Óriási a bevándorlási nyomás - egyelőre Lengyelország a cél

Jelentős bevándorlási nyomás nehezedik Lengyelországra - nem a dél felől érkezők jutnak el odáig valahogyan, hanem kelet felől, a volt szovjet tagállamokból érkeznek sokan. A lengyel-belorusz határon például több mint egy éve táboroznak csecsenek.
Barabás Júlia, 2017. július 26. szerda, 06:20
Fotó: Napi.hu

Hólabdaként növekszik a Lengyelországba bejutni akaró bevándorlók száma - derül ki a Gazerta Wyborcza tudósításából. Az idei év első hat hónapjában 89 ezer kérvényt adtak be lengyelországi tartózkodásra, ami 42 százalékos növekedés a tavalyi év azonos időszakához és 87 százalékos 2015-höz viszonyítva.

A kérvényezők 11 százaléka folyamodott állandó letelepedési engedélyét, 87 százalékuk ideiglenes papírt akart. Két százalékuk az Európai Unió lakója. Az összes kérvény 65 százalékát ukrán állampolgárok nyújtották be, de emelkedett a fehéroroszok érdeklődése is. Ők inkább az állandó letelepedésre hajtanak.

Nőtt az Indiából érkezettek száma is, ám akik onnan jönnek, azok csak ideiglenesen akarnak Lengyelországban maradni. Pozitív választ adtak a hatóságok az összes benyújtott kérelem 87 százalékára, kilenc százalékukat (nem egész hétezret) elutasították. Egyes esetekben befagyasztották az ügymenetet.

Menekültkérelmek

Háromezren nemzetközi védelmet, azaz menekültstátust kértek - ez 60 százalékkal kevesebb, mint egy éve. Az ilyen kérelmek benyújtóinak 93 százaléka a volt szovjet államokból érkezett. Utóbbiak 71 százaléka csecsen. Több mint egy éve több száz csecsen sátorozik a lengyel-belorusz határon, olyanok választották a nomád életet, akik Ramzan Kadirov rezsimjének üldözése elől menekültek el.

Közülük 170 személy kapott nemzetközi segítséget, 1300 ember kérelmét elutasították. Az ügyek több mint felét lezárták, azaz a külföldi vagy elhagyta az országot, vagy "nem volt érdekelt az eljárás folytatásában". A lengyel hatóságok szerint Csecsenföldön nem folyik háború, ezért az onnan érkező személyek nem menekültek, hanem gazdasági bevándorlók.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rotaryfun, 2017.07.26 09:10

orbán féle "keleti nyitás politikája" kezd beérni.
https://www.youtube.com/watch?v=buD3wsAYYX0
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2017.07.26 08:18

Jó lesz, ha észnél lesznek a lengyelek, mert ezek letarolják őket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html