lehetőségét. Ha a kamat eléri az 1-25-1,50 százalékos sávot, az elég mozgásteret kínál majd a csökkentésekre is, ha váratlan negatív fejlemények erre kényszerítenék a Fedet. Összességében a szerdai kamatemelés gazdasági következményei vagy figyelmen kívül hagyhatók, vagy kissé pozitívak - véli Smith.

Mi van mögötte?

A szakértő talál azonban a lépés mögött egy mélyebb üzentet. Figyelembe véve a szigorítás és a viszonylag gyenge gazdasági környezet közötti ellentmondást, a döntés betekintést enged abba, hogyan gondolkodnak az amerikai monetáris politikai irányítói. Miért emelték az alapkamatot éppen most, amikor még kétségesek ennek hatásai?

A hullámzó élelmiszer- és energiaáraktól megtisztított maginfláció két százalék az USA-ban, ami éppen megfelel a jegybank céljának. A munkavállalók soha nem látott tartózkodása a bérkövetelésektől arra utal, hogy a munkaerőpiac még nem igazán feszes, azaz az alkupozícióik koránt sem jók.

A kínai gazdaság lassulása visszaüthet az amerikaira is és a világ több nagy jegybankja tovább folytatja kötvényvásárlási programjait (QE), illetve nullán tartja alapkamatát, azaz különlegesen laza monetáris politikát folytat. A Fed pici változtatása ennek tükrében nagyon is a trenddel szembe menő, héja magatartásnak látszik.

Volt itt minden

A bank döntéshozói ugyanakkor jól emlékezhettek arra, hogy semmi sem teljesült azokból a sötét jóslatokból, amelyek a monetáris lazítást követően egymás után elhangzottak. Más szóval nem ösztönözte őket a szigorításra az sem, hogy valamilyen negatív forgatókönyv teljesülésétől kellett volna tartaniuk.

Az első reakció 2009-ben, a Fed első QE akciójának indításakor úgy hangzott, hogy az ebből fakadó pénzbőség miatt elszabadul az infláció. Miután ez nem teljesült, a szakértők egy része újabb ördögöt festett a falra: a pénzügyi stabilitás felborulását. Az olcsó hitelek ösztönözni fogják a felelőtlen költekezést, ami befektetési buborékok felfúvódásához vezet - vetítették előre. Ez sem jött be. A tőzsdéken jelentkezett némi árfolyam-hullámzás, de nem különösebben nagy.

A végső érv

Miután a két negatív forgatókönyv elesett, előkerült a végső érv: a tartósan alacsony kamat és megengedő monetáris politika nem normális dolog. A közgazdasági hüvelykujj szabályok szerint a kamatemelés fékezi a gazdaságot, de letöri az inflációt, míg a vágás élénkíti a gazdaságot, de utat nyit az áremelkedés előtt is.

Úgy tűnik, ezt az érvet elfogadták a Fed döntéshozói. Nincs rá garancia, hogy vissza lehet térni a "közgazdasági szabályokat követő", normális élethez. Lehet, hogy a Fed szigorítása megüti a gazdaságot, miközben nem nő az infláció, ezért a jegybank kénytelen lesz újra nullára levinni a hitelköltségeket.

A Fed azonban szerdán úgy döntött, hogy vállalja ezt a kockázatot. Az esély, hogy visszatérjen a monetáris szabályozás a normális kerékvágásba, megéri azt a rizikót, hogy a pici kamatemelés lefékezi a gyenge fellendülést. Más szóval a Fed döntéshozóinak a gazdaság normális működése a vezércsillaguk.

Marad a lazaság

A vártnak megfelelő kamatemelés azt jelzi, hogy az amerikai gazdaság teljesítménye javul és a Fed arra számít, hogy a növekedési ütem erősödni fog a következő időszakban - írták az Equilor elemzői. Ezt a jegybank elnöke, Janet Yellen is megerősítette, egyben jelezte, hogy úgy látják, kezelni tudják a hazai és a nemzetközi gazdasági kockázatokat.

Yellen szavaiból az derült ki, hogy a kamatemelési ciklus lassú lesz, mert így elkerülhetik el a túlzott növelésből eredő negatív hatásokat. A jegybankelnök felhívta a figyelmet arra, hogy a Fed továbbra is gazdaságtámogató monetáris politikát folytat, és ha szükséges, készek újra lazítani.

A CIB bank elemzői azt emelik ki a Fed közleményéből, hogy a bank döntéshozói szerint az új kamatszint még mindig relatíve laza monetáris politikát jelent, ami támogatja a munkaerő-piaci helyzet további javulását és a visszatérést a megcélzott kétszázalékos inflációs ütemhez. A monetáris politika relatív lazaságának jegyében úgy határoztak, hogy a kamatemeléssel egyidejűleg folytatják a Fed portfóliójában lejáró államkötvények és jelzáloggal fedezett kötvények újrabefektetését.

A mostani kamatemelés hatása meglátásunk szerint nem veti vissza a személyes fogyasztást - írják az Equilor szakértői. Ugyan a jegybanki alapkamathoz köthető különféle hitelkamatok is felfelé módosultak, de a lakosság GDP-hez mért eladósodottsága közel 20 százalékkal került lejjebb a válság idején látott szinteknél, így jóval kisebb megterhelést jelent a háztartásoknak a hitelkamatok emelkedése.