Óriási adóskonszolidáció a láthatáron

Mérsékelni kell a dél-európai országok adósságát, miután nyilvánvaló, hogy képtelenek annak visszafizetésére. Mivel több államról van szó, konferenciát kellene összehívni az ügyben - javasolja egy tekintélyes német szakember.
Napi.hu, 2014. július 7. hétfő, 13:52

Könnyíteni kellene az euróövezet déli államainak adósságát, hogy ezzel megnyílhasson az út a gazdasági növekedés előtt, és a tartozások elengedésének terhét a hitelezőknek kell vállalniuk - jelentette ki Hans-Werner Sinn, a tekintélyes német Ifo gazdaságkutató intézet vezetője. Az 1997-es ázsiai pénzügyi válságot is csak adósságelengedéssel lehetett lecsillapítani, esély sem volt arra, hogy az adófizetők pénzéből visszafizessék a korábban felvett hiteleket.

Sinn szerint ezt a mintát kellene követni: az eurózóna háztartásai és vállalatai túlzottan eladósodottak, a bankok szintén, akárcsak az államok és a nemzeti bankok. Természetesen nem örömteli, amikor a hitelezők rájönnek, hogy nem kaphatják vissza a pénzüket, ám minél hamarabb néznek szembe ezzel a kellemetlen ténnyel, annál jobb. Adósságkonferenciát kellene összehívni Európában arról, hogyan lehetne elengedni a déli országok hiteleinek egy részét, miután a probléma több országot érint. A megoldást közösen kell megtalálni.

Idegesek

Sinn megjegyzése a Bloomberg szerint a Németországban erősödő aggodalmakat tükrözik azzal kapcsolatban, hogy az elmúlt évek európai intézkedései korlátozott hatással járnak. Igaz ez az EU-IMF mentőcsomagokra, ezen belül a legnagyobbra, a két fordulóban Görögországnak nyújtott 240 milliárd eurós támogatásra is, továbbá az Európai Központi Bank (ECB) monetáris enyhítéseire, amelyekkel fel akarta pörgetni a bankok hitelezését.

Még azzal kapcsolatban is kétségek merültek fel, hogy helyesen döntött-e Angela Merkel német kancellár és európai vezetőtársai, amikor elhatározták, hogy a csorbítatlanul fenntartják az az eurózónát, azaz például segítenek Görögországnak is megtartani az eurót. Olaszország adóssága áprilisban 2,15 ezer milliárd euróra nőtt, ami megegyezik Németország 2013 végi tartozásaival - a két ország GDP-jéhez viszonyítva azonban egészen mást mutat ez Berlin, illetve Róma hitelképességéről. A görög államadósság - amelynek túlnyomó részét az eurózóna többi állama hitelezi - a GDP 175 százaléka, miközben a munkanélküliségi ráta még mindig 25 százalék.

Inkább ez, mint az

A dél-európai országok képtelenek voltak annyival csökkenteni áraikat és vállalataik költségeit, hogy visszanyerjék versenyképességüket. Inflációjuk ugyan lassul, ami biztos jele annak, hogy jó úton járnak, de tévedés arról beszélni, hogy az eurózónát defláció fenyegeti - mondja Sinn arra utalva, hogy az ECB újra és újra az árcsökkenés veszélyeire figyelmeztet. Mario Draghi jegybankelnök jelezte, hogy a bank kész kötvényeket, köztük állampapírokat vásárolni az infláció élénkítése érdekben.

Ennek alapján a Bloombergnek nyilatkozó elemzők háromnegyede szerint az ECB egy éven belül elkezd értékpapírokat vásárolni. Sinn szerint azonban a defláció rémének emlegetése csak porhintés, arra való, hogy megteremtse az indoklást a monetáris enyhítéshez, aminek valójában az az értelme, hogy pénz pumpáljanak bankokba. Ha azonban igaz, hogy csak erről van szó, akkor kérdéses, hogy az ECB-nek lépnie kell-e egyáltalán.

Az európai jegybanknak ugyanis nincs felhatalmazása arra, hogy a gazdaság olyan szegmenseibe irányítsa a tőkeáramlást, amelyekbe magától nem menne a tőke. Sinn javaslata, az adósságcsökkentés ugyanakkor ugyanúgy segíthetne bankok tőkehelyzetének javításában, mint az ECB pénzpumpája. Ezzel ugyanis kitakarítanák a bankok könyveiből a behajthatatlan hiteleket, felszabadítanák az erre képzett céltartalékot, ami bővítené szabadon felhasználható forrásaikat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

RealMan, 2014.07.16 16:32

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2014.07.16 16:32

@Vote:
Ne legyél már naiv! Ezeknek érdekük az, hogy fenntartság az "államadósságot", hiszen Mo-n ( és most hagyjuk hogy lopnak és csalnak, meg hazudnak )az átutalási díjak nagyon magasak, ebben biztos benne van az OTP vastagon, szóval csak ezekből a jutalékokból vissza tudnak osztani, stb.

A legnagyobb Mafia a pénzügyi Mafia, ehhez és erre épülnek rá a poltikusok és kölcsönösen egymást sakkban tartva a bankárokkal fosztogatják a hazai és a nemzetközi piacokat.

Ne bízz se bankárban, se poltikusban, se rendőrben, bíróban, végrehajtóban, mert mind kizárólag saját zsebre játszik, különösen 2010 áprilisa óta.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Hungarianmonexfraud, 2014.07.16 16:04

hungarianmoneyfraud beep com

Budapest, 2014.


Tisztelt Vezetőség!

A közép- és kelet-európai szocialista országok védelmi katonai-politikai szervezetét tartalmazó Varsói Szerződésben a Szovjetunió kidolgozott egy olyan tranzakciós rendszert, mely a pénzeket a vasfüggöny nyugati oldalán lévő egyetlen kommunista érdekeltségű Central Wechsel- und Creditbankon (CW Bank), a Magyar Nemzeti Bank (MNB) bécsi leányvállalatán keresztül forgatta a háttérben. Fekete János, Kádár János bankárja, szakmai gárdájával karöltve dolgozta ki a fedett pénzügyi manőverek összetett és igen bonyolult rendszerét, mely lehetővé tette a nyugati hitelezők, később pedig az IMF ellenőreinek megtévesztését az államadósság és a kötvénypiac valós adatainak manipulálásával.

A Szovjetunió felbomlott, a rendszer azonban nem állt le. A sok százmilliárdot érő tudást a bennfentesek egymásnak adták, így életben tartva azt hosszú évtizedeken keresztül. Kormányzásunk idején így persze mi is a tudás birtokába kerültünk használva is azt, azonban soha olyan méreteket nem öltött ez irányú tevékenységünk, mint ami most zajlik Magyarországon.

Az idők során az CW Banktól a Magyar Államkincstárhoz (MÁK) került a rendszer központja, mely megadta a lehetőséget dr. Naszvadi György, a jelenlegi államháztartásért felelős államtitkár számára, hogy a szovjet rendszer által megalapozott állami csalás részleteit teljes körűen kidolgozza a magyar rendszer keretein belül. Naszvadi pályafutása nagy részét a Pénzügyminisztériumban töltötte, de elnöke volt a MÁK-nak is. 1973-ban került a PM Költségvetési Főosztályához, melynek 13 évvel később a vezetője lett. Ezt követően az államháztartási ügyekért felelős helyettes államtitkárként dolgozott. Karrierje során kidolgozta az állami csalás minden apró részletét, ezzel biztosítva magának a helyet a mindenkori politikai vezetésben, mivel erre a tudásra politikai nézetektől függetlenül minden hatalmon lévő vezetésnek szüksége van.

Egy jól ismert példa. Magyarország 1973 és 1989 között 1 milliárd dollár ?valódi? hitelt vett fel, melyet 11 milliárd dollár kamattal terhelten fizetett vissza úgy, hogy egyrészt hosszú éveken keresztül csak az aktuális kamatok fizetése céljából vett fel kölcsönt, másrészt pedig mindeközben az adósság a törlesztés ellenére 1989-re 20 milliárd dollárra nőtt. Később ugyan jelentősen megjavultak a további kölcsönök kamatfeltételei, valamint a már felvett hitelek egy részét is átalakították kedvezőbb kamatozásúra, de az ?adósság? megmarad. A magyar rendszerváltás előtti utolsó pillanatban aztán Németh Miklós miniszterelnök ?hirtelen talált? még 20,5 milliárd dollár külső adósságot, melynek bejelentésével egyidejűleg közölte, hogy még a 80-as évek közepén is hamis adatokat közölt az adósságállományról annak érdekében, hogy ne ijessze el a külföldi hitelezőket. Miből keletkezett további több, mint 20 milliárd dollár adósság úgy, hogy a korábbi 1 milliárd dollárt 17 év alatt 12-szeresen, már visszafizettük? Azóta is nagy rejtély.
Nyugati szakemberek több alkalommal is felvetették a manipuláció gyanúját, mivel a nemzetközi és a hazai pénzügyi mutatók között furcsa eltéréseket észleltek, azonban bizonyítani sosem tudták, mivel a politikai vezetés nem adott lehetőséget a teljes körű átvilágításra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Vote, 2014.07.08 02:47

Lengyelorszagnak volt annyi esze, hogy nem vallalta a budos komcsik adossaganak a visszafizeteset. Az idiotak Mo-on meg szobrot is allitanak a pufajkas tomeggyilkosoknak. El lett itt rontva a masodik vilaghaboru es a rendszervalatas alatt egy-ket fontos dolog. Lengyelorszag ugyesen csinalta, tisztabb is a kozelet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Vote, 2014.07.08 02:44

Csak magyarorszag olyan hulye, hogy visszafizeti a hiteleit. A kommunistak szarjat soha nem tudjuk eltakaritani, itt ragadt rajtunk a rendszervaltaskor, majd mire kicsit redbejottunk 2002-re felbukkant Gyurcsany es Bajnai es ujbol az orrunkig ert a szar. Most egy kicsit nyugi van ujra, de amikor megy Orban, biztosra kell menni hogy nem ezek a tetvek jonnek vissza megint, hogy tovabb tapossanak bele minket a sarba.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html