Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az EU-tagok átlagban bruttó hazai termékük 5 százalékát fordítják a közoktatásra, Románia ez a szám hosszú évek óta csak 4 százalék. Az elmaradó források nemcsak az oktatás színvonalában nyilvánulnak meg (ahogy a magyar, úgy a román PISA-eredmények is lehangolók), de az alacsony presztízs megmutatkozik a pedagógusok, egyetemi oktatók bérezésében is.

A portál idézi erdélyi nagyváros gimnáziumának aligazgatóját, aki 25 éve tanár, és az órák megtartása, a pályázatírás, a szervezési és az adminisztrációs feladatok ellátásáért havi 2867 lejt (192 ezer forintot) kap. Egy kezdő tanító nettó 1367 lejes (91 589 forintos) fizetést kap.

Összehasonlítva ez jelentősen elmarad a versenyszféra béreitől: a maszol.ro cikke szerint Kolozsváron egy nemzetközi áruházlánc nettó 1500 lejes (100,5 ezer forintos) fizetéssel, amihez étkezési jegyek is jönnek, toboroz árufeltöltőket, K. iskolájában pedig a portásnak 1479 lej (99,6 ezer forint) a havi bére. Egy véglegesítő vizsgával rendelkező, osztályfőnök tanár 2195 lejt (147,7 ezer forintot) kap kézhez.

Ehhez képest a kolozsvári önkormányzat adatai alapján az intézményben egy segédmunkás megkereshet nettó 1776 lejt (119 ezer forintot) akár. Hasonló fizetést kap egy portás, mint egy véglegesítő vizsgás tanár, egy pénztáros, raktáros, irattáros vagy sofőr bére pedig egy középiskolában kifejezetten jónak számítana.

A felsőoktatásban is hasonló a helyzet: a Babes-Bolyai Tudományegyetem adjunktusi fokozatú oktatója nettó 3500 lejt (234,5 ezer forintot) keres. Ugyanennyit keres a kolozsvári önkormányzat egy előadó maximális javadalmazása. Ez utóbbinak csak a bolognai rendszerű egyetemi alapképzést kellett elvégeznie, szakmai kompetenciája lényegesen alacsonyabb egy egyetemi adjunktusénál - jegyzi meg a szerző.

Az egyetemeken vannak rosszabb fizetések is: egy tanársegéd kezdő bruttó bére 2378 lej (159,4 ezer forint), nettóban ez 1688 lej (113 ezer forint) marad, az adjunktusok bére pedig nettó 2019 lejről indul. Előbbi szinte 100 lejjel kevesebb egy városházi segédmunkás fizetésénél. Érdekesség, hogy egy kolozsvári önkormányzati osztályvezető közel 6100 lejes (408,7 ezer forint) fizetést kap.

A címlapkép forrása: Pixabay.