Óriási bizniszt csíptek meg a lengyelek

Lengyelország belép az országoknak abba az elitklubjába, amelyek nemesfémek után kutathatnak az Atlanti-óceán fenekén. Arany-, réz- és más fémlelőhelyeket fedezhetnek fel.
Barabás Júlia, 2018. február 20. kedd, 17:50
Fotó: Napi.hu

A lengyel környezetvédelmi minisztérium bejelentette, hogy aláírt egy szerződést, amelynek értelmében Lengyelország nemesfémeket és más értékes anyagokat kereshet az Atlanti-óceán mélyén - adta hírül a gazeta.pl.

A kormány nyersanyag-politikai tanácsának meghatalmazottja, az ország fő geológusa, Mariusz Orion Jedrysek adott tájékoztatást a szokatlan megállapodásról. A Tengerfenék Nemzetközi Szervezetével kötött szerződésnek köszönhetően a lengyelek Franciaország, Oroszország és mások mellett végezhetik ezt a tevékenységet.

Így Lengyelország rövidesen elkezdheti a nemesfémek és más értékes anyagok keresését és kitermelését. Az erre vonatkozó kérelmet a lengyelek tavaly január végén nyújtották be. A közép-atlanti repedés középső részének hosszában húzódik az a hatalmas völgy, amelyen a lengyelek dolgozhatnak. A kutatási terület 100 négyzetből áll, mindegyik 10 négyzetkilométer nagyságú. A szerződést 15 évre írták alá, amit további öt évvel meg lehet hosszabbítani.

Az Atlanti-óceán fenekén nincs hiány értékes anyagokból: az aranytól kezdve az ezüstön és a rézen át a ritka földfémekig. Ezek nagyon értékesek, mert rendkívül kevés van belőlük, ugyanakkor feltétlenül szükségesek a tévék, az orvosi eszközök, az okostelefonok és más eszközök gyártásához.

A fotó forrása: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2018.02.20 19:31

Jjjáájjj... Újabb fantasztikus hír a lengyelektől... Holmi tények, pl. hogy ezt még senki, a legnagyobb bányacégek se tudták soha megcsinálni, ismét nem zavarják őket...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html