Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Poltava megyei Novi Szanzsariban helyi lakosok - egyes források szerint más településről érkező felbujtókkal együtt - felgyújtott barikádokkal torlaszolták el a szanatóriumhoz vezető utakat, az evakuáltakkal érkező buszokat pedig kövekkel dobálták meg, a járművek több ablakát is betörve, közben a rendfenntartókkal is összecsaptak. Utóbbiak végül erőszakot alkalmazva megtisztították az utat, és sikerült bejuttatniuk a szanatóriumba az evakuáltakat - írta az MTI tudósítója.

A pénteki jelentés szerint a kilenc sebesült rendőr közül öten további kórházi ápolásra szorulnak. Az őrizetbe vettek közül egyet továbbra is fogva tartanak, a többieket a jegyzőkönyvek felvétele után szabadon engedték. Két büntetőeljárást indítottak ellenük tömeges rendbontás és hatósági személy elleni erőszak címén.

Pénteken már lecsillapodott a helyzet a településen, senki sem tüntetett, de a rendőrség és a nemzeti gárda továbbra is megerősített szolgálatot tart, mintegy 200-an járőröznek a faluban - közölte a belügyminisztérium.

A helybeliek viselkedését többen elítélték, Zorjana Szkalecka ukrán egészségügyi miniszter szolidaritásul ideiglenesen beköltözött a szanatóriumba, ahol az evakuáltaknak két hetet kell eltölteniük karanténban.

Anton Herascsenko belügyminiszter-helyettes "nemzeti szégyennek" nevezte a történteket, és biztosított afelől, hogy a rendfenntartók megvédik bármiféle támadással, gyújtogatási kísérlettel szemben a szanatóriumot.

Az UNIAN ukrán hírügynökség beszámolója szerint a fegyveres konfliktus elől korábban kényszerből elköltözött donyeckiek - úgynevezett belső menekültek - egy csoportja élelmiszeradományt - gyümölcsöt, üdítőt, csokoládét és süteményt - vitt szolidaritásból az evakuáltaknak. "Vádoltak már minket azzal, hogy a háború miattunk van, ezeket az embereket pedig most a vírusért teszik felelőssé" - mondták az újságíróknak, amikor lepakolták az adományt a szanatórium kapuja elé, számolt be az MTI.