Az egyik lengyel internetes ruházati boltban a védőmaszkok nemzeti öltözetté váltak. Ez botrány: a nemzeti színekbe fogunk köhögni és prüszkölni - idézte a TOK FM rádió egyik felháborodott hallgatóját a rádió internetes portálján. Michal Wawrykewicz ügyvéd szerint ez nem csupán nem etikus, de a jelenlegi jogszabályokkal is ellentétes.

Az arcmaszkok mindenféle színben kaphatóak, fekete, fehér, színes, mintás, virágos is megjelent már a kínálatban. A fehér-piros változatért, nevezzük hazafias maszknak 15 zlotyt (1160 forint) kell leszurkolni, ami valljuk meg, nem kevés egy arcmaszkért. Az idézett felháborodott hallgató szerint a nemzeti színekre, a zászlóra és a címerre vonatkozó jogszabályoktól függetlenül kijár ezeknek a tisztelet.

Az ügyvéd szerint mindez olyan, mint ha a pelenkákon, vagy a WC-papíron jelennének meg a nemzeti színek. A nemzeti színek különleges jogvédelem alá esnek. A fehér-piros maszkok a TOK FM-en megszólaló történészt sem győzték meg, aki hallott már egyszer használatos nemzeti színű kabátról címerrel egy focimérkőzésen, de a maszkok még tovább léptek azon az úton, amely lekicsinyli a nemzeti színeket.

"Biztos, hogy akik ezeket megveszik és hordják, a hazafiasságukat akarják mutatni, de nekem ez inkább a jó ízlés hiányát bizonyítja" - mondja a történész.