Óriási áramszünetek várhatók

Európa-szerte áramszünetek várhatók már idén télen, és a problémák súlyosbodásának elkerüléséhez 1,1 ezer milliárd eurót kellene beruházni az uniós energiaszektorba.
Barabás T. János, 2011. november 3. csütörtök, 10:53
Fotó: Napi.hu

Idén télen az Európai Unió országaiban áramkimaradások lesznek, és 2020-ig legalább 1,1 ezer milliárd eurót kell befektetni a térség energiaszektorába a biztonságos áramellátás garantálásához - állítja a Capgemini francia tanácsadó cégnek a European Energy Markets Observatory (EEMO)számára készített tanulmánya. A veszély forrása, hogy a fukusimai nukleáris reaktorbaleset tovább lassította az európai energetikai beruházások amúgy sem kielégítő mértékét, ami az áramhiány mellett az áram árának emelkedését is okozza. Bár csak Németország, Olaszország és Svájc döntött úgy, hogy lemondanak az atomenergiáról, s az uniós tagok közül Nagy-Britannia, Franciaország és Csehország folytatja az ez irányú fejlesztéseket, Európa ezen a téren messze elmarad a világ többi részétől, elsősorban Oroszországtól és Ázsiától. A jelenleg építés alatt álló 62 nukleáris reaktor több mint háromnegyede e két térségben készül - emlékeztetett a Capgemini energetikai elemzője, Colette Lewiner.

A tanulmány szerint azonban az, hogy Németország leállítja hét legöregebb atomerőművét, majd 2015-2022 között a megmaradt kilencet is, messzemenő hatással lesz - sőt már van - Európa energiaellátásának biztonságára. A németek a téli csúcsidőben már most is kénytelenek áramot importálni Franciaországból, de erre a jövőben nemigen lesz lehetőségük.

Ebben a helyzetben a németek és Európa többi országa az eddiginél is jobban függ majd az orosz gázszállításoktól. A Capgemini szerint Oroszország részesedése az uniós gázimportban a jelenlegi 33 százalékról 2030-ra 50 százalékra fog emelkedni. Ami a megújuló energiaforrásokat illeti, ezek árama drágább az atomerőművekénél, így felhajtják a lakossági energiaárakat. A válság újabb hulláma miatt csökkenő ipari áramkereslet csak kevéssel halaszthatja el ezeket a hatásokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

oldwiseman, 2011.11.04 09:19

Nyilván sokatokban felmerűl a kérdés, hogy dehát a Bp-i, ill agglomerációs vidám-barátságosban miért nem lehet genertorozni, Hát csak azért, mert 1 generátornak nem pite hangja van, másrészt kipufogja a magáét, tehát ha egy lakóparkban mondjuk 10-20 lakó elkezd pöfögtetni, nos akkor ott mindenki megfullad. Aztán, ahhoz, hogy valaki generátorozzon, ahhoz ú.n. kétoldali betáplálásos hálózatot kell(ene) kiépíteni, mely társasházi környezetben nem egyszerű vállalakozás. Úgyhogy, újabb érv a real VIDÉKRE költözés mellett, ahol egy kertes családi háznál ezek a fentebb említett anomáliák nem léteznek!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oldwiseman, 2011.11.04 09:13

Nosakkor, ideje lesz mindenkinek -különösen,aki nem egy budapesti "vidám-barátságos" lakóparkban lakik- beszerezni egy jókis generátort, illetve kiépíteni a vészvilágító hálózatót, mely inkább 3 órás működési idejű lámpákból álljon, mint 1 órásakból. Komolyan javaslom minden ingatlat tulajnak, hogy nézzen szét a neten, mert ha nem is gyürűzik be hozzánk esetleg a Ny-Európai áramhálózati összeomlás, akkor is előfordulhat olyan eset, mint amely 2008-ban az e.on Zala megyei hálózatán történt. Ha valaki nem emlékezne: sorra dőltek ki, törtek ketté a 10-22KV-os középfesz légvezetékeket tartó fa és betonoszlopok, ennek következtében több kistérségben 8-10 napig nem volt áram. Semmi már nem történt, "csak" némileg több vizes hó esett, mely jól rátapadt és ráfagyott egyrészt a huzalokra, másrészt az oszlopok felületére és azok a többletterheléstől, illetve némi széltől egész egyszerűen kettétörtek. Szóval, én amondó vagyok, hogy kb 100ezer Ft-ért már vannak kitűnő minőségű generátorok, 4-5ezerét szintén kitűnő minőségű 8W-os fénycsővel működő ú.n. készenléti üzemű akksis lámpák, tehát aki teheti, ne oroszrulettezzen!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html